lördag 12 januari 2013

Pas de PUB = ej PUB ??


På min promenad runt byn passerade jag den här skylten utanför ett av husen längs med vägen. Texten på brevlådan kan jag tycka är något förvirrande för en svensk med bristfälliga kunskaper i franska språket. För mig är Pub ett ställe där man träffas tar en öl, pratar skit och försöker umgås, men huset där brevlådan finns liknar allt annat än ett ställe för alkohol och umgänge. Ett tag funderade jag på om det var ett skämt. Kanske deras vänner kommer på besök alldeles för ofta och de som bor i huset är riktigt trötta på sina bekanta som kommer för att festa och därför placerat ett tänkvärt meddelande redan vid brevlådan " detta är ingen Pub!"
Motion och reflektion är bra för hjärnkontoret och efter att passerat fler brevlådor med liknande budskap föll poletten på plats..........aha pub är en förkortning och betyder reklam. Nej tack till reklam!
Jag tycker nog att min översättning av budskapet var betydligt roligare!

onsdag 9 januari 2013

Vilken medicin ska jag välja?

Apotek-jourtid
Ett något ovanligt, men ganska smart litet apotek. Vi hittade detta något annorlunda lilla medicinskåp när vi anlände till Varages efter vår vandrig över kullarna. Först skrattade vi åt idéen, men ju mer vi funderade ju klokare tyckte vi det var.
Medicintokiga fransmän måste jubla!

söndag 6 januari 2013

Huset fullt med granbarr



Hur kunde vi vara så dumma att vi inte slängde ut granen innan vi åkte till Frankrike. Nu är det barr överallt och kommer säkert att vara så tills nästa jul. Nu är iallafall åbäket ute och dammsugaren har gått varm. Det är inte lika roligt att packa upp som att packa inför resan, men måste göras. Hemresan gick bra och vi hann med 12-bussen från Helsingborg och var i Viken 00.30. Det blev en lång resdag, men vi började ju i Aix med att strosa runt och äta lunch därefter for vi ut till flygplatsen , lämnade bilen, tog flyget, mellanlandade i Paris, väntade 2 timmar, tog flyget igen till Köpenhamn, Öresundståget till Hbg och buss till Viken. Promenerade hem och sov.
Nu ska det bli bilder på alla blogginlägg.

lördag 5 januari 2013

Paris

Sitter på flygplatsen i Paris och väntar på planet till Köpenhamn. Ska se om jag kan lägga till bilder till mina tidigare inlägg. Här är det 15 min fri surf med egen dator och alla tangenter!
Det gick inte. Bilderna kunde inte hittas, SUCK!
Bilder kommer när jag är hemma.

2000 m:s skillnad

Promenad i snöfallet kvällen vi anlände


Hotellet, centralt men spartanskt

Vi lamnade skidorten nojda efter 2 harliga dagar i solsken.


Härlig utsikt över Praloup
Skyndade oss hem for att familjen B skulle ata semesterns sista middag hos oss pa rue de la Baus. Vi var val inte de piggaste vardpar efter en hel dag i backen och darefter bilfard i 2,5 timmar.
Nasta morgon efter avsked for vi till Decathlon och kopte en ryggsack till aldsta dottern och darefter blev det picnic pa stranden i Cassis.

Cassis i januari, +16.
Kandes markligt ena dagen 2000 m over havet, sol och sno, nasta dag Medelhavet och sol!
Just nu sitter jag pa flygplatsen i Marseill och forsoker blogga. Borjade med att forsoka logga in med min egen dator, men ack nej. Man maste anvanda de fasta datorerna med helt idiotiskt tangentbord och bilder. Glom det, min hjarna ar redan helt utflippad av att forsoka fa ihop nagorlunda ratt bokstaver. Dessutom ar vanthallen spartansk. Angelholms vanthall har mer att erbjuda.
I gar eftermiddag stadade vi och forberedde huset for vila. Vi drack ett glas champagne hemma hos SoS och sedan tillagade vi varsin kotlett och foll i somn.
Lamnade byn vid 10 och tog en svang om Aix. Strosade runt i solen och at lunch pa Darius innan vi for till flygplatsen. Det mesta var forvirrat har. Vi hittade knappt till biluthyrningen utan fick ta nagra extra vandor i rondellen. Nar vi checkat in i automaten skulle vi lamna vara vaskor pa bag drop, trodde vi. For tidigt! Ni kan inte lamna in bagaget tidigare an 2 timmar i forvag. Jaha, bara att satta sig och vanta. Nar man sedan val fatt lamna sina vaskor ska man forsoka hitta in till security. Aldrig har jag val varit med om att man ska ga mellan diskarna for att komma till security. Kandes som det var personalgangen! Nar jag antligen trodde jag var framme blev jag stoppad och ombedd att placera min handvaska i mitt handbagages. Dessutom blev jag tvingad att kontrollvaga min vaska, men herregud nu fick jag nastan en brytning.
Jag kom i allafall igenom utan anmarkning, men mannen lyckades bli visiterad. Vi far val se om vi kommer pa planet.
Det blir mellanlandning i Paris och ca 2 timmars vantan pa planet till Kopenhamn.

tisdag 1 januari 2013

År 2013

I väntan på gäster
Förrätt
Ett nytt år har startat och vem vet vad som gömmer sig bakom 2013. Nyårsafton firades på 6 rue de Baus tillsammans med familjen B.
 Vi lagade lite var, tilltugg och förrätt tillagades av den kvinnliga delan av familjen B. Den bestod av skaldjurstallrik och till det ett rosévin från vingården Berne. Verkligen gott. Varmrätten stod den manliga delen av familjen F för. Det blev Bouf Bourgione (stavas nog inte så här) med kokt potatis. Mumsigt och väldigt rikligt. Det hade räckt till hela gatan. Efterrätten gjorde flickorna B och det blev tiramisu med solkyssta körsbär!

Solkyssta körsbär och Tiramisu
Snart TOLV och nytt år.
Vi hann precis äta färdigt innan klockan TOLV och det var dags att gå upp på piazzan och fira gemensamt med invånarna i byn. Trodde vi! lika stendött som 2000. Inte en fransman så långt ögat nådde. Här stod vi den svenska kolonin i byn och firade med champagne och thailändska lyktor som vi med viss möda fick i väg ut i mörkret. Vackert och tänkvärt.




Kvällen avslutades ganska snart och alla sussade sött. Jag vaknade tidigt och kunde inte somna om. Lika bra att gå upp och elda i brasan. Det är mysigt att äta frukost framför brasan, men mannen hade vissa åsikter om min eldning. Jag ska nog hålla mig till min insats på andra våningen.
Efter frukost och packning gav vi oss i väg mot alperna. Vi lämnade ett regnigt St. Martin och kom fram till ett snöigt Val d'allos. Det tog 2,5 timmar att ta sig hit. Ganska enkel och bra väg säger jag som inte körde en meter.
Snöig kväll i Foux de Vallos
Nu sitter jag här på turistbyrån och surfar. Deras internet är väldigt "smalt" och därför har jag för tillfället valt bort bilder. Har försökt ladda ner, men på 5 minuter hade inte något hänt och då tröt mitt tålamod. Vi bor på ett väldigt enkelt och spartanskt hotell, men det ligger perfekt mitt i byn och intill liften. Skidor är fixade så efter frukost i morgon bär det i väg upp ilften och förhoppningsvis visar sig solen.

Nästa dag: solig lunch i backen