tisdag 30 mars 2010

På väg mot Provence

Vi är på väg mot Provence med stopp i italienska alperna för en veckas skidåkning. Just nu vräker snön ner utanför fönstret och jag sitter på byns fyr-stjärninga hotell med en värkande ischiasnerv som stör min skidåkning. Här tröstar jag mig med god cappucino och surfande. Det blir massage i eftermiddag som förhoppningsvis hjälper. Jag kan faktiskt vara utan skidåkningen i dag, men i morgon när solen skiner igen vill jag hänga på resten av familjen. Just nu när jag bedövat mig med eaze känns ryggen någorlunda ok, men i morse när jag skulle ur sängen var jag inte att leka med. Det är fruktansvärda smärtor som bara den som har haft problem med ischas kan förstå. Samtidigt vet jag att det kan försvinna lika fort som det kom och då förstår man inte att man inte själv kunde få på sig strumporna, böja sig framåt är näst intill omöjligt (obedövad).
Snart dags att gå hem i snön och fixa lunch. Att förflytta sig tar lite tid, men är nödvändigt.

söndag 21 mars 2010

Smak av Provence




Vi har avnjutit en fantastiskt trevlig vinprovning i provencalsk anda. Anders Åkesson presenterade sina bästa viner för oss skåningar som samlats i Helsingborg denna vårlika söndag. Rosévin, vita viner och röda viner. Det blev generösa mängder vin och även en del champagne. Till allt detta serverade Torbjörn Lagmark en god lunchbuffé bestående av coq au vin, potatisgratäng och "fyllesvin". Fyllesvin är en Lagmarks specialitet där köttet tillagats i rödvin. Det fanns möjlighet att beställa av Åkessons viner och få dem levererade direkt från Provence till dörren hemma i Skåne, vilket en del passade på att utnyttja. Själv ser jag fram emot att få åka till Rabiega och handla live. Om tillfället ges att få avnjuta en sådan här eftermiddag igen så rekommenderar jag er alla intresserade att boka snabbt. Det lär bli rusning nästa gång.

måndag 15 mars 2010

Vinprovning


På söndag blir det vinprovning från Rabiega på Lagmarks i Helsingborg. Det känns som om man helt plötsligt får en liten bit av Provence hemma i Skåne. Jag kunde helt enkelt inte avstå från erjudandet. Åkesson som nu driver vingården Rabiega kommer med sina viner till Helsingborg och låter alla oss frankofiler m.fl smaka vin. Samtidigt erbjuder Lagmark en anpassad buffé. Ska bli jätte spännande. Det var ganska länge sedan vi besökte Rabiega som då drevs av Svenska Vin & Sprit. Numera har familjen Åkesson tagit över och driver vingården. Det är en fin anläggning väl värt ett besök där det finns möjlighet till både övernattning, mat och ett dopp i poolen. Till helgen nöjer vi oss med bussresa till stan, vinprovning och buss hem igen. Dopp i poolen stannar i mina drömmar.

Längtan till Provence




Vid denna tiden på året är längtan till Provence som störst. Man vill känna solen värma och man längtar efter doften av timjan i skogen. Jag längtar till blomstermarknaden i Aix en Provence där torget är fullkomligt överfullt med blommor i alla dess färger man kan önska sig.


Det är vid denna tiden varje år som jag plockar fram Peter Mayles bok Hotel Pastis och drömmer mig bort. Jag läser boken samtidigt som jag färdas igenom de små byarna i Luberon och jag kan förnimma dofterna och höra språket. Kanske jag också kan starta ett hotel i Provence.....eller? Det kanske räcker med att hyra ut vårt nya rum i caven (när det blir färdigt). Det är också nu jag plöjer igenom alla mina gamla franska inredningstidningar, river ur sidor och klistrar in i min inspirationspärm! Låter helt knasigt, eller hur? Man kan ju tycka att jag egentligen vet vad jag vill, men fortsätter drömma. Drömmar är gratis!

Man vill gärna ha något att blogga om


Måndagen har gått och ytterligare två veckor sedan vi trodde att arbetet på huset skulle återupptas. Tyvärr har väl inte så mycket hänt. Byggmästaren är, enligt honom själv 7 veckor försenad med sitt arbete. Vädret är boven. Insatsen till öppna spisen är i allafall i huset. Även om den står på golvet i köket så är den en bit närmre målet. Nu ska den bara upp på andra våningen och monteras i brasan. Det är inte långt till påsk och då anländer vi till byn. Just nu känns det som vårt franska checkhäfte börjar bli tomt på checkar. Vi skriver checkar, kopierar och skickar till byggarbetarna. En tredjedel av den totala förväntade kostnaden enligt devin ska betalas i förväg. En tröst är att euron blir billigare ju längre de väntar.