torsdag 30 juni 2011

Ormen är i sitt bo, men..

Prick åtta i morse dök hantverkarna upp i ytterdörren ( ovanligt med hantverkare i tid!) och direkt började de med arbetet att få in ormen i sitt bo vilket inte skulle visa sig vara mer problemfyllt än någon av oss hade trott. Att få röret på plats i skorstenen skulle visa sig vara den enkla delen av arbetet. De "sprang" upp och ner mellan hustaket och rummet på andra våningen, klättrade som alpinister på tak och väggar. Det var så man knappast vågade titta. Säkerhetssele/lina??? nä.. helt onödigt. Vi lämnade nyckeln till hantverkaren och gav oss i väg mot Aix en Provence för en lugn och behaglig dag, trodde vi. När vi var på motorvägen ringde Madame första gången - det är problem. Det är nu man börjar fundera, vad man gett sig in på och dessutom kan man inte själv kommunicera med hantverkaren. Känner sig som en andra klassens idiot. Vi blir upplysta om att insatsen inte får plats och vad gör vi nu? Va! ja det kan man undra. Ge oss fem minuters betänketid så ringer vi tillbaka. Första bästa lediga parkeringsficka i utkanten av Aix blir vår tankezon. Mannen ringer Madame och frågar om hantverkarna har några egna förslag. Jo att riva skiten och bygga upp en ny. Tack vi återkommer. Vi kör vidare in mot centrum för att parkera och blir åter igen uppringda för att ta ett beslut. Telefonsamtalet bryts när vi befinner oss i parkeringsgaraget och vi får ytterligare några minuter på oss att fundera. När vi väl är ute ur garaget är beslutet tagit och vi är lättade. Riv skiten om det hjälper, men kom och bygg upp en nu spis inom snar framtid. Killen lovar att göra detta redan i morgon. Shoppingtiden i Aix blev lite kortare än vanligt eftersom mycket tid gick åt till beslut och telefon samtal, men en klänning till min mamma hittade jag och en sänglampa till mannen (oj, vad glad han blev). Väl hemma har vi nu begrundat verket. Insatsen är på plats och ormen är i skorstenen. Allt är uppstädat och fint. Man blir glad av sådana hantverkare. Tack!

onsdag 29 juni 2011

trettiosjugrader varmt



Det är varmt som i en bakugn, min hjärna känns som en tvättsvamp och min kropp som en seg geléråtta. Rörelseapparaten är begränsad och besluten långsamma om det ens blir några beslut. Man orkar inte göra mycket under den varmaste perioden på dagen och ordet siesta har fått en positiv betydelse. Efter morgonrundan åkte vi i väg till markanden i St.Maximin. Vi försökte komma i väg i tid, men det var ändå 28 grader när vi kom fram vid halv tio. Det var bara att sakta ner på tempot och rätta in sig i ledet. Vi köpte härliga körsbär, melon från cavallion och vita nektariner. Allt solmoget på plats utan långa transport sträckor.
Efter marknaden kom J.B för att hjälpa mannen att få vår utebelysning på plats. Det lyckades alldelse utmärkt och resultatet blev lysande.

söndag 26 juni 2011

Äntligen cykeltur..





Nu känns det som semestern äntligen börjat. Caven är näst intill färdig och vi har i dag varit ute på vår första cykeltur. En tur till Ginaservis och tillbaka. Med fika tar rundan ca 2 timmar. Vi gav oss i väg vid halv tio tiden, det gäller att sticka i väg så tidigt som möjligt annars blir det för varmt. Jag skippade morgonrundan i dag och njöt istället av rökt medwurst och en ny Helsingborgs Dagblad till frukost. Kul att få tidning hemifrån. Familjen B anlände som planerat i går eftermiddag och vi åt en god middag tillsammans i vår trädgård. I dag blir det en dag med tidning eller bok i skuggan.

torsdag 23 juni 2011

Ett stilla regn



Morgonen började med att ett stilla sommar regn föll över byn. Här regnar det rakt ner och inte som hemma, från sidan. Det var inget kraftigt eller långvarigt regn. Jag blev inte särskilt blöt under min morgonrunda. Efter frukost så for vi i väg till IKEA igen för att inhandla bäddsoffan. Det blev en Ektorp med vit enkel klädsel. Möbler ska som alltid när det gäller IKEA hämtas ut på ett annat ställe än i själva varuhuset. Det tog sin lilla tid innan våra varor kom rullande på vagnen. En halvtimmes väntan. När vår vagn väl kom så blev våra ögon stora som tefat, hur stora var paketen? Det var 5 paket med delar och hur skulle vi få in detta i vår citroën? Vi fick öppna de flesta av paketen och på så vis tog allt lite mindre plats. Madrassen fick vi trycka in på sidan mellan fönstret och soffbotten. Det var precis att vi klarade att slippa hyra en bil från IKEA och köra ett extra varv till Toulon. Väl hemma och alla delarna på plats i caven var det dags för mannen att montera. Själv gick jag upp på vinden och började städa och organisera om. Efter en timme gick jag tillbaka till källaren för att komma i lagom tid för att trä på klädseln. Soffan blev jättefin.
En hel dag till inköp av en bäddsofffa. Puh! Tur regnet slutade och solen tog vid och med den en 30-gradig värme. I dag blir det rester från gårdagens middag och kanske ett glas rosé i den nya soffan.
Glad midsommar på er alla hemma i Viken, här finns ingen midsommar känsla så vi hoppar över denna av alla svenskaste helger.

tisdag 21 juni 2011

6 missade samtal..



















Vanlgtvis brukar någon av oss ha mobilen med oss i trädgården och vanligtvis brukar vi inta äta så sent som i gårkväll. Middagen startade inte förrän halv nio pga allt monterande av IKEA skåp. Därav alla missade samtal. Båda våra mobiler glödde av missade samtal från barnen. Lite orolig blir man allt....har det hänt något allvarligt? Men oftast är det någon flygbiljett som behöver bokas eller hjälp med pengar för att kunna boka biljett och så även denna gång. Lillasyster vill åka till Storasyster för att fira midsommar och vilket föräldrarhjärta smälter inte inför en sådan fråga, kan jag få hjälp med pengar för att åka till F och fira midsommar? Det fixades på 5 röda. Det är med glädje jag ger bort sådana pengar.









Dagen har varit lugn, men varm. +30 i skuggan. Tur parasollet täcker nästan hela vår trädgård. Det är bara benen som sticker ut i solen när man ligger behagligt tillbaka lutad i solstolen och läser Turstens deckare. Jag har tvättat all tvätt som vi lagrat sedan flera besök i huset. Det är en fröjd att tvätta och vika solvarm tvätt i fina högar. All tvätt doftar sol och lavendel. Mannen har varit på tippen och gjort sig av med alla gamla färgburkar, täckpapp och annat skräp. Han har målat innerdörrar och satt glas i badrumsdörren. Dessutom har vi satt upp min gamla hylla från mitt flickrum som min pappa snickrat till mig. Med krokar på undersidan blev den perfekt i köksdelen. Skåpet som vi monterade i går har jag fyllt med moster Ingrids gamla glas och även hennes fina kökshandukar och handbroderade örngott har fått en plats där inne. Det blir finare för varje dag som går. I morgon blir det en tur till marknaden. Nu väntar grillade lammkotleter!

måndag 20 juni 2011

Dagens IKEA besök





Det blev ett lugnt och skönt IKEA besök i Toulon. Vi fick handlat det mesta som vi bestämt oss för utom soffan. Den fick inte plats i bilen så det får bli en runda till. Vi får väl se när vi orkar igen. Det har varit en varm dag mellan 30 och 33 grader varmt. Vi har knappast varit ute, men när bilen skulle packas utanför IKEA blev det lite svettigt. Hemma i byn vid 4-tiden, packa ur, byta om till arbetskläder och börja montera. Vi köpte ett litet fint skåp med glasdörrar, Smådal, som passar utmärkt i caven. Där får det plats allt från trädgårdsgrejor till lakan och handdukar.
Nu ska vi snart äta. Det blir uppvärmd lasagne från i går. Gott med sallad, bröd och ett glas rosévin.

söndag 19 juni 2011

Fejat och pyntat..











Efter morgonrundan och frukost har hela dagen bestått av städning och pyntande i caven. Äntligen har vi fått färgen att fästa på klippväggen och vi kunde börja ta bort allt täckpapp och städa undan alla gamla färgburkar mm. Nu börjar det roliga. Nu ska alla grejor fram som är inköpta på olika håll i världen. Handdukar från Target och Meijer´s. Krokar från Hobby Lobby och även en del fina saker från moster Ingrids hem. Hon skulle bli glad om hon såg sin golvlampa stå och lysa i vår franska cave ( vem vet .....hon kanske ser). Mannen har bistått med borrmaskin och annat trist som att skruva och såga. Han har faktiskt inte suckat en enda gång i dag. Jag tror att även han är glad att vi nått stora framsteg i vårt arbete under veckan som gått. Toaletten är helt färdig inredd, ja nästan det fattas krokar och en liten hylla. Vi har också hunnit med tre maskiner tvätt. Torkställningen har varit fylld till bristningsgränsen och de sista lakanen fick jag hänga på Madame Nardellas torkställning borta vid parkeringen i byn. Det blåser fortfarande kraftigt och tvätten torkar fort. Den luktar lavendel.







Jag hann pausa en timme i solstolen med Turstens nyaste deckare. En riktigt spännande bok. Tack Frida för den dedikerade boken.







Pizza fest


















Alla dessa byfester är som alltid annorlunda upplevelser. Vi stressade hem från Cassis och var i byn 18.15. Festen skulle starta 19.00 enligt programmet. Jag kastade mig in i duschen, fönade håret och klockan 19.00 stod vi redo på festplatsen för pizzafest. Det är då man förstår att man är från en annan kultur eller en helt annan planet. Vilka mer än vi svenskar stod där "on time"? Jo, det tyska sällskapet som hyr i ett av byhusen. Dessutom var de flesta av oss redan hungriga, vilket skulle visa sig bli värre. Att vi aldrig lär oss. Man ska äta ordentligt innan man går på fransk byfest! De enda fransmän som vi kunde se var festkommitén som höll på att fixa med förberedelser. Fixa detta nu, men festen har väl redan startat. Lugn.......lugn det är som alltid gott om tid om man är fransman. Vi svenskar skulle gärna vilja rycka in och "styra upp" det hela. Lita flödesschema och lean!






























































Det var bara att slå sig ner och duka upp sina medhavda tallrikar, bestick och vinglas och vänta, och vänta och vänta. Vid åtta var det färdigt för servering av aperetif, vilket halleluja moment! Nu kunde man åtminstone " bonna" med chips och oliver innan blodsockernivån var på gränsen till kraftig aggression dessutom var munnen torr av vätskebrist. Nu serverades det pastis, martini och whiskey i minst en timme innan den första pizza biten dök upp.







Äntligen dags för de mest ljuvliga pizzabitar man kan tänka sig. Även om vi väntat i två timmar på mat var det en trevlig kväll med blandat språk. Det varvades tyska, franska med svenska, men efter något glas vin är alla språkbarriärer försvunna och talet flyter på bra. Vädret var tyvärr inte det allra bästa. En kall vind svepte runt festplatsen och fick allt från servetter till pappers tallrikar att fara runt. Vi fick alla se till att glasen var välfyllda annars for de i backen, men välfyllda glas är inget problem på dessa fester. Både rosévin och rödvin flödar fritt. Vi har definitivt olika uppfattningar om vad vin avec modération betyder. Även där en kultur skillnad.

fredag 17 juni 2011

Vi har blivit med TV-maskin!




Yippi! vi har tvättmaskin. Efter 16 år har vi äntligen inköpt en tvättmaskin. Det har inte funnits möjlighet för att ha en tvättmaskin tidigare, har inte funnits någon plats för det, men nu står den där och blänker i caven. Under alla dessa år har vi tvättat i automat i St.Maximin eller kokt trosor på spisen. Detta har varit en del av charmen att inte ha det lika bekvämt som hemma, men nu känns det jätteskönt att kunna tvätta utan att behöva samplanera det med ett marknadsbesök i St. Max. Kanske ska jag prova att tvätta i dag. Vi har berg av tvätt efter tidigare besök av barn och andra gäster.


Jag är tidigt uppe, vaknade 6, klonk! ögonen gick inte att stänga igen. Det var bara på med joggingskorna och ut. Dessa härliga morgnar. Tyst och svalt.

Dags att duscha och fixa frukost till mannen som nu medicineras med penicillin för sin luftrörs katarr. Därefter blir det Cassis, denna härliga lilla stad vid Medelhavet. Ett tips för er som planerar en resa till sydfrankrike. Flyg till Marseille och kör bil till Cassis. Här kan ni bo i flera dagar och njuta av mysigt stadsliv och sol och bad, men akta er för högsäsong (augusti). Då är det fullt av turister(fransmän).

Mat och vin



Allt är inte bara slit och släp även om det för tillfället är mycket av den varan. Jag längtar efter en cykeltur, men cyklarna står fortfarande kvar på vinden. Mannen är inte helt i form. Låter som han dragit på sig en bronkit. Just nu är han på besök hos doktorn i grannbyn. En ny erfarenhet. I morgon ska vi ta en ledig dag och åka till Cassis. Detta ser jag fram emot. Vi hade behövt städa i caven, men det hinner vi nog med vid något senare tillfälle. Ska bli härligt med lite sol och bad. Blir inte mycket solskador i caven. En tur till IKEA för inköp står långt upp på listan när det blir ny vecka. Det ska köpas bäddsoffa, matta och lite annat. Ska bli roligt att börja "pynta".
På kvällarna äter vi gott och njuter av ett svalt rosévin i trädgården. Det är vår semester för närvarande, att äta gott.
I morgon kväll är det Pizzafest ibyn. Det är alltid lika intressant med dessa byfester och jag lovar en rapport om detta. Tack Angela för ditt internet.

Kryllande färg



Morgonen efter vår första målning började med att skrapa av färg från väggen. Hur löser man detta? Hur ska färgen fastna? Vi förstår att väggen är något fuktig även om man inte känner detta med handen. Vi provar med att späda färgen till väldigt tunt för att få den att fästa. Medan detta torkar tar vi bilen till Manosque för mer färg inköp och kanske kan vi hitta något som skulle kunna användas på "klippväggar". Vi tillbringar nästan hela dagen i 32 graders hetta med att leta färg, duschstång, skruvar mm. En arbetsam dag med trist lunch och alltför mycket värme. Vi lyckades hitta någon slags färg som ska passa i källare till priset av ca 500:-. Den ska räcka till 3m! Hemma igen vid fyra-tiden och fram med penslar för att prova färgen. Vi målade till halv åtta och då kändes det bra med lite mat och vin. Färgen fäste sporadiskt. Just nu är man glad för varje meter som man lyckas få färg på.

Efter en vecka...



En hel vecka har nästa förflutit sedan vi anlände till byn. Den mesta av tiden har vi tillbringat i caven(källaren) eller på någon av alla dessa byggvaruhus, jagandes färg eller något annat tillbehör. Vår första dag i Provence var en helgdag, vilket vi var ovetande om och därför fick vi en extra vilodag. Nu i efterhand kan man säga att det var ganska bra. På tisdagen for vi i väg för att inhandla färg i St. Maximin. På inrådan av Madame inköpte vi färg som kallas blanc cassé och trodde att detta var "nästan" vitt, men när jag började måla såg färgen allt annat än vit ut. Liknade ett inrökt rum i Paris glädjekvarter. Det var bara att ta bilen och ge sig i väg igen. Mot Rians och Point P. Inköp av ny färg och hem igen för att starta med målningen. Så är det mest hela tiden, alla inköp tar tid och en del blir mindre bra. Tiden rinner i väg och man blir frustrerad. Vi började med 5L färg och är nu inne på vår 5:e spann, 25 L vit färg fullkomligt sugs in i väggarna. Ja i alla väggar utom en. Den innersta väggen i caven, mot den naturliga klippan som huset vilar på, där vill inte färgen fästa. När allt var färdig målat och färgen kryllar sig på väggen ja....då håller man på att bli helt galen.

söndag 5 juni 2011

Snygg belysning





Vad vi har letat och diskuterat detta. Hur ska utomhubelysningen se ut? Vad passar på vårt franska byhus? Det finns en uppsjö av belysningar för utomhusbruk. Den ena värre än den andra........skit och mög och päreskal som en äkta skåning skulle uttrycka sig. Var tog allt hantverk vägen? Vi har besökt alla hemsidor, varuhus både i Sverige och Frankrike, men inte varit överens om något överhuvudtaget. Hade jag, kvinnan i familjen fått bestämma hade en lampa varit inhandlad för länge sedan , men mannen har väldigt mycket åsikter om allt möjligt. Det är fel på materialet, infästning och utseende.





Nu äntligen har vi hittat lampan och är dessutom överens. Priset är på tok förhögt, men vad gör man? Lampan kommer att bli perfekt. Vi hittade lampan när vi promenerade i vår franska by. Den är placerad på familjen R:s hus och det var en ren tillfällighet att vi gick förbi och höjde blicken mot belysningen. Där ovanför deras dörr sitterlampan med stort L. Vi fick inte kontakt med familjen R utan när vi anlände till Sverige googlades det hej vilt och vips så dök lampan upp på skärmen. Vi blev förvånade och snopna när firman som levererar har ett Viken telefon nummer och kontoret är placerat en mil från vårt hem i Sverige. Ibland ser man inte skogen för alla träden! Nu är lampan beställd och förhoppningsvis levereras den innan vår avfärd till Provence.

torsdag 2 juni 2011

Rotavdrag



Stackars byggmästaren som saknar sina pengar från svenska staten. Av någon anledning har byggmästaren och jag missförstått varandra. Han har missat att skriva under ansökan om ROT-avdrag och jag har helt missat att kontrollera alla papper. Tur att han har en nogrann revisor som upptäckte att det saknades pengar. Nu ska vi bara få honom att komma till Madame i byn som har pappren, skriva på och skicka till Västervik. Vips så är pengarna på hans konto. Det har fungerat hur bra som helst med ROT-avdrag. Alla våra hantverkare har fått sina pengar på sitt konto. Stort tack till Borg och hans kompisar. Jag kan hälsa från de franska hantverkarna att de är helt förundrade över detta fenomen. Pengar på kontot från svenska staten!



Det har varit en hel del jobb från vår sida när de gäller alla blanketter till ROT-avdrag, men det har det varit värt. Nu är det bara för alla andra svenskar i området att använda samma hantverkare som vi eftersom de allihopa har fått skicka sin franska motsvarighet till F-Skattsedel till Skatteverket i Sverige för att bli godkända. Vi kan dessutom varmt rekommendera allihopa.