onsdag 29 oktober 2014

Imponerad av mig själv

Jag är imponerad av mig själv efter att jag lyckats inhandla kakel via mailkontakt. Mannen är mindre imponerad av kostnaden. Dyrt för några kvadratmeter kakel!
Jo, det är det nog, men hönorna är säkert handmålade.

vackert franskt handmålat kakel.
Det kommer att bli lika spännande som vanligt när en beställningen ska avhämtas.  Är det rätt kakel? Är det rätt färg? kommer plattorna att räcka?
Nästa vecka är det dags att åka till Salernes och därefter återstår det allra allra mest spännande. När hamnar plattorna på köksväggen? Blir det i år?

franska hönor från Pierre Basset.

lördag 18 oktober 2014

Ännu ett besök på IKEA

Det är tur att vi har nära till IKEA, Helsingborg. De har ännu en gång fått njuta av vårt besök och åter fått hjälpa till med en köksritning. Vi hade tur och träffade på samma kille  som ritade köket första gången. Han var dessutom väldigt stolt över att få rita ett kök till ett franskt byhus och gillade våra murade delar som ska vara placerade mellan skåpstommarna. Vi lovade honom att komma tillbaka med en bild om och när det blir färdigt.

1600-tals hus á la IKEA
Det känns någorlunda tryggt att kunna rita och planera på ett varuhus med svensk personal. Förhoppningsvis underlättar inköpslistan när vi väl står där i Marseille och ska beställa. Jag är glad för IKEAs koncept med samma namn på varorna i hela världen. Värst blir det med bänkskivan som måste måttbeställas.

vasken och spisen har nu bytt plats.
Har vi tur och brasan kan minskas med 30 cm så kan vi byta plats på vask och spis. Ett krux är att ugnsluckan måste gå att öppna utan att stöta i brasan. Vår första tanke var att behålla vasken och spisen på nuvarande placering, men vi vill gärna kunna ha en köksfläkt och det fungerar inte så bra eftersom fönstret är framför spisen i dag.
Vi hoppas på att sotaren snart kommer och gör en besiktning och ger oss lov till en ny mindre öppen spis med insats i eftersom detta samtidigt medger större plats i köket och en bättre praktisk placering av spis och vask.

trångt mellan vask och brasa

söndag 12 oktober 2014

Äntligen har det hänt

Äntligen sitter jag här med en devis över köksrenoveringen i min hand. Visserligen saknas kostnadsförlag för brasan, men i alla fall. Det tog 20 månader!

Vad hittade jag under min tallrik? En devis!
Mannen i familjen B tog en kort trip till St. Martin och just vid detta tillfälle dök hantverkaren upp för att lämna vår devis till Madame. På detta vis transporterades den hem till Viken och dök upp under min tallrik på lördagens middagsbjudning. Härligt! Nu ska vi ta ut satsdelar, översätta och planera för start av ombyggnaden. Förhoppningsvis blir den efter vår planerade resa till byn i november. Brasa med insats saknas pga av att sotaren måste inspektera skorstenen och  kontrollera att insatsröret får plats. Vi hoppas verkligen att det ska fungera annars får vi tänka om. Den befintliga brasan måste i vilket fall som helst minskas för annars fungerar inte ombyggnaden av köket.

Jag fick också ett bevis på att min kanin LappeLatteLurv still going strong. Hen fanns på den uppfräschade lekplatsen i byn och J tog en bild till mig.

Något luggsliten, men vid liv.
Det är snart dags för oss att åka till St. Martin för en veckas mys framför brasan, men risken är dock stor att det hela omvandlas till en inköpsturné inför renoveringen. Vi vet ju sedan tidigare hur mycket tid allt tar när alla delar till nya projekt ska införskaffas. Dessutom ska saker plockas undan och täckas över. Det finns inget som ryker och dammar så mycket som när gamla franska hus ska byggas om.

God middag hemma hos familjen B
Så här trevligt har vi när vi firar att snart ska ombyggnaden ske. Av erfarenhet sedan tidigare vet jag att dessa glada miner kommer under arbetets gång att bytas ut mot många veck i pannan och ett otal bryderier att ta ställning till. Det kommer nog att bli många tillfällen till att återkomma med inlägg om ombyggnaden av vårt kök. Det är inköp, Skuldfrihetsintyg, ROT-avdrag, språkproblem och oväntade problem som ska funderas över.