torsdag 27 november 2014

Dagens rapport

Allt är borta i köket enligt rapport från byn. Den gamla brasan är riven och den gamla köksinredningen är också borta. I köket står vår nya kamin som sotaren varit snäll och hämtat i Manosque. Nu väntar montering av kamin, besök av vattenverket för översyn av vår gamla vattenmätare och lite nydragen el med dubbla uttag. Spänningen är olidlig.
Därefter ska nyköksdel byggas upp med ny vask, ugn och spishäll.

Allt är borta

onsdag 26 november 2014

Nu är det i gång

De skulle börja arbeta med köksbygget förra måndagen därefter blev det flyttat till måndagen denna veckan, men det blev till slut i går, tisdag. Nu har vi ju inte sett detta med egna ögon utan bara hört det genom Madame. Vi hoppas det stämmer och ser framemot en ny rapport och gärna ett foto.

Så här såg det ut när vi lämnade huset. Hur ser det ut nu?

torsdag 13 november 2014

Kranen fick skickas med postverket

Berest kran

Kökskranen som vi valt till vårt nya kök inhandlades på nätet via Lightbox från Tyskland, trodde vi. Leverans skulle ske inom 1 vecka. Vi var ute i god tid och beställde den 3 veckor innan avfärd till huset. Kranen anlände dagen efter vi åkt. Snopet!
Det visade sig att kranen kom från Singapore.  För att få den till Frankrike i god tid inför renoveringen var den tvungen att åka vidare med post från Viken till St.Martin. Att åka post till Frankrike när man väger mer än 2 kg är en kostsam historia. Det blev porto för 405:-. Tullen kostade dessutom 400:-. Kranen blev helt pötsligt 805:- dyrare än det ordinarie priset som var ganska hyggligt.
Vi får väl hoppas vår kran blir ovanlig, unik och snygg för den summan.

Dyrt att skicka paket.

måndag 10 november 2014

Sötnosen har fått ett namn

Jag har i dag fått veta vad den lilla söta katten heter. Den heter Jaguar. Ett  annorlunda namn på en katt, men med tanke på hur den spann så fort man närmade sig den så kanske det finns likheter i motorn.

full spinn på Jaguar
 Katten har också ett permanent hem på rue de Eglise så nu kan jag lägga ner mina adoptionstankar. Tack till hyresgästerna i dockhuset för den informationen.

 Madame har via telefon meddelat att i dag har elektrikern varit på besök i vårt hus tillsammans med byggmästaren för att planera för dragning av nya elluttag. Händer mycket helt plötsligt, vilket känns hoppfullt.

material till mera el
Vi har i dag skickat i väg den påskrivna devin och en check till byggmästaren. Nu väntar vi på pris från sotaren och elektrikern.

fredag 7 november 2014

Mot Sverige

Vi lämnade byn tidigt och for över heden mot motorvägen. Det var en kylig och vacker morgon och det var svårt att motstå att stanna för en bild.

En vacker vy ut över Seillon. Bilden är tagen i sista kurvan ner mot St. Max
Jag passade också på att plocka en bukett med timjan som fick följa med hem i min burk med mina medhavda mackor. Doftar fantastiskt.
Huset som vi lämnade liknade inget vi är vana vid. Tomt, trist och spöklikt med alla lakan som täcker möbler och skåp.

övervåning
Ett tomt kök
Gårdagen avslutades med promenad i byn och vi fick sällskap av denna lilla sötnos.

Byns sötnos som följeslagare
Vid slottet fick vi se en modern variant av sagan om Rapunzel och hennes räddande prins.

Prinsen som räddar Rapunzel kommer med SKYLIFT! Tyvärr syns inte Rapunzel med sitt långa hår
Kvällen tillbringade vi hemma hos amerikanskan. Vi åt fantastiskt god middag.

Pastis till aperetif
Efter att ha färdats med hyrbil till Nice airport, flygplan till cph, tåg till Hbg, buss till ICA Maxi och till sist egen bil hem till Viken sitter jag nu här i soffan och kollar idol. Mätt på pizza!

torsdag 6 november 2014

Mötet med hantverkarna gick bra...........tror vi.

Vi var helt slut efter mötet med tre franska hantverkare som talade i mun på varandra medan vi försökte fokusera på de franska stavelser som verkade bekanta från skolboken. Madame översatte efter bästa förmåga, men en del som sades har vi nog ingen aning om.

engagerade hantverkare
Efter genomgång av kakel, vask, ugn och ROT avdrag gick vi till vårt hus för en genomgång live. Nu fick vi klara oss på egen hand utan tolk och det gick väl hyfsat. Peka, prata och peka. Funkar ganska bra.
Det största hindret i ombyggnaden är vattenmätaren som sitter placerad där vi ska ha vår nya ugn. Vi får hoppas de löser detta på något sätt. Den måste ju gå att avläsa även i framtiden.

Hur löser vi vattenmätarens placering?

Kakelplattan i mitten är mitt extra fynd. Söt va?
Vi avnjöt en middag framför vår brasa för sista gången i gårkväll. Nästa gång vi kommer är den förhoppningsvis ett minne blott.

dukat för en sista middag framför brasan
Vid lunchtid i dag är köket ganska tomt
Allt är undanplockat och övertäckt. Vi fick ta bilen och köra till St. max för en lunch i solen.

God lunch på Bonaparte i St. Max
Väl tillbaka i byn är det nu dags för att checka avfuktaren i familjen B:s dockhus, lämna kopior av köksritningen till Madame och till sist avnjuta middag hos amerikanskan.
Vårt hus är tomt och ganska trist just nu. Vi lämnar det i morgon bitti föroppningsvis i goda händer och återvänder efter jul. Innan dess är jag säker på att många frågetecken ska rätas ut över mail och telefon.

onsdag 5 november 2014

Ytterligare några som fick vingar

Stressig semester och i dag fick ytterligare några tusenlappar vingar och flög i väg. Vi tog med amerikanskan på utflykt till marknaden i Aups samtidigt som vi planerat att hämta vårt kakel i Salernes. Det blir ju aldrig riktigt som man tänkt sig när det ska åkas på utflykt i Provence. Marknaden i Aups var pytteliten och lunchstället var igenbommat för säsongen. Snopet!

Fina korgar till försäljning
Spektakulärt utbud på marknaden. Jeans á la dansk kassler.
Vi strosade runt en stund i Aups och hittade en liten boutique med kläder från modevisningar och filminspelningar. Damen i affären hade tagit sitt pick och pack, lämnat sitt stressiga fashionliv i Amsterdam och flyttat till Villecroz som ligger nära Aups. Här inne ägnade vi kläderna, skorna och scarfsarna lång tid och mannen tröttnade snabbt och drog vidare. Ett par skor hann jag med att köpa. Det blev ett par fina provskor från någon visning.


Vid detta laget var vårt tidsschema ur led och vi fick planera om. Lunch fick bli någon annanstans än Aups. Vi bestämde oss för att fixa kaklet i Salernes och därefter hitta något ställe att äta på. På vägen till bilen hittade vi en affär full med prylar och det blev en taklampa till amerikanskan. Fin sak.
När vi kom fram till Pierre Basset och Salernes var det siesta stängt. Gud vad jag är trött på middags stängt. Sluta med det, snälla fransmän.
Dags att förnya planen igen.
Det blev Chateau Berne och god lunch. Ett trevligt ställe väl värt ett besök. Svindyra viner, men ack så goda.

Efter god lunch var det dags att åka tillbaka till Salernes för att hämta kaklet. Affären var öppen, men det var fel affär. - Ni ska hämta ert kakel i den andra affären som ligger på andra sidan om byn. - Jaha, det var bara att packa in oss i bilen igen och åka till nästa affär. Väl inne i affären var det becksvart och väldigt tomt. Inte en människa i sikte. Här inne huserade vi fritt ganska länge. Vi tände lamporna och gjorde oss hemmastadda.


 Efter ett tag dök en Madame upp. Vi fick hjälp och sedan dröjde det ett bra tag att hitta vårt beställda kakel. Vi fick vårt kakel och hittade en extra rolig platta som passade till mina hönor. Någon hade målat en höna som värper ägg och med en liten kyckling bredvid. Den fick följa med i vårt paket.

Nu väntar träff med hantverkarna hos Madame, Ingen rast, ingen ro. Tur man snart ska hem och jobba så det blir lite vila.

tisdag 4 november 2014

Tusenlapparna far hit och dit..

Gårdagen började på IKEA och jakten på köksinredning. Det blev skåpsstommar, spishäll, ugn och vask.

Mannen planerar packningen
Det blev en hel del huvudbry över hur allt skulle få plats, men det gick bra. Mannen är duktig på logistik och packning även om vi i familjen retar honom för just detta.

Tur v hade en stor bil. Även ugnen fick plats 
Det blev lunch på IKEA. Damen på restaurangen frågade om jag ville ha en normal portion med köttbullar. -Ja, tack svarade jag. Jag kan lova er att jag blev mätt även om mannen åt 5 av mina köttbullar. Det var bud på sängavdelningen och en tupplur.

 
Nätt liten portion, men var är lingonen, potatisen och såsen? Inget är heligt längre.





Efter IKEA for vi hem, packade ur och hann med en kopp kaffe med amerikanskan som just anlänt byn. Därefter for vi i väg mot Manosque för att fixa en kamin.

Inköpt
I dag, tisdag är vädret bedrövligt. Regnet öser ner och det åskar från och till. Vi ska inspektera dockhuset för att kolla att det håller tätt. Det kunde inte bli en bättre dag för det uppdraget. Vi håller tummarna och skickar rapport på sms.

Dagens väder
Nu är jag säkert idiotförklarad i hela byn. Sitter under golfparaplyet på amerikanskans trappa ( damen är inte hemma) och bloggar medan regnet ännu en gång tilltar i styrka. Tur jag har starka lårmuskler. Att hålla paraplyet med låren kräver sin kvinna. Pilates är bra.

Dags att gå inomhus och sätta sig framför brasan

söndag 2 november 2014

Det tog 21 minuter att fylla bilen

Från att vi lämnat byn tills bilen var full av ved tog det 21 minuter. En kort bit från byn håller de på med skogsröjning och här är det allmänt tillåtet att hämta ved för hushållsbruk. Vi passade på denna soliga och härliga söndag

Mannen in action
fika i skogen

Söndagen blev full av projekt. Det blev skåpsrensning,  trädgårdsarbete, nykelpigsjakt och vedhämtning.

Nyckelpigsjakt. Minst 20 st har fått flytta utomhus.
Skåpsröjning

El installations grejor till ett helt hus. Var kommer allt detta ifrån?
Vi hann också med att mäta upp och markera allt till vårt nya kök.

Nu kom mannen. Dags för IKEA. Inköp av alla delar till den nya köksdelen.

Farväl kära brasa


snart ett minne blott
Sotaren har varit på på besök och efter sotning och inspektion dömt ut halva skorstenen. Vad han inte vet är att vi eldat hej vilt i nästan 20 år, men nu har han tvingat oss till små fisbrasor. Det finns sprickor i skorstensstocken, vilket medför risker. Vi fick tömma skåpet på övervåningen där skorstenen löper bakom.
 Ja, mamma du kan vara lugn. Vi ska vara försiktiga. Även maken kan elda lugnt och sansat när det gäller även om han får lite abstinens.
Gårdagen  ägnades åt att fara runt och leta lämpliga fristående eldstäder med någorlunda gammaldags utseende. Inte het enkelt.

valmöjligheer
Mellan letandet hann vi med en härlig lunch i Auriol. Vädret är varmt och skönt och vi kunde sitta ute och äta.

smakade fantastikt
En loppis hann vi också besöka.

Ett fynd lyckades vi hitta (hemligt)
Allt tar väldigt lång tid när man ska köra runt och leta prylar till huset och vi måste snart vända hemmet med steken som vi köpt till Madame inför kvällens middag.
Det var tänkt att bli en välkomstmiddag för amerikanskan, men hennes plan i Detroit gick sönder så hon kommer först på måndag eftermiddag. 2 dagar försenad semester. Trist!
I dag blir det stilla byliv. Jag ska hasa runt i inneskorna och fleecetröja. Ingen make-up och jag tror jag skippar duschen också. Absolut inga bilutfärder i dag, det är ju söndag. Ni som känner mig vet att det inte kommer att ta många minuter förrän jag hittat på ett projekt och även involverat maken i detta. Just nu ligger han säkert på soffan och ägnar Arne Dahl och hans deckare all uppmärksamhet medan jag sitter här och bloggar. Tror jag ska mäta ut köket och göra om ritningen inför ombyggnaden. Jaha så var det gjort! Ett projekt för dagen. Sen måste jag även städa grannens utelats. Fy för, ser för jäkligt ut! De har bara lämnat allt ute efter sin måltid. Trist att behöva passera all skit varje gång man ska till sin egen trädgård.

Varenda bybo som passerat mig är upprörda över gårdagens påkörda kruka och det är fullt ståhej kring amerikanskans kruka. Hela byn är engagerad.

Maken fick rycka ut och hjälpa till


Dags för köksritning!

lördag 1 november 2014

Teflonminne

Äntligen har vi ännu en gång landat i Nice och min favoritflygplats. Hela flygplatsen och omgivningen signalerar livskvalitet. Sol, palmer och Medelhavet.


Ganska snart efter att vi hämtat ut bilen från biluthyrningen så upptäcker jag att vi har missat att ta med oss motorvägsbizzen. Detta är inte första gången och vi hade planerat att göra någon slags checklista inför avfärd för att förhindra detta, man ack nej. Inte långt efter upptäckten av avsaknad bizz kommer jag på att solglasögon kanske hade varit bra. Ja, var ligger de? Hemma. Jag kan också meddela att som vanligt är min klädsel helt åt skogen. Det är +20 grader och vindstilla.
Avsaknad av bizz, solglasögon och fel klädsel! Är det dags att boka besök hos mina kolleger på Minnesmottagningen eller är det Region Skåne som gör att fokus är på fel ställe.



Kassörskan i Hyper U

Vi handlade på vägen upp till byn. Här kan man fira Halloween. Kanske något för Maxi i Helsingborg.

Hoppborg 2 m från fönstret


När vi kom fram till huset och öppnar fönsterluckorna upptäcker vi en hoppborg och hela byns barn och föräldrar hoppandes i borgen. Halloweenös!

Nu är jag helt chockad. Medan jag sitter här och bloggar kommer det en bil och backar ner amerikanskans kruka. Hon stiger ur och säger je suis desole. Självklart tror jag att hon ska stanna och fixa detta, men hon tar bilen och kör.
Här kommer beviset.


Dam i Peugot med två katter och från region 62

Nu jäklar!