lördag 30 juni 2012

Flugornas Herre

Mannen tror han utrotat de flesta av byns flugor och visst har de minskat i mängd, men det beror knappast på den aktivitet som han utför med sin nya "kompis"
Prinsen eller Grodan?


Gårdagens dansuppvisning blev hur trevlig som helst, de är så duktiga speciellt "les adultes". Jag skulle vilja se yuppiemammorna hemma skutta omkring på gröna torg och ha  uppvisning i terminens poledance. Haha det vore något det. Här dansar kvinnorna i de tre byarna tillsammans och visar stolt upp sig för anhöriga och boende turister. Konstigt att alla hade svart hår. Här hade fru B och deras barn lyst upptillställningen med sitt blonda hår. Nästa sommar kanske familjen B:s kvinnliga medlemmar kan öva in någon liten stegkombination att visa upp. Ja, mannen kan också vara med. Vilket exotiskt inslag.









I dag har vi målat det blå rummet blått. Det blev samma lavendelblå färg och det syns knappast att vi gjort något, men det har vi. Började nio och var färdiga fem. Nu är nästan allt klart. Fattas en liten bilt som vi inte kan måla förrän det gått 24 timmar. Det får bli någon annan dag,i morgon kanske. Nu är vi ganska trötta på projekt och mannen undrar var f......n tog semestern vägen. Han svär över att vi måste åka till IKEA för att köpa en ny soffa. Den andra har vi ju gett bort.


I kväll blir det Canneloni, dans och fest. Vi har ätit ett extra mellanmål eftersom maten brukar serveras vid halv tio och då har jag ett tråkigt humör om jag inte ätit.

fredag 29 juni 2012

Badpojken

Nu har det hänt, mannen tog på de nyinköpta badshortsen och tog ett premiaärdopp i St.Laurent du Verdon.  Om ni tittar noga så ser ni de rutiga badshortsen bryta vattenytan!
Det är en härlig badplats så långt från hotshotsen på rivieran som man kan komma. Här är det familjer, få turister och ljudet av musik är ersatt med sikadornas spelande. Det var varmt , men en skön bris svalkade i skuggan under träden. Här finns också möjlighet att köpa glass och fika i den lilla kiosken, men som alla andra fransmän bullar vi upp med egen picnic.


Innan badet hann vi med lite projket, kylen var tvungen att frostas av, bänkskivan i caven skulle oljas in och blommorna i trädgården behövde vatten. vi har en del att stå i innan gästerna anländer och de är inte säkert att allt kommer att vara som vi hade planerat. En del saker blir inte som det var tänkt och en del projekt blir inte av överhuvudtaget. Vi har i alla fall införskaffat en brödrost till caven så att våra gäster ska slippa ha oss rännandes där för att rosta vårt bröd (tack till mamma och R för brödrosten).
I dag har vi skänkt bort vår bäddsoffa till en av killarna i byn, ja han fick en korgstol också när vi ändå höll på att skänka. Nu har vi ingen soffa i barnens rum (förlåt barn, vi vet att ni gillade bäddsoffan), men oj vad tråkigt! då måste vi åka till IKEA och köpa en soffa som man kan sitta normalt i. Yippi!
Byn smyckas för fullt inför helgens byfest. Det är full aktivitet, I kväll blir det dansuppvisning.

torsdag 28 juni 2012

På kvällspromenad

Mannen och jag tog en promenad genom byn i sena skymningen. Vi kastade sopor och gick en sväng genom de trånga gatorna. Vi mötte en av kvinnorna som bor i byn som var ute med sin gula labrador som ser ut att sett sina bästa dagar. En hund som i mina ögon verkar till åren kommen. Då tänker jag att det vore kanske trevligt om jag sade något käckt på franska och då säger jag:- Le chien cést ancien? , men hallå`var tog all kunskap vägen? Blev självklart genast rättad. Det heter vielle. Tack detta kommer jag aldrig att glömma. En antik hund! Det är vid sådana tillfällen man önskar man hade en spade, grävde ett hål och försvann. Tjolahopp! Mannen vred sig av skratt. Precis som om han hade sagt något överhuvudaget. Jaja, livet går vidare.
Natten till i dag var den varmaste på länge. Jag sov upp och ner i sängen för att åtminstone försöka få någon liten vindpust från fönstret som var vidöppet.
I dag gick jag upp extra tidigt för att gå morgon promenad. Dessa tidiga morgnar är helt fantastiska. Väl hemma igen  efter rundanvar frukosten färdig och snartt var vi på väg mot Aix.
I Aix var det marknad. Vi letade kjolar, sjalar, dukar och hittade bara dukar. Sjalarna var inte i rätt färger  och kjolarna föll inte mig i smaken. Det var otroligt varmt i Aix i dag, 36 grader. Lunch avnjöts på Darius, ett trevligt ställe precis mittemot H&M. Denna restaurang kan jag rekommendera. Vi har alltid fått god mat här.
När vi väl kom hem placerade vi oss i varsin solstol och läste. Efter en stund var det dags för aktivitet igen. Vi skulle ta bort extradörren hos familjen B. Det är eller var som ett mindre Fort Knox.


Allt ser bra ut på rue d'eglise. Nu är det dags för lite grillat lamm.

I morgon ska vi på badturoch då blir det premiär för badpojken.

onsdag 27 juni 2012

Vad ska man välja..


Just nu är problemet vilken solskyddsfaktor man ska välja. Jag började med faktor 20 och gick därefter över till 10. I dag blev det bara faktor 7. Vilket i-landsproblem! Jag förstår av allt prat vi hör hemifrån att alla skåningar inte behöver ägna en endaste tanke åt solskyddsfaktor. Även om det inte hjälper så tänker vi på er.


Sovrummet är färdigmålat till 99% och det har t.o.m blivit väggbokstäver. Jättefint.


Mannen har också monterat den egenhändigt fotograferade bilden av frun. Den är nu insatt i ramen vi köpte på loppis i Dijon. Mannen är riktigt händig när han vill annars så tycker jag nog han börjar tröttna och morra på alla projekt, men herregud. Detta huset är ett projekt från 1995 och kommer att vara så tills vi flyttar till Villeneuvellobet (stavas det så). På tal om den orten så skulle vi åka dit och titta på dessa fascinerade hus efter att vi lämnat dottern på flygplatsen förra veckan. Det blev protester redan vid avfarten, vad skulle vi där och göra? Fel avfart, mycket trafik och ingenstans att stanna. Mannens tålamod tröt innan jag ens hann se husen.
Precis så här mycket hann jag se av husen och det ska tilläggas att det är genom bilrutan. Swisch så var vi ute på A8:an igen och på väg hem. Det lär väl ändå dröja tills jag sparat ihop till insatsen till en av de lägenheter som intresserar mig, en så där 6-8 miljoner.

Vi har nya projekt på gång och har redan köpt färg till rummet på bottenvåningen. Barnens rum. Det blir samma lavendelblå färg som det har varit i huset sedan flera hundra år tillbaka. Den färgen som det fanns fragment av när vi köpte huset. Känns bra att bevara en del av husets historia. Dagens projekt har varit morgonpromenad, marknad, montera nytt toalock, äta lunch, läsa bok, fika, måla bokhylla, betala till lördagens byfest och nu blogga.
Mellan alla projekt blir det också lite annat.
Tack A för ditt internet. Jag sitter i din säng och bloggar nu. Är så trött på alla wifi som bara fungerar då och då. Nu är klockan snart 19.00 och ute är det ca 30 grader. Nu börjar det svalna och bli ganska behagligt. Vi ser framemot en kväll i trädgården med något gott grillat och ett glas svalt rosé.
Mannen har i dag för första gången i historien köpt ett par badshorts. Denna händelse kommer att uppmärksammas framöver. Håll ut!


måndag 25 juni 2012

Målning

Söndagen skulle varit ledig dag, men blev arbetsdag. Vi har nu insett att timsemester har fått en ny betydelse. Det är det vi har! Timsemester.
Vi startade halv tio och var klara vid sextiden. Sovrummet blev jättefint. Silvergråfärg.
Mannen i arbetartagen endast iförd "små byxor". Det var väldigt mycket jobb, flytta undan, sortera, maskera, sandpappra, måla, måla och måla. Därefter städa och kasta.


Nu sitter vi på Flunch och surfar. Vi har timsemester! Internet på Bistron verkar vara ur funktion och det är därför det har saknats inlägg på bloggen.
Vi har iallafall lyckats med en sak som vi hade bestämt att vi skulle göra. Fantastiskt! Ibland tröttnar man innan man börjat. Det är så mycket som ska fixas när man ska utföra arbete. Cyklingen får vänta. Jag är fortfarande inte helt återställd efter min infektion och mina luftrör är inte helt ok.
Vi har åtminstone bra väder även om det blåser Mistral. Parasollen for all världens väg i går kväll när vi satt och åt i trädgården. Här är det INGET regn. Vi får vattna varje kväll.

Midsommarafton i St.Martin

Vi hittade blåklint på vägen till Cassis. Det var så mycket svensk midsommar det kan bli i Provence. Cassis var som vanligt härligt. Det var marknad denna fredags förmiddag. Anledningen till att vi åkte till Cassis ännu en gång varför att byta eller lämna tillbaka en kläning som jag inköpt vid förra besöket. Den var väldigt snygg, men jag kände mig bucklig och obekväm.

 På vägen hem från Cassis besökte vi Ravel. En trevlig keramikverstad med gamla anor. Lite nya skålar blev det. Mamma var inte på shoppinghunör. Hon ville hellre ha en staty till uterummet. Tyvärr fanns här inga statyer!
Kvällen tillbringade vi på Bistron i byn. Det var en härlig kväll förutom fluginvasionen när vår mat kom på bordet. Just nu är det ovanligt mycket flugor och vi gör allt för att skicka dem dit de passar bäst. Sälla jaktmarkerna! Vi dödar flugor på löpande band. På Bistron serverades det Aioli, vilket jag tycker är jättegott. Kanske inte min mammas favoriträtt, men hon överlevde kvällen iallafall. Vinet var desto godare.
Mamma och Roger har lämnat byn och är redan hemma i Viken igen. De hann med ett besök på Bordershop också. Hade de inte vin så det räckte ?

torsdag 21 juni 2012

NiceT/R

Dottern är lämnad på flygplatsen i Nice.


Hon försökte sola hela vägen dit. Här på rastplatsen på motorvägen.

 Även vi han med sol och dopp i Medelhavet innan vi åkte tillbaka till St. maximin.Även Cap 3000 fick ett besök , men inga större inköp. Nice var härligt i dag, 29 grader och lätt bris. Nu är vi tillbaka i St. Maximin och steg in på flunch för att besöka toa och vem sitter inte precis innanför dörren och fikar, jo mamma och R. De har tillbringat dagen med att vara på vingården Berne och var nu sugna på vanligt kaffe. Nu ska vi handla mat. I kväll blir det grillad lax. Ute är tempen 34!
Vi får vänta med att äta tills det blir svalare och förhoppningsvis mindre flugor. Dotterns skor ha ju åkt till Sverige så vi slipper säkert en hel koloni med flugor.
Vi önskar er alla en glad midsommar. Vi skippar sill och potatis och äter middag på Bistron. Vi har ju i alla fall tur med vädret!

onsdag 20 juni 2012

Nu är det min tur

Jag kraxar som en kråka och håller mig helst under trädet i skuggan. Nu är det min tur att drabbas av heshet, ont i halsen och förmodligen en förkylning. Kvällarna har avslutats med fervex, det franska apotekets undermedel mot alla sjukdomar. Om det hjälper? vet inte, men det är dumt att chansa. Orkar med både morgon promenad och "de äldres" tempo. Kanske inte ett mått på min vanliga ork, men dock.

Gårdagens höjdpunkt förutom att Sverige vann mot Frankrike i fotboll var när kommunens polis gick runt i byn med högtalare och meddelade att vattnet i byn var förbjudet att dricka på grund av förorening. Aldrig har han väl levt ut sin pondus bättre, äntligen fick han något viktigt att förmedla. Dessutom fick alla byns invånare vars 1L köpevatten. Tackar, en trevlig gest. Det ska tilläggas att utan Madames översättning hade vi absolut inte vetat vad som stod på. Det kunde ha varit vilket krig som helst i antågande. Jag drack dessutom vid tillfället ur en vattenflaska som just innehöll aqua communalis från St.Martin. Ännu har jag inte blivit sjuk av vattnet även om jag har varit storkonsument alla dagar som vi varit här. Nog tyckte jag att det såg lite konstigt ut i färgen och påpekade detta för mannen, men som vanligt när mannen utalar sig är det inget att oroa sig för.
Vi har det bra och allt går lugnt till med gästerna. Det äts frukost i trädgården så även i morse då vi fick fly in i caven när det oväntat började regna och åska. Därefter var det dags för markanden i St.Maximin, men regnet gjorde att vi tog en omväg inom Ladans filial (eget namn på tygaffären). Där inhandlades det tyger och korgar. Mamma och yngsta dottern mår som bäst när det shoppas och de har näst intill svart bälte i shopping. Bara min syster klår dem.
Gårdagen tillbringade vi i Cassis. Det blev inte så mycket solande eftersom molnen envisades med att hänga framför solen. En liten stund blev det i alla fall, men dottern verkade lika nöjd ändå. Hon for runt bland alla affärerna och provade olika klänningar och fastnade för en vacker långklänning i olika färger.
Nu förbereds maten för ännu en kväll i trädgården. I dag ska det bli hel grillad kyckling, rosévin och faktiskt ingen efterrätt. För jag kom just på att det har jag glömt. Vi har god melon och solmogna nektariner det blir en bra avslutning på middagen innan det är dags för ett glas Fervex.
I morgon är det dags för en tur till Nice och flyplatsen. Dottern åker hem till Skåne och arbete på ICA Maxi.

måndag 18 juni 2012

Vi är framme


Vi kom äntligen fram till värmen från kylan i Viken. Här är det +30 grader i skugga, vilket är svårt för en skånsk kropp att klara av. Från +13 till 33(i solen), hujedamej.....jag börjar känna mig som en slimefigur. Svettigt överallt!
Resan ner genom Europa gick bra, mannen var inte på långa vägar okej. Jag fick köra 3 gånger, vilket innebär 20% av resans totala längd och det är mitt personrekord. Det kom stundatals underliga ljud från dotterns mun när jag gjorde omkörningar i 130 km/h, mannen tog på sig ögonbindel och försökte sova. Själv var jag mer än nöjd med min insats, men I hate the Kasselhills. Alla bilar kör huller om buller!
Övernattningen i Walldorf var perfekt, vi drack ett glas svalt vin på terassen innan vi gick till den italienska restaurangen inne i byn. Hela byn var pyntat till festlighet med mat, vin och lotteristånd. Vi har fortfarande ingen aning vad som firades. Trevlig by, Walldorf. Vi somnade gott och vaknade utvilade och jag äntrade ratten ännu en gång. Herregud jag börjar vi riktigt bra på detta.
Kom fram till byn ganska sent och då blev det grillat i trädgården. Härligt väder på kvällskvisten. Söndagen ägnades åt tvätt, trädgårdsarbete och städning. Trädgården blev så fin och vi har fått vår trappa omgjord så nu kan man balansera nerför med vinflaskorna utan att bryta nacken av sig.
I dag ,måndag har vi varit på marknad i Forcalquier. Där träffade vi Mamma och R som har färdats genom Europa i 2 dagar. Det är en fantastiskt trevlig marknad. Lite långt att köra, men väl värt ett besök. Man tröttnat emellanåt på de vanliga marknaderna som ligger runt omkring.
Vi har nu handlat till kvällens middag och Mamma och R är installerade i caven. Där är det härligt svalt. Mamma njuter av att kunna ligga på soffan där inne.
I morgon åker vi till havet och bränner fläsket. Vi använder solskyddsfaktor 20 och solar under parasollet. I morgon är det dags att släppa ut hela kroppen i solen vid Medelhavet. Det gäller att vara försiktig speciellt för alla oss som redan har klippkort på hudmottagningen.
I morgon är det fotboll. Vi hejar på Sverige eller Frankrike, vi får se!

torsdag 14 juni 2012

Middag hos syster




Systern och hennes familj bjöd oss på "inför semestern" middag. Det blev grillat, vin och amerikanska droger. Nu låter det mycket värre än vad verkligheten var, men mannens något tilltufsade hälsa behöver förbättras och min kära syster som för övrigt är en legitimerad sådan plockar som alltid fram det mest spektakulära medikamenter som hon hittat på något "receptfritt" försäljningsställe. Denna gången några förfärligt blå tabletter som garanterat hjälper för allt från sömnproblem, förkylning och flygrädsla. Mannen är som vanligt positivt inställd till alla möjliga kurer för att bli lika alert som vanligt. Han provar gärna allt från konjak, suspekta tabletter till olika sorters nässpray. Själv är jag legitimerad i en annan yrkeskategori och tror mer på kontrollerade och kvalitetssäkrade hjälpmedel. Vi är yrkesskadade på olika vis i vår familj! Tabletterna är inköpta på vanligt varuhus i USA under systerns boende "over there", men efter att ha lyssnat till svågerns berättelse när han tog 2 stycken och satt och höll sig i skrivbordet halva dagen för att inte ramla omkull av yrsel är jag tveksam till att överhuvudtaget inta okända preparat. Mannen sover redan utan att ha tagit av pillerna och jag hoppas att han mår bättre när han vaknar och låter de läskiga blå sakerna ligga kvar på diskbänken. Dottern och jag kanske ändå måste förberedaoss mentalt på att inta Autobahn!

onsdag 13 juni 2012

Mannen är ur form

Snart är det dags för avfärd mot Provence. Mannen är rejält förkyld och bilresan genom Europa oroar mig lite. Hur mycket hemmadroger har vi? Ska jag köra längre sträckor behöver vi nog mer än en övernattning Jag brukar ta en liten tupplur redan när vi är i Danmark. Den vägen är ju så tråkig att sömn är den perfekta sysselsättning. Infektion är kroppens sätt att tala om att nu är det dags för vila och efter att ha arbetat varje dag i 3 veckor är det dags för mannens kropp att ta det lugnt. Det är bara att hoppas att Fevrex ( fransk hemmadrog) hjälper och att vi lyckas ta oss genom Europa.

måndag 11 juni 2012

19 juni

Den 19 juni befinner vi oss i Frankrike och den dagen är det fotbollsmatch mellan Sverige och Frankrike. Jag förväntar mig något alldeles fantastiskt och har packat ner både den svenska och den något större franska flaggan. Hoppas att det blir något kul i byn denna kväll när grannarna spelar mot varandra, gult och blått mott blått/vitt/rött.

söndag 10 juni 2012

Semesterdagarna känns redan för få

Nu planeras det för fullt. Vad ska hinnas med under semestern? Det börjar kännas som om semesterdagarna kommer att bli alldeles för få innan ledigheten ens har börjat. Hur ska allt som vi tänkt göra hinnas med? Vi ska cykla milslånga rundor, gärna varannan dag. Marknader ska besökas, helst på olika platser. Sovrum, vardagsrum och även kök ska målas. Att måla innebär att färg och tillbehör måste inhandlas och då vet genast alla som har hus i Frankrike att allt tar tid. Det ska köras hit och dit och fixas penslar, täckplast, spackel ( som är helt kass) och när man väl börjat måla inser man att färgen inte kommer att räcka och då måste man (mannen) ta en runda till. Ikea behöver besökas för inköp av köksfläkt och ny soffa. Köper man en köksfläkt så måste den också monteras. Har man otur fattas borr och rätt skruv. Det är då man behöver nyckel till familjen B:s hus för att leta skruv för att slippa köra på nya inköpsrundor. Gör man inga bra fynd på rue de église och det dessutom är söndag......ja då är det lika bra att lägga ner projektet och inta horisontal läge. Frankrike är nästintill stendött på söndagar. Yngsta dottern följer med oss första veckan och har "all inclusive" semester. Detta innebär också utfärder till shopping och bad, helst varje dag. Vi har redan gjort dottern besviken genom att avisera att det inte kommer att bli så som hon vill. Första söndagen är redan utlyst som vilodag. Mamma/svärmor/mormor med sambon R kommer samtidigt som dottern. Det blir med andra ord fullt hus. En del gemensamma utflykter blir det, men nu kom jag på att dottern, mormor och R klarar sig ganska bra på egen hand och kan åka i väg på utflykter när vi behöver inhandla färg och annat nödvändigt. När de kommer tillbaka har vi grillen förberedd för mat. Lågt blodsocker är något som måste förhindras med mat i tid och otid i vår familj annars blir alla ovänner med alla. När familjen lämnat byn, dottern med flyg och mormor med bil har vi två veckors gäst uppehåll. Det är nu vi ska cykla, måla och åka och besöka andra vänner vid Medelhavet. Sista veckan på vår semester får byn besök av vänner från Viken, vänner som inte varit i byn på minst 10 år. Det ska bli kul att visa vad som hänt. Det blir en semester som i början av vår tid i St.Martin. Då var det ständigt besök av familj och vänner med sena grillkvällar och stoj och stim i den ljumma natten. Det har varit besöksuppehåll i flera år. Vi ser framemot sommarens semester med alla gäster, goda middagar och social gemenskap. De vi kommer att sakna är äldsta dottern med sambo (som måste jobba) och systern med familj som föredrar italien istället för Frankrike.

onsdag 6 juni 2012

Försmak av semester och ledighet

Vi bjöd hem familjen B från byn och försökte få en förkänsla av Provence inför semestern. Det skålades i "riktigt" rosévin direktimporterat av vänner. Tack för den gåvan! Vi dukade med duk i provence färger gult och rött och vi njöt av solen i en kvart. Det var ungefär så länge solen visade sig denna dag som för övrigt var sveriges nationaldag. Det är inte lätt att skapa en känsla av Provence i Skåne när sommaren bjuder på + 10 grader, regnskurar och nordvästan. Det är attributen som gör sitt för att känslan ska infinna sig. Med duken, rosévinet och lavendeln som vi fick i present lyckades vi få en liten hum om vad som väntar när semestern kommer. Det blev en trevlig kväll inomhus om än ett ganska tidigt avslut när värdparet började gäspa vid nio-tiden. Man har ju ett jobb att sköta i morgon.

tisdag 5 juni 2012

Långsammare än långsamt

De franska kvarnarna mal ibland väldigt långsamt. Dottern kom hem från sina franska studier i mitten av april. Depositionen som betalades kontant till hyresvärden i januari har fortfarande inte dykt upp på hennes svenska bankkonto. Dottern har verkligen försökt få tillbaka alla tusenlapparna utan resultat. De vet inte hur de ska göra. Hur ska man överföra pengar från ett franskt bankkonto till ett svenskt? Men kära fransoser här uppe i kalla norden lever vi på 2000-talet och förväntar oss att saker och ting fungerar med ett enkelt klick! Men icke.......inga pengar på det svenska kontot. Dottern har mailat, ringt och även tagit hjälp av sin franska fadder. Inget har hjälpt. Då får man ta till det tunga artelleriet och ringa sin franska låtsasfarmor, Madame. Inte ens Madame lyckas få hyresföretaget att förstå hur pengarna ska komma till Sverige.......herregud hur svårt kan det vara. Det har rabblats kontonummer och IBAN, men icke. Efter tredje samtalet från låtsasfarmorn händer något och då har hon hotat personalen att det är olagligt att behålla depositionen från ungdomar och att de härmed klassas som tjuvar och löst patrask. Det som gäller i detta läget verkar vara hög, myndig röst som behärskar det franska språket och inte en mjuk svensk röst som undrar vad som är problemet på knagglig frangelska. Pengarna har nu landat hos Madame i form av en fransk check! Ja...vad säger man. Pengarna är på säker mark, men fortfarande inte hos rätt person. Resten får vi lösa live under vår semester. Snälla fransmän......väx upp!