onsdag 27 augusti 2014

Sista utfärden

Sista utfärden låter som en sorglig och bedrövlig film á la Bergman, men riktigt så illa är det inte. Vi har tagit det lugnt och ätit en god lunch i Aups vår sista dag i Provence.
Onsdagen bjöd på marknad i Aups och vi strosade mest runt och tittade. Det fanns knappast något vi behövde inhandla sista dagen.

Hittade en rolig affär i Aups. Här kunde man ekipera sig med allt från trosor till eleganta skor. 
Vackert mönster av löv i fontänen.  
Vi drack kaffe mitt i Aups bredvid fontänen. Härligt mönster!

Underhållning till kaffet
Som vanligt är det spektakulära artister. Jag vet inte riktigt vad uppträdandet bestod av, men katten satt nöjt kvar på axeln hela tiden.
Vi promenerade runt i Aups och hittade trevliga hus med potential till salu. Det finns väldigt många hus att välja mellan om man är intresserad av att renovera. Vi har redan tillräckligt med renoveringsbry så för oss är det inte aktuellt, men Aups är trevligt. Här skulle man kunna bo. Vi åt lunch på samma ställe som förra gången. Jag slog på stort och bjöd mannen. I dag var det löning och Region Skåne har skickat ut min del av kakan.

Trevligt ställe. Här skulla jag kunna tänka mig att övernatta med helpension.
Efter lunch åkte vi vidare till Salernes. Det skulla kollas på kakel. Man vill ju vara förberedd om någon hantverkare skulle få för sig att komma med en devis.

Favorit
Jag är ju väldigt glad för hönor och fastnade direkt för detta kakel som jag för övrigt tror att vi redan tittade på för minst 10 års sedan då min mamma och syster var med oss på utfärd i Salernes.
Kanske blir det hönor i vårt kök i St. Martin. Vi får väl se.
Väl hemma igen fick Madame tag på en hantverkare som dök upp efter 30 minuter. Miraklens tid är tydligen ännu inte förbi. Det blev samma gubbe som gjort arbete till familjen B i deras dockhus. Förhoppningsvis återkommer han med en bra devis. Kanske blir det ny köksdel, brasa med insats och en ny trappa till övervåningen.

Nu väntar maten i trädgården och i morgon blir det ingen promenad. Det är packning av bil och sista städningen som står på schemat. Packning av bil är ett scenario för sig själv. Mannen brukar bli lite lätt trött på fruns alla saker, men i år tycker jag det mesta är vin.

Ingen morgonpromenad att se fram emot

Á bientôt

tisdag 26 augusti 2014

Ändrade dagsplaner

Vi hade tänkt att ta en sista semestertur till Aix i dag, men vaknade sent och frågade oss själva - vad ska vi i Aix och göra? Vi är ganska trötta på bilkörning vid det här laget. Det blir en dag hemmavid. Det är alltid en del att fixa med när man ska lämna huset.

Stolar som behöver lite ihopskruvning.
Bäddsoffan i caven behövde lite hjälp med ventilationen i förvaringslådan. Det luktade enligt pojkvännen gammal kyrka. Det blev till att köpa en håltagare och nu har vi gjort 6 hål i bottenplattan och tänker inte förvara något i den. Pojkvännen hade rätt det luktade unket. Kuddarna är på tippen och det ända som finns i lådan nu  är luktegott och en torrbolle.

Renovering på gång i byn. Min favorithantverkare är i byn, men tyvärr inte för min skull. Klocktornet ska renoveras. Just nu hänger männen i sele utmed klippväggen för att göra hål för att kunna bygga byggnadsställning.

Favoritfirma
I går kväll njöt vi av god mat och gott vin i trädgården.

grillade räkor till förrätt
perfekt grillad enterecote

En härlig doft från rosen sprider sig i trädgården. Ser du T? Rosen lever!
Vi somnade tidigt och vaknade alldeles för sent i morse. T.o.m Lappe Lurv hade tröttnat på att vänta på frukost. Han var på utfärd när jag var färdig för utfodring. Undrar var han är när han inte är på sin vanliga plats?

måndag 25 augusti 2014

Semesterns sista cykeletapp

I dag blev det vår sista cykelrunda för denna semestern. Det blev en gammal känd runda från tidigare år så att jag kunde vara mentalt förberedd hela vägen. Varages, La Verdiere, Ginaservis och hem via Notre Dame. Härlig tur på ca 4 mil och jag var pigg hela vägen ända hem och slapp smörja in valda kroppsdelar i liniment och ingen känsla av hjärt lung räddning utanför Mairens kontor mitt i byn.
En bra tur att avsluta med.

God och välsmakande melon till lunch
Njöt av en god lunch från gårdagens rester i trädgården innan vi satte fart mot Manosque och Lóccitane. Dottern önskade sig en Body Butter så det var bara att åka dit och handla. Det fick bli två. En till varje dotter.

Upprört arbetssamtal utan för Lóccitane medan frun shoppar loss. Igen!
Jag lyckades smörja in både ben och armar med testerna som erbjöds. Min kropp var var som en svamp efter dagens svettiga cykeltur. Perfekt affär att besöka efter en dusch hemma.
Kvällen är ljum och vi satsar på att sitta ute i trädgården och äta. Jag ser framemot grillade räkor till förrätt och efter det en bit grillad entrecote. Detta ska skjöljas ner med lämplig dryck.
Sita dagarna har vi ätit inomhus och därefter tittat på film. Mysigt, men i kväll blir det stearinljus i trädgården.

söndag 24 augusti 2014

Brocante och lunch i Aups

En kylig morgon med mistralvind blåsande runt hörnen. Det passade bra med en utflykt i bil i dag. Det blev som planerat Aups och brocante.

Roliga små trädockor som jag inte vet vad de ska användas till
Våra inköp bestod av en jättefin vattenkanna i zink och några andra småsaker som ska bli gåvor. Därför är de hemliga.

Dessa stolar vill jag ha, med de kräver en större hall än vår
Det är trivsamt i Aups och vi tror att vi hittade restaurangen som systern besökte tidigare i år. Här njöt vi av god lunch.

Rekommenderar ett besök
Den godaste pizza jag ätit på länge
Den pizzan som serverades på denna restaurang var till och med dare än min egen weber grillade pizza. Fantastisk botten. Tunn och spröd med god fyllning. Servicen på detta stället var perfekt. Hit skulle personalen från Falty Towers i Nice åka och praktisera, men de hade väl gått in i väggen efter en timme.

Efter lunchen var vi mätta och stinna och körde hem. Eftermiddagen har tillbringats med hemreseångest. Jag blir som en äggasjuk höna när avfärd närmar sig. Jag städar, fejar, sorterar, tvättar, rister, viker, kastar och förbereder för nästa ankomst. Ni som fött barn vet hur det blir när förlossningen närmar sig. Man reder sitt bo. Precis samma beteende när hemresan närmar sig.
Vi hade hoppats på att någon hantverkare skulle dyka upp med en devis på den öppna spisen, trappan och lite annat. Men tyvärr och nu är det bara tre dagar kvar. Det blir nog ingen ny brasa i år heller.

lördag 23 augusti 2014

Cykeltur till Aups

Vi hade planerat för en cykeltur till Aups i dag och det var väl tur att jag inte hade en aning om hur långt det är till Aups. Morgonen började med regn och det blev till att springa ner i trädgården endast i klädd morgonrock. För att komma till vår trädgård är man tvungen att gå runt grannens hus. Risken för att grannen ska titta ut vid 7-tiden på morgonen är ändå ganska liten. Vi ser dem knappt överhuvudtaget. Tvätten räddades och regnet slutade ungefär samtidigt. Tidigt uppe var det lika bra att göra en del saker som legat på vänt. Sortera i skåp och rensa ut sådant som bara är onödigt. Mannen undrade vad som stod på. Varför denna städiver en tidig lördagsmorgon? Jag tror jag redan börjat drabbas av hemreseångest. Trivs ganska bra här, men jobbet kallar.
Vi kom iallafall i väg på cykeltur även om jag trodde den skulle regna bort. Råkade ut för trafikstockning redan i Tavernes. En äldre fransman i bil skulle givetvis prata med sin kompis som kom i en annan bil från motsatt håll. Ingen noterade att jag cyklade bakom. Nä det är bara till att bromsa in sina bilar, veva ner rutan och starta konversationen. Fru Fritz får frispel och slår handflatan i bagageluckan så gubben hoppar i sätet. Haha han trodde säkert att han kört på något. En trist blick i bakspegeln och en koppling som slirar och han puttrade vidare. Bilen bakom mig gav mig tummen upp!

Reflektera gärna över budskapet alla ni som kör bil där det finns cyklister

Aups
Jag hade siktat in mig på fika redan i Regusse, men när jag kom i fatt mannen och han vilat så var planen att fika i Aups och planerna ska inte rubbas. Det var bara upp och trampa igen. Sista biten till Aups består av nerförbacke. Det var befriande.

Parkerad under fikatid
Jag krängde i mig en croissant med mandelfyllning till kaffet. Jag är övertygad om att den hjälpte mig hela vägen tillbaka hem. Efter fikat promenerade jag en runda i Aups. Det är en söt liten ort, en av min lillasysters favoritställen och jag kan hålla med. Trevlig marknad var det också i dag. När vi är ute på cykeltur är det titta som gäller. Helt riskfritt att släppa ut mig bland marknadstånden eftersom det inte går att transportera hem något överhuvudtaget. I morgon ska vi ta bilen hit. Det är antikmarknad.

Företagsamma ortsbor. Eget bord mellan marknadstånden och restaurangen. Här intar de sin egenhändigt till lagade lunch på gågatan.
Efter tillräcklig vila var det dags att påbörja hemfärden. Vi hittade en fin väg mot Tavernes som gick upp och ner genom skogen. När jag nådde Varages igen var jag ordentligt trött. Det var en lång tur med stundom jobbig motvind.

En kort vätskepaus inför sista etappen.
Mannen får fri cykling sista etappen och här var jag ganska slut. Det var krampvarning sista biten, men jag klarade mig hela vägen hem. Det var nog tack vare att jag käkat kalktabletter varje dag sedan dottern anlände. De sista 2 km är nästan värst på hela turen. Under dessa 2 km ser man slottet hela vägen. Det tornar upp sig på höjden och man vet att jag måste dit upp innan jag får kliva ur tramporna.
Väl hemma igen hällde jag mig i en solstol och placerade fötterna i ett fotbad. Det blev Viveca Sten för hela slanten tills mannen kom för att börja mecka med grillen.

Har precis avslutat bok nr 6, I farans riktning
Började semestern med Vivecas första deckare och har nu klarat av 6 stycken. I kväll börjar jag på bok 7. Hittills är bok 6 den allra bästa. Jag är nu så bekant med huvud personerna i böckerna att jag nog kan skriva en avhandling. Jag tror nästan att jag känner Nora Linde, Thomas Andreasson, Gubben och alla de andra. Nu ser jag framemot 7:an.

fredag 22 augusti 2014

Nu blev det väldigt tyst i huset

Dottern och pojkvännen är lämnade i Nice och det blev väldigt tyst i huset. Unoturneringen slutade som jag trodde. Pojkvännen segrade och dottern kom på jumboplats. Där i mellan hamnade jag och mannen.

Segraren ser nöjd ut. Förloraren ser mindre nöjd ut
Dagens besök i Nice blev både roligt och händelserikt. Incheckningen på hotellet gav oss ett gott skratt, vilket den manlige ynglingen i receptionen var helt ovetande om.


 Medan dottern checkade in blev receptionisten avbruten av en irriterad utländsk (ej fransk) medelålders herre som hade problem att förstå sig på fjärrkontrollen till TV:n. Gästen försökte förklara att han ville se på TV eftersom hans fru var trött och skulle vila (antagligen fick mannen inte gå på stan själv).
Det blev ganska roligt när mannen sade - my wife is very tired och receptionisten som inte var så haj på engelska säger - Can I send you a girl to your room to help you. Det blev ju jättekul. Receptionisten menade förstås att han skulle få hjälp med TV:n, men det blev ett roligt och vi skrattade gott åt missförståndet. Mannen tog sin fjärrkontroll och försvann.

Vi blev bjudna på god lunch i gamla stan som tack för alla utfärder, mat och Unospel. Maten var god, men servicen på restaurangen var värre än Fawlty Towers.
Servitörerna var verkligen i en klass för sig själv. Ny på jobbet skylten saknades på alla tre som försökte servera. En kurs i lean hade inte heller varit fel. Vi beställde olika rätter och pojkvännen som är väldigt matglad tog en tre rätters meny. Först kom dotterns pizza sen kom mannens moules frites därefter min sallad nicoise och sist pojkvännens förrätt. Allt var helt osynkat!


Servitören förstod inte riktigt när jag gärna ville ha vinegrette på min sallad istället för rödvins vinäger som serverades till. Aldrig har jag väl fått en sallad nicoise utan vinegrette? Min tallrik for ut i köket och kom tillbaka med någon oklar dressing som var okej.


När alla ätit färdigt och mannen ska resa sig för att tala i telefon med sin mamma river han upp fingret på en spik på stolen. Blodet rinner längs med fingrarna. Reagerar personalen? Nä, inte mycket. Till slut lyckas jag få tag på någon som kommer ochh stirrar förvirrat på stolen! Dessutom tar han stolen och försvinner. Där står mannen med blodet rinnande. Till slut kommer någon med plåster och sårtvätt, men stolen var fortfarande försvunnen.

Stående omplåstring
Betalningen och glassen var en hel historia till, men vi fick i allafall betala till slut. Kortautomaten gick sönder och långt om länge kom någon och talade om att kontanter gick bra.


Efter den lunchen à la Pang i bygget var det skönt att svalka fötterna
Nu sitter jag här i byn och lyssnar på musik från Bistron. Härlig kontrast till bruset i Nice.  I kväll blir det rester. De få som är kvar.
Tack för en kul vecka.

torsdag 21 augusti 2014

Paddelbåt i Verdonklyftan

I dag stod paddelbåt på utflyktsschemat och det var fler än vi som tänkt ägna sig åt denna aktivitet en torsdg i Provence. En timmes kö för att få hyra båt, men vi väntade tålmodigt och sedan bar det av.



Det är väldigt vackert inne i klyftan, men i dag var det overkligt många båtar. Det paddlades tilll höger, vänster och i mitten. Ingen ordning på trafiken. Alla körde huller om buller.

Vattentemperaturen kan man inte klaga på. Det var härliga bad. Varm och skönt. Alla badkrukor badade.


Efter paddelturen åkte vi vidare till Moustier. Det är en fin liten stad, men alldeles för turistiskt och på tok för mycket folk. Hit är det bättre att åka på våren eller hösten.

Lyckades ta en bild innan jag fick tillsägelse. Förbjudet att fotografera!
I kväll är sista chansen att vinna i UNO. Det går bra för mig, men sämre för dotter. Inte en ända vinst i går. Hon hoppas på revanch i kväll. Jag tror pojkvännen tar hem hela segern.
Vi har lyckats lista ut vad UFO:t på lekplatsen ska bli, en karusell! Jag kan riktigt se när bybarnen sätter fart på den och far rakt ut i periferin. Tjoho!
I morgon blir det Nice. Gästerna ska tillbringa två nätter på hotell innan det bär av hem till Skåne. Vi kör dem dit och får en visit i Nice på köpet. Niceturen blir vår sista bilutfärd på ett tag. Mannen är trött på bilen och vi ska börja vi ägna oss åt andra aktiviteter  och förhoppningsvis cykla lite igen. Det känns som vissa kroppsdelar börjat buckla ut lite väl mycket. Denna vackra kropp är just nu byggd på croissanter, rosévin och mannens alltför goda mat.

onsdag 20 augusti 2014

Marknadsdag i St. Maximin

Onsdag betyder marknad och oftast ett utflyktsmål . Dottern ville absolut till marknaden så efter frukost och kaninutfodring bar det i väg. Pojkvännen börjar tycka att det är ont om vila på "semestern" och undrar när det ska bli sovmorgon. Sovmorgon? - Det var det i går, då fick du sova till 8!

Goda oliver inköptes
Till kvällens ost
 oklart uppträdande

Det finns många sätt att tjäna pengar på och kvinnan på bilden spelar dragspel för dansande dockor. Något oklart, men hon hade massor av pengar i hatten eller var det kanske bonnat med papper?
Det känns som vi ständigt äter och handlar. Pojkvännen tycker vi fikar stup i kvarten. Det stämmer utmärkt. Det fikas ständigt.

Fika med minicroissant
Passade på att tvätta trasmattor på ortens tvätteri. Här är det alltid fullt med fransyskor som tvättar täcken och överkast. Det känns som en träffpunkt för utbyte av skvaller.


Väl hemma i trädgården hade vi tänkt oss en solig eftermiddag med vila, men solen befann sig mest bakom molnen och en ganska kylig vind svepte runt. Dottern solade med duntäcket på sig!

Varmare än Sverige, men inte tillräckligt för bikini
Dags för mat igen och allt är förberett. Det blir grillade franska korvar med redig päremos till min stora glädje.

Ost och jordgubbar efter korven
Sen blir det Uno. Pojkvännen leder fortfarande, men mannen knappar in.

tisdag 19 augusti 2014

Medelhavet

Vädret brakade loss under natten med blixt och dunder. Regnet öste ner och man såg hur blixtarna lyste upp himlen utanför fönstret. Försov mig för morgonpromenad med dottern och fick gå ensam när jag vaknat.
Dottern tog bilen till grannbyn och inhandlade nybakade croissanter till frukost. Härligt gott!

Nybakad croissant från Varages
Vädret verkade vara på vår sida och vi satsade på en tur till Medelhavet och Cassis. Det var delvis mulet när vi anlände och därför gott om plats både på parkeringen och på stranden.

Härliga bad i Medelhavet, +22
På vägen hem stannade vi på Decathlon. Sportvaruhuset som ligger utanför Aubange. Här lättade pojkvännen på plånboken och shoppade loss.

Shopping!
Väl tillbaka i vår lugna by väntar god middag och UNO spel. Pojkvännen leder med 10 poäng. Vi andra tre ligger lika på vars 5. Spänningen är olidlig. Tre kvällar kvar att
försöka hämta hem vinsten.

måndag 18 augusti 2014

Vård av hem

I dag har jag tagit ledigt från alla utfärder på förmiddagen. Istället ägnar jag mig åt vård av hem. Det är tvätt, dammsugning, fönsterputs och betalning av räkningar. Jag är så tacksam för amerikanskans internet. Det gör även semesterlivet enklare.
 De andra i familjen har gått i väg för att leta fossiler.

Mot Esparron och fossilerna
På morgonpromenaden träffade vi Lappe Latte Lurv till dotterns förtjusning.

Kaninen bor och lever på lekplatsen och i vägkurvan.
Döpt till Dynamit Harry av dottern
På gatan ligger Sickans franska kusin. Den tillhör samma familj på rue de la Fontain som släppt ut kaninen i frihet. Dessutom har de en hund som jagar alla cyklister inklusuve mig. Katten är lite skabbig,  men verkar trivas.

Efter fossiljakt och lunch ska vi besöka vattenfallet i Barjols.


I dag fyller fru B år och vi sänder en grattis hälsning. Ha en härlig födelsedag hemma i Svedala. Hurra!
I morgon hotar vädergudarna med regn. Då får vi kanske planera om. Verkar tråkigt att åka till Cassis i ösregn. Vi får väl se.

söndag 17 augusti 2014

Bad och loppis x 2

Vi hittade två loppisar i dag när vi var på väg till badet i Verdon.


Mannen stannade frivilligt på den första medan den andra loppisen krävdes det fika som muta.
En del fynd gjordes.

små söta koppar inköptes
Vykort från 1903. Skickade från Tunisen till någon lycklig man i Montmeyan. Inköptes EJ.
En kär gåva från dottern fyndad på loppis.
Vi hann med både bad, picnic och paddling, men fy vad vattnet är kallt i Verdon.
Avkoppling vid floden. Fortfarande ganska lugnt, men snart ska fransmännen storma stranden.
Nu väntar grillade hamburgare i trädgården.