måndag 30 november 2009

Ketchupeffekten


Nu händer det saker hela tiden....först hände inget sen hände inget och nu händer allt. Även offerten på fönstren och luckorna har anlänt. Måttanpassade fönster och luckor är dyrt, men det kommer att bli sååå fint. Det blir även en glasdörr med tillhörande lucka till caven (källaren). En stor del av min lediga morgon har jag tillbringat i telefon med Skatteverket. ROT-avdrag är krångligt när man är svensk och hur ska jag då kunna förklara detta svenska fenomen för en fransk byggmästare. Ringde två gånger och fick olika förslag på hur detta ska gå till. Det första förslaget gick ut på att byggmästaren ska ansöka om ROT avdraget i Sverige. Halleluja hur ska det gå till! Det andra förslaget är att vi som husägare gör ROT avdrag i efterhand. Ett bättre förslag, men detta innebär att vi måste ha betalt fakturan innan årets slut. Nu brinner det verkligen i knutarna så att alla papper och alla pengar är i hamn så fort som möjligt. Nu skriver jag instruktioner till Madame M om vilka papper som vi behöver för att kunna göra skatteavdrag i vår kommande deklaration. F-skattsedel på franska! och en specificerad kostnad för arbetskostnaden. Vi faxar Madame och väntar på mirakel.

lördag 28 november 2009

Lördagsmorgon...



Efter frukost ringde jag Madame M för att förvissa mig om att den påskrivna devin och medföljande check anlänt med posten. Allt hade fungerat perfekt, men M tänker inte ge byggmästaren checken förrän det finns ett startdatum för arbetet. Skönt att Madame håller byggarna i örat. Vi väntar fortfarande på snickaren och rörläggarens offerter. I Provence var vädret varmt och skönt, 17 plusgrader. Här i Skåne är det 7 grader varmt och vi gav oss i väg på promenad mot Höganäs och tillbaka. Promenaderna är bra för diskussioner som rör renovering av huset i Frankrike. Det är mycket som rör sig i huvudet när man ska försöka renovera gamla hus på 200 mils avstånd. Efter promenad och lunch blev det lite pyssel inför julen. Det blev en julget som är placerad utanför ytterdörren. Yngsta dottern tycker inte att vi ska pynta för mycket inför julen innan hon hunnit fylla år, den 15 december. Det brukar vi aldrig göra och i år är inget undantag. Jag är ganska anti när det gäller julpynt. Dottern kan själv pynta när hon kommer hem från Umeå. Men det blev iallafall en julget med lampor i och mitt advents luciatåg. Det får räcka. Trevlig advent på er alla och till er boende i USA, trevlig Thanks Giving!

fredag 20 november 2009

Nu har det hänt..



Äntligen! Nu finns det en offert i min inkorg. Jag översätter och begrundar.



Byggmästare R har skickat den franska offerten. Franska språket är inte lätt och inte blir det lättare av byggtermer. Vi försöker översätta med hjälp av dataprogrammet ordlista.se, vilket går hyfsat bra. Det uppstår problem när översättningen ger resultaten "hårband från genua". Tur vi har Madame M på plats i byn som kan hjälpa till med språket. Hårband från genua visar sig vara en färgkant undet takpannorna.


Offerten innehöll inga fönster! Dessa ska offereras från en snickare, ännu en väntan. Dessutom saknas rörläggarens offert.


Det är mycket att översätta och begrunda. Det känns bra att vi gjorde så mycket förberedande arbete i somras. Man tror alltid att man ska komma i håg allt som ska göras och hur det ska se ut, men ack vad man har fel. Tur att vi åkte runt och fotograferade och samlade broschyrer. Dessa har vi stor nytta av nu när beslut ska tas 200 mil bort.


Vårt hus kommer att bli en "bonbon" på rue de Baus i St. Martin!


onsdag 4 november 2009

Lite närmre en devis


Nu har Madame M ringt och meddelat att byggmästar R har dykt upp för att låna nyckeln till vårt hus. Han hade med sig en snickare för att titta på hur våra fönster ska se ut. En del av våra gamla fina vackra fönster är tvugna att bytas ut. Tyvärr är de för dåliga att bara renoveras, men R har lovat att alla nya fönster ska special tillverkas för att passa in i vårt gamla 1600-tals hus. Det är bara att hoppas.

Sotaren har också varit på besök i byn och sotat vår skorsten. Dessutom är elektrikern på gång att byta ut eluttag och sätta upp element. Helt plötsligt händer massor.