fredag 28 mars 2014

Vi hade i allafall tur med vädret

Valloire och franska alperna har bjudit på en härlig vecka.

Jag kan bara hålla med mannen att i det stora hela har vi haft bra väder om man räknar bort söndagen som var bedrövlig. I dag har himlen varit blå med solsken från tidig morgon tills nu när solen försvunnit ner bakom berget.

I god tid till liften.
Vi har lyckats ta oss runt i hela systemet från Valloire till Valmeniere och tillbaka igen. Det har blivit mycket filmande med go pro på mitt huvud. Nu kommer ni alla kära släktingar att bli tvungna att titta på skidfilm. Jättekul!

Mannen fixar med kameran.
Vi åt en tidig lunch, vilket i Frankrike är vid tolv. Det är perfekt att äta "svensk tid" för då är backarna helt tomma när vi ätit färdigt. Då är det dags för fransmännen att luncha och vi kan svischa ner för backarna nästan helt ensamma

God uppäten lasagne.
Det blev en mysig vecka i alperna och man är alltid lika tacksam när man lyckats ta sig ner sista åket med alla delar i behåll. Härlig sorbet åkning sista biten ner till byn och skidorna fungerade även på sorbet.

Mina nya kompisar.
Efter dusch och after ski på balkongen tog vi en promenad ner till byn och upptäckte att det var marknad. Så många ostar, korvar och skinkor har jag nog aldrig sett samtidigt. Det blev inköp av en ost, ojoj vad den blev dyr. Den kommer att räcka i flera veckor. Jag hittade även en present till min mamma, en rökt skinka. Du kan vara lugn mamma. Den är vaccumpckad och jag lovar ta väl hand om den tills leverans i Viken sker. Ni kära släktingar som nu roat er varje kväll med att läsa blogg inlägg får nog återgå till TV:n för nu blir det inte mycket mer på ett tag.

torsdag 27 mars 2014

Vilken dag

Tidigt i liften. Ska ni inte öppna? Maken i främsta ledet.

Vilken härlig skiddag. Strålande solsken och go feedback från maken. Äntligen efter 35 säsonger i skidbacken börjar han bli nöjd med min skidåkning. Det kanske var de nya skidorna som gjorde susen.
Jag är jättenöjd både med skidorna och min åkning. Fort går det också. Några små detaljer tyckte dock mannen att jag skulle tänka på. Det var något med trycket i hälen i svängen, men nu var jag nöjd med min åkning och bad om att inte få fler tips. Efter alla dessa år tror jag det duger med dagens form. Nu är det dags att vara nöjd och njuta.

Härliga backar

Backarna är jättefina, långa, breda och välpreparerade. Orten kan rekommenderas till alla sorters skidåkare. Här finns allt från nybörjare till superduktiga. Människor från olika länder och vi är garanterat ensamma från Sverige, men ett gäng danskar har vi stött på. Jag har sett den första skidåkaren med slöja i backen. Väldigt mycket barn och väldigt många äldre.

I dag lyckades vi fika allra högst upp på toppen. Inget vidare käk, men sol.

Restaurang på toppen
Nöjd man

Vi lyckades avverka hela systemet i dag och när vi var nöjda tog vi en after ski i solen på balkongen. Vi bor väldigt högt över byn och solen är kvar länge på vår balkong.

After ski
Utsikt över byn från vår balkong

Mannens nya leksak, en hjälmkamera snvänds flitigt. Den är monterad på min hjälm eftersom den skulle förstört mannens fina hjälm. Det är jättekul att filma, men i dag tog minnet slut och det blev bara film på mannen och lite lite på mig.

Film laddas ner efter dagens åk
I morgon är sista skiddagen och det utlovas strålande väder. Vi får väl tro på det.

onsdag 26 mars 2014

Bemärkelse dag

Jag fick ändan ur sängen och fixade frukost till mannen. Uppvaktning med paket på sängen , frukost fick bli vid bordet.


Paket från frun och svärmor med man. Tack.
En fin och solig dag i backen. Vi började dagen med att hämta skidorna som jag skulle prova i dag. Ja och så var man med skidor igen. Det var länge sedan jag ägt några egna skidor. Kommer knappt ihåg när det var, men affären där de inhandlades är sedan länge nerlagd. Dagens skidåkning var väl inte den bästa och mannen försökte att delge mig tips om avstånd mellan skidorna, var höften ska vara och jobba upp och ner. Han var inte alls lika nöjd med mina insatser i dag som i går. Hoppas det inte beror på mina nya skidor för då är min karriär över. Låren var lite ömma i dag så jag skyller på det.
En av födelsedagspresenterna var en lunch i backen och vi hittade ett jättemysigt ställe. Vi var lite tidiga för plat de jour. Sevitrisen bad oss vänta 10 min och vi beställde dricka så länge. När det gått 45 min och nyanlända gäster fått mat före oss började vi undra. Man leker inte med de kvinnliga medlemmarna i vår familj med lågt blodsocker. Jag flippade nästan ut av hunger och lätt frossa. Fick tag i persoalen och undrade vad som stod på. Det slutade med att vi åkte från restaurangen utan mat och utan att betala för drickat.
Hur kul var jag efter det? Döhungrig och skitsur!
Det blev stek och pommes på en tradig bar. Nästa åk trillade jag ur liften och sen valde vi fel backe och fick åka transportsträcka i 20 minuter. Vi åkte hem och drack kaffe i solen. Tillbringade after skin på balkongen. Härligt väder.
Nu är det snart dags för kvällens kulinariska anrättning. Vi har handlat färdigmat i byn. Det blir buffé och kanske lite champagne.
Någon åska har vi som tur är inte märkt av.


tisdag 25 mars 2014

Äntligen har vi kunnat se hela systemet

I dag öppnade sig molnen och vi har kunnat se alla backar. Mannen har ägnat sig åt pistvisning och jag har avverkat hela systemet. Vädret har varit på vår sida och sikten perfekt. Inte klar sol från molnfri himmel, men efter två dagar med tveksam sikt är allt bättre. Jag är nöjd och skidåkningen är helt perfekt. Länga härliga pister med superfin snö och mannen säger att jag åker bättre än någonsin. Kan det vara hyrskidorna. Jag funderar starkt på att köpe dem.

I morgon kanske jag slår till på ett par nya skidor. Ska testköra.
Efter dagens åkning gick vi en runda på byn. Det blev afterski, vykort och lite inköp av skinka hos slaktaren. Byn är jättemysig, lite som ett mini Chamonix.



I morgon är det jag som får gå upp och fixa med frukosten, Mannen har sin årliga bemärkelsdag och av någon underlig anledning firas den alltid i alperna. I år får jag sjunga och gratta själv. Paketen ligger och väntar.
Nu väntar risotto, äldsta dotterns paradrätt, Denna supergoda rätt som jag åt första gången när dottern var platschef i Champoluc och vi alla trängde ihop oss i hennes boende. Roliga minnen. Glad Påsk! Haha vilka roliga minnen.
Nu ser jag framemot risotto, rökt lax och en god Chablis.
I morgon håller vi tummarna för yngsta dottern. Blir det ett ja till jobbet?
De säger att det ska åska i morgon. Vi hoppas de har fel!

måndag 24 mars 2014

Nästan sol i alla backar

Vi var först upp i liften, vilket är mer åldersrelaterat än skidåkningsrelaterat. Att försöka sova längge på morgonen verkar ha försvunnit med åldern. 5 minuter innan liften öppnar var vi på plats och samtidigt siktade vi in ett blått hål i molntäcket.

utsikt från balkongen, lunchtid.
Vädret har varit väldigt skiftande sol och noll sikt om vartannat. Jag blev åksjuk när sikten blev obefintlig och hämtade inte mig förrän efter ett skumbad. Blev illamående, yr och frös. Vi lyckades hitta till en bar i backen där jag fick varm gulaschsoppa och till det drack jag apelsinjuice. Efter intag av föda åkte jag hem. Letade fram gladpacksproppen till badkaret och tog ett varmt skumbad. Nu mår jag mycket bättre. Ligger på en solstol vid poolen. Solen skiner emellanåt och det snöar lätt.

inte speciellt inbjudande, men skönt i solstolen bredvid.


söndag 23 mars 2014

Dagens åkning- "Sälen-72"

Dagens åkning associerar jag till när jag och familjen tillbringade sportloven i Sälen och föräldrarna manade på en för att utnyttja dagkortet i vilket väder som helst. På den tiden försökte vi hålla värmen genom att avnjuta en varm saft under lifthuset i Hundfjället efter att man störtat ner för backen på sina skidor med låg fästpunkt och hade man tur hade man fått hyra ett par Humanic läderpjäxor nere på macken i Sälen by. Det var tider det. Hela familjen packades i i folkvagnen för avfärd från Viken till granvägen i Sälen. Här bodde vi i stuga, 350:-/veckan, utan varmvatten och med utedass mellan snödrivorna. Vädret var mestadels som i dag här i Valloire, snö och utan sikt. Åka skidor gjorde vi i alla väder även om det var minus 20. Ja, förutom min lillasyster som kastade tefatet i Tandådalen och svor allt vad hon kunde - jävla snö! Hennes skidkarriär har varit frånvarande sedan dess.
Storasystern kämpade på och uppnådde gillande från föräldrarna när dagkortet var intjänat med råge. Kul hade vi. Byggde snögrottor, spelade kort och åt Marabou mjölkchoklad medan föräldrana roade sig med andra föräldrar i någon grannstuga.

Mannen tar ut satsdelar ur pistkartan och planerar dagens åk.
Ni som varit med vid tidigare skidresor vet hur planeringen är redan tidigt på morgonen. - Vi åker den liften, sen tar vi den liften, fika och någon ny lift. Den planeringen föll snabbt. Det blev fika ganska omgående.
Här slipper vi minusgrader á la Sälen, men snöfallet är stundtals besvärligt och blåsten hemsk. Åkningen är allt annat än tillfredsställande och jag blir stundtals yr eftersom man inte riktigt vet om man åker utför eller uppför. Skidorna jag hyrt var inte någon höjdare och mannen tycker jag får skylla mig själv. Hålla på att hyra skidor då får man räkna med att det blir hoddemög man får. Jag tycker nog jag haft bra skidor när jag hyrt tidigare, men denna gången blev det inte riktigt bra. Köpa skidor? Fyller inte jag år snart?
Vid lunchtid bytte jag skidor och fick likadana som mannens (det kommer nog inte mannen att hålla med om). Mina är röda och mannens är blå, men båda är Rossignol. Det blev faktiskt bättre skidåkningen även utan sikt.


Lägenheten är fin och jag har eget badrum. Badkar som tyvärr saknar propp. Besvikelsen var stor när jag siktat in mig på ett skumbad, men mannen tog fram gladpack rullen, fyllde hålet med plastfolie och jag kunde njuta av ett bad. Härligt!






walk in closet, 6 pers lgh för 2. Perfekt.

Mannens nya leksak
Liknar en jätteskorpion, men är en fantastisk uppfinning som torkar pjäxorna mellan åken. En bra hjälp mot gnälliga frusna medresenärer.

fryskyllingens pjäxor
Dagens sista åk blev det roligaste och vi gjorde något som vi förbjudit barnen att göra. Vi tog pisten ner till byn som var avstängd med ett jättenät och med en stor skylt där det stod FERMÉ. Några smågrabbar hängde på oss. Hela pisten för oss själv och endast med en föraning om att den slutar i byn. Vi hamnade utanför hotellet. Roligt, spännande och helt ofarligt.

Morgonens första skidbilder

Snö, vind och dålig sikt. Nya planer och fika.

lördag 22 mars 2014

Mot Valloire och södra alperna

Lämnade Walldorf vid 8 efter frukost. Något har hänt med mitt favorithotell. Det har bytt namn och tappat lite av sin atmosfär. Mannen säger att jag ska vänta och se, men han var också lite besviken på frukstbuffen. Den var inte riktigt värd alla de euros som den kostar. Allt finns, men ska man betala 10 euros krävs ett större urval. IInte ens en croissant.
Jag fick äran att ratta bilen ända in i Schweiz. 40 mil genom ösregn och jag hade rejält med träsmak i ändan när vi äntligen nådde fika stället i Schweiz. Tråkigt land att köra i. Hastigheten växlar hela tiden 80, 100 och 120. In i tunnlar och ut ur tunnlar. Tacka vet jag franska motorvägar.

Dagens körväder

Nu har vi nått skidorten och snön vräker ner utanför. Snöflingor stora som 5-kronor. Vi köpte till garageplats inomhus och det känns skönt. Lägenheten är jättefin och vi har gott om plats. Det finns 2 sovrum, 2 badrum, 1 toalett och en jättestor fin balkong. Hela hotell komplexet ligger högst upp på berget. Man går inte ner en sväng på byn precis utan det får nog bli skidor ut i pisten och samma väge hem. Sen blir det afterski på balkongen.

Står på balkongen och fotar vår reception i huset nedanför. Där jag nu sitter och oggar.
Vädret utanför
Nu ska jag sladda uppför backen och hem till vår lägenhet. Dags att pimpa den lite.

fredag 21 mars 2014

Vilken bra dag! Semester, bröllopsdag och dottern fick nytt jobb

Vilken bra dag den 21 mars är. Semester, 28 årig bröllopsdag och äldsta dottern fick sitt allra första tillsvidare anställning.

Dagens tidning
Vi lämnade Viken nästan enligt planerad avgång. Mannen hade planerat in 06.00 sharp (ja, ni som brukar vara med vet hur det är), men jag segade och hade svårt att få ändan ur sängen. När jag lugnt och sansat startade med min frukost frågade mannen - varför gör du så här?
Jag hade inget bra inövat svar så det var bara att tugga fortare och svälja kaffet. Packningen i bilen ökades på med med picnic och necessärer därefter var det bara att stänga dörren och på med bältet.

Lämnar Viken
Det blev problem redan vid bron. Bizz ogiltig! Nu blev jag lite trött. Detta är inte första gången utan har hänt tidigare. Plötsligt är det någon som får för sig att jag fått nytt kontokort och spärrar bizzen utan att meddela detta. Tröttsamt Scandline.
Kön växer bakom oss, men hjälp är på väg. Killen uppdaterar vår bizz och färden kan fortsätta.
Danmark avverkas snabbt och snart äter vi av vår medhavda picnic på färjan. Sista biten av den webergrillade julskinkan smakar väldigt gott som pålägg. Skinkskivor har legat vaccumpackade i frysen i väntan på rätt picnic tillfälle. Vaccum maskinen var en perfekt julklapp till den matglade mannen.

Goda mackor med grillad julskinka
Väl ute på autobahn  upptäcker jag när jag läser tidningen att Bengt har namnsdag och det innebär att det är vår bröllopsdag. Jag vänder mig till chauffören och gratulerar. Javisst, det får vi skåla för i kväll. Nästan samtidigt meddelar äldsta dottern att hon tackat ja till ett nytt jobb. Hennes första fasta tjänst med betald semester. Grattis! Nu håller vi tummarna för yngsta dottern och hennes väntan på besked.

När vi anlänt till hotellet i Walldorf efter 100 mil i bilen tog jag mig en simtur i inomhus poolen. Alldeles ensam simmade jag här tills det dök upp några tyska män som tyckte att det var okej att byta om naken vid poolen. Det blev lite läbbigt och jag tog snabbt min handduk och försvann.

Härlig pool




torsdag 20 mars 2014

Packningsdags

Då var det dags igen för en uthållighetstest för mannens psyke. Dags att packa bilen inför avfärd. Det gick över förväntan inte ens den minsta frustning. Ja, kanske lite när jag ville ha med mina föräldrars gamla redskapsställ med verktyg till brasan och något litet ljud när jag fyllde på med vedkorgen.

föräldrarnas brasredskap

 Allt fick plats utan problem. Även en stor nyinköpt äkta matta fick vi in i bagaget. Vi kommer att få den mest pimpade lägenheten i hela skidorten. En äkta matta!

mannens båda skidor, nya och gamla.
När jag promenerade från sjukhuset i Ängelholm till stationen bjöd nordvästra Skåne på ett fantastiskt vårväder. 16 grader, ljumma vindar och sol. Det var en förkänsla av Provence. Tyvärr ser väderprognosen för skidorten tradig ut. Regn, snö och blåst!

På tåget hem och mot en väntande semester tänkte jag för mig själv, jag älskar mitt jobb. Haha...........bra tänk när ledighet väntar.
Nu ska jag ännu en gång försöka hyra skidor via nätet på skidorten. Jag har bokat en gång, men fick aldrig någon bekräftelse. Jag har mailat, men inget svar. Nu försöker jag ännu en gång. Man ska inte generalisera, men ibland är fransmännen sega på internet.


lördag 15 mars 2014

Abstinens

Ibland händer det att jag drabbas av Frankrike abstinens, men i dag hittade jag en liten liten hjälp när det händer. Jag var på Flowerteam och i ett hörn längst ner i affären fanns ett litet franskt rum fyllt med brocante saker. En mini brocante på Väla!


Här kan man placera sig en liten stund och insupa lite fransk atmosfär, men akta er för att vända er om för då är man mitt i röran av blommor, fröer och allsköns pyngle.
Mannen vägrar oftast att följa med till detta märkliga ställe där man kan handla allt från yllefiltar till trädgårdsspadar. I dag strosade jag runt och njöt av ljuslyktor, servetter och pärlhyacinter.

söndag 9 mars 2014

Cykelsemester inställd

Kan detta vara en cykel lämpad för långfärd?
Vi hade planer på att cykla från Bordeaux till huset i St.Martin, men önskemålen om semester blev inte riktigt som vi tänkt oss. Hänsyn till arbetskamrater och arbetsgivare kom i mellan. 2006 cyklade vi från Paris till Provence och det var en tur som gav mersmak. Nu blir det vanlig semester i huset med bad, vila och dagturer på cykel. Inte helt fel det heller!
Först väntar skidsemester och en vecka i huset. Det ska bli härligt att åka söderöver även om vädret här i Skåne är fantastiskt vårlikt för tillfället. En vecka i alperna med efterföljande avkoppling i provence kan aldrig vara fel.
Alltså dags för uppvärmning av blogg och bloggande, vilket medför att fara runt och leta uppkoppling. Cyberspacen here I come!