söndag 12 januari 2014

Fantastisk ost från marknaden i Brignole

I min resväska hem från Frankrike fanns inte bara en pizza utan även ostar, dressing, senap och överblivna oliver.

Ost av bästa sort
Vi bjöd våra gäster i helgen på direktimporterad ost från sydfrankrike. En riktig delikatess som vi åt med hembakt knäckebröd och fikontårta från Mallorca. Detta sköljdes ner med en chateau neuf du pape. Hmm....sämre kan man ha det.



onsdag 8 januari 2014

Nu dör jag

När jag serverades denna huvudrätt på hotellet i Vars St.Marie tänkte jag nu dör jag.


Jag är absolut ingen vän av rött kött och funderade på hur jag skulle kunna lösa detta. Frågade mannen försynt om köttet skulle se ut så här och fick en BLICK tillbaka som sade allt. Ät! Och jag åt ALLT och var lyrisk efteråt. Vilken köttbit och vilken smak och vilken tur att jag inte började sjåpa mig och be om extra stektid. Det skulle lätt ha kunnat hänt att jag skämt ut mig och blivit ihågkommen som damen som förstörde hela varmrätten. Ibland är det tur att det inte finns val eller möjligheter att välja bort saker utan man är rätt och slätt tvungen att prova. Det gällde fler rätter vid vår vistelse. Vid sådana tillfällen får man möjligheten att äta sådant som man inte annars självmant beställt. Nu var det halvpension och färdig meny som ingick i boendet.  Vi hade också vårt eget vin som placerades i kylskåp över natten för att åter igen komma fram på vårt bord till andra dagens middag. Roligt med egen Icebag!

Ett gott rosevin som också övernattade.
Ett litet, men bra rum med balkong och stort fräscht badrum.


Vi hade en bra och trivsam vistelse mitt i byn väldigt nära liften och skiduthyrning.

måndag 6 januari 2014

Det doftar vår

I dag gick det inte att ligga och dra sig under dunbolstret även om jag gjorde mitt bästa för att dra ut på tiden under täcket. Vi har under vår ledighet inte stressat upp på morgnarna,  men i dag när det är tid att lämna huset för hemresa då är det ingen tid för sovmorgon. Det är bara att sticka ut fötterna och placera dem i fårskinnstofflorna och hasa sig ner för trappan. Mannen som alltid blir lite speciell vid packning och resa är redan i gång på bottenvåningen. Duschad, påklädd och färdig för frukost. Kaffedoften är härlig att möta i trappan. Tack för det. Själv lommar jag i väg för duschning innan frukost. En del bestyr återstår innan avfärd. Det är kylen som ska avfrostas, lite småplock och så gas, el och vatten som ska checkas. Packar de sista i min redan fullpackade väska. Det är ostar, oliver och även en hel pizza får plats i väskan. Min egen överlevnads picnic är också fixad och nerpackad. När jag öppnar ytterdörren och rister duken får jag en föraning om vår. Det doftar härligt och termometern visar på plus 5. Undrar vad som väntar hemma?
En del av gårdagen tillbringade vi i Cassis. Denna fantastiska lilla stad vid Medelhavet.

Härligt Medelhav i januarisol

Tomtepar?
Vi åt en god lunch innan vi återvände till byn. Kvällen tillbringade vi hos Madame som bjöd på god middag.
Nu sitter vi och väntar på Nice flygplats för take off till Köpenhamn. Denna min absoluta favorit flygplats.

Flygplats med fritt internet, yippi!

lördag 4 januari 2014

Molnen ligger längs med gatan

Vaknade och öppnade fönster luckorna och undrade var grannhuset tagit vägen. Molnen låg i höjd med balkongräcket och hela byn var innesluten i fukt. Vi hade planerat att åka en tur till Aix, men föredrog att sitta framför brasan och njuta av frukosten. Eldar man i brasan måste man stanna kvar i huset tills det blivit en glödbädd. Därför valde vi en stress frimorgon i lugn och ro. Familjen B kom och sade adjö inför sin hemresa i bil genom Europa. SoS lämnar också byn och saknade en fungerande avfuktare. Det fixade vi. Vi hade en helt ny att lämna till försäljning.
Efter att fyllt tvättmaskinen, sagt hejdå och säkrat brasan åkte vi genom skogen ner till Brignoles för att inhandla det sista inför vår egen hemresa.

Dimmigt och fuktigt
Besökte en liten mysig marknad i Brignoles med ostar, blommor och krims krams.

Rödbetor?


Nyplanterade penseer

Önskar att jag kunnat köpa, men tyvärr
Nu blir det fika och sedan bär det hem för städning. I morgon är sista dagen och då funderar vi på en tur till Cassis och Medelhavet. Då har vi lyckats med både alper och hav på samma resa.

fredag 3 januari 2014

Stundtals sol

I dag har vi fått se stundtals blå himmel och sol.



Mannen har i dag lyckat stoppa hela liften genom att inte hålla ordning på sina stavar. När han skulle in i knappliften viftade han med stavarna och lyckades trycka på nödstopp knappen och stanna hela liften. Liftgubben blev inte glad och uppmanade mannen att ha bättre koll. Haha..det var jätteroligt och snopet.

Bäst att jag slutar nu. Mannen vill komma i väg till byn. Vi har 3timmars bilfärd framför oss.

torsdag 2 januari 2014

Dagens åk

Vaknade till en mulen och snöig morgon. Molnen låg nere i byn. Har man 2 dagar till skidåkning, ja då är det bara att gilla läget. Först ner i matsalen för frukost. Det fanns riktig yoghurt, ägg, croissant och kaffe. Vad kan man mer begära? Kanske en bit skinka, men efter sommarens vandring är man inte kräsen på fransk frukost. Ät och var glad. Hotellet är jättemysig och maten utsökt. Vi två svenskar sitter som två ufon mitt i matsalen med alla fransoser runt omkring oss. Gårdagens middag serverades väldigt sent för min smak och blodsockret var lågt när vi två först av alla intog vårt bord. Servitören var av den pratglad sorten och alla fick vänta länge på sin mat. Här kommer liter bilder på gårdagens meny.

Sallad som serverades efter soppan
Fisk till huvudrätt

Efterrätt

Mannens efterrätt
Just nu när jag sitter här och bloggar får jag en rejäl längtan efter MAT, men nu ska man vänta minst 2 timmar på att fylla buken med föda. Rosevinet mättar inte, men chips och oliver duger.
Bartendern räddade just mannen från en supergnällig fru
Nu kommer lite bilder från dagens åk. Vi har kämpat i snö och motvind.

Hela backen för oss själv




Färgglad man i backen

Vädret just nu.
Vi hoppas på att få se solen i morgon och slippa slåss mot storm , snö och moln. Skidåkning och sedan direkt hem till byn för middag hos amerikanskan. Tyvärr är det nog slut på bloggandet eftersom internet lyser med sin frånvaro i byn. Vi planerar en tur till Aix på lördag och sedan blir det packning och kanske Cassis på söndag. Måndag stänger vi huset och förhoppningsvis flyger vi hem utan förseningar.
Gott om plats i solstolarna.

onsdag 1 januari 2014

3 timmar norrut

Sitter just nu på en uteservering i den lilla byn Vars St.Marie och njuter i solen med ett glas rosevin. Solen lyser från en molnfri himmel precis över bergskammen


Vi har  tagit oss 3 timmar norrut med bil och vips är man i alperna och kan njuta av sol och skidåkning. Den lilla Corsan till hyrbil puttrade upp över bergen. Det gick ungefär lika fort som med vår fullpackade Citroen. Jag är ändå väldigt nöjd över hastigheten uppför berget eftersom däcken är av någon slags allround modell som jag inte har något större förtroende för. Med snökedjor i bagaget och mannen vid ratten är jag ändå ganska trygg. Vi har checkat in på ett litet by hotell med halvpension. Trevligt, enkelt och mysigt. Hotellet är placerat näst intill liften vilket passar oss utmärkt.


Utsikt över backen från vårt hotellrum
Utsikt till vänster


Solen gick ner bakom berget och hu vad kallt det blev. Det blev till att gå in i baren. Mannen verkar nöjd över beslutet och fortsatt bloggning. Nu blev han tvungen att ta en öl till. Bra ställe det här. Fritt wifi!
På vägen upp från Guillestre passerade vi affären där vi alla i familjen har roliga shoppingminnen. Det var här vi alla i bilen shoppade loss med varsin inköpslista inför en veckas skidåkning. Jag hade förberett listorna i förväg och döm om min förvåning när alla shoppat färdigt. Bilen bågnade! Dottern var kissnödig och toalett saknades. Vad gör hon? Använder första bästa bil som insyns skydd när hon lättar på trycket. Haha det var grejor det. Vilken härlig semester vi hade, 6 dagar med fantastisk skidåkning i SOL.


En vy som väcker roliga minnen
Middag på hotellet 18.30. Oj jag är redan hungrig.

Nyår avlöpte utan några större incidenter. Vi tilbringade kvällen med Madame och amerikanskan. God mat som vanligt. Räkor och lax till förrätt, alluetter till varmrätt och frukt med lemoncurd till efterrätt. För att hålla oss vakna till TOLV såg vi på Columbo. Ja, vad ska man säga. Familjen B dök upp vid tolvslaget och vi skålade alla i champagne. Sedan sov vi sött under dunbolstret.s