onsdag 31 december 2014

Klagomål hemifrån

Nu har jag fått telefonsamtal och sms med klagomål på att jag inte uppdaterat min blogg så nu sitter jag här ute i det nollgradiga St. Martin och ska försöka uppfylla era önskemål.

Skåp utan luckor
Vi åkte till IKEA så fort vi vaknat på måndag morgon, vilket stora delar av befolkningen i södra Frankrike också gjort. Parkeringsplats vid IKEA var helt omöjligt att hitta så vi fick åka till shoppingcententret för att parkera och promenera till det stora svenska inredningsvaruhuset. Vi hade åkt dit för att delvis inhandla skåpsfronter till köksinredningen, men det fanns inga av de vi skulle ha. En fläktkåpa lyckades vi i allafall få med oss hem.

Förbereder med hål och skruvar innan vi  startar med målning
Vi hann med en härligt god chévre chaud i solen utanför IKEA
PÅ vägen hem från Toulon stannade vi i Brignol och inhandlade grundfärg och vanlig färg till väggarna i köket. Funkade bra med inköpet. Vi pratade lite franska, lite engelska och sedan spädde vi på med modersmålet.

Målarmästaren himself
Tisdagen ägnades åt att plocka undan allt som vi lyckats få på plats efter renoveringen, täcka över och måla.

Hantverkare Pincon kom och hjälpte oss med det sista i taket som skortstensmästaren "glömt" fixa.


När grundmålning av tak och väggar var färdig var mannens enda kommentar - det blev annorlunda. Ja det blev väldigt annorlunda.
I dag onsdag har vi målat med väggfärgen som kallas patine. Den är vit/creme/ och köket blev av en helt annan karaktär, men jag gillar det.. Nu återstår "piffet"

Jag ska nu gå hem och försöka flytta tillbaka alla prylar och få lite mys i köket. Just nu ekar det när man pratar.
Sitter här på muren och bloggar medan frannen sjunger opera. Låter härligt.

Gott Nytt År på er alla. Nu väntar en god middag med Madame och några fler gäster. Vi delar på matlagningen. Lugn, inte jag. Det är mannen som står för köttet, men jag har lyckats kyla champagnen. Shit vad jag fryser om fingrarna. Nu går jag hem och eldar i min brasa på övervåningen.

Annorlunda

Annorlunda var mannens kommentar när grundmålningen av köket var färdigt. Det är marknad och mer målning som gäller i dag innan nyårsmiddag med amerikanskan och SoS hemma hos Madame.

Nyårshälsning från ett av husen i byn.

Det får bli dagens inlägg. Kommer mer bilder senare.

söndag 28 december 2014

24 timmar senare

Vi kommer att vinna 2015 års städmästartävling. Ojojoj.... vad vi gnott, putsat och röjt. Mannen skurade köksgolvet sex gånger!


Städat från 9 - 18
24 timmar efter ankomst kan vi sätta ner fötterna utan att bli dammiga om skorna. Vi anlände i går eftermiddag och öppnade dörren till huset och insåg ganska snabbt att här var det bäst att byta om kvickt för att inte bli dammig. Flera timmar senare i går kväll efter knapphändig städning och middag hos Madame letade vi efter brödet vi köpt på vägen. Hittade det till slut i sovrummet. Hade antagligen försökt rädda det från allt dammet.

Allt annat än gästvänligt vid ankomst

Det är inte bara köket som är en disaster

rött damm från kakelskärning INOMHUS


Frukost framför nya kaminen
Mannen eldade med glädje i den nya kaminen. Den värmde fort både köket och resten av huset, men lite kallt var det på golvet.

sittdyna för frusan fötter
Nu pustar vi ut hos Amerikanskan som är snäll och bjuder oss på middag. Vi hann precis ställa undan dammsugaren och duscha. Jag blev nöjd med dagens arbete.

Vi piffade till köket med adventsljusstaken.
Nu är det dags för mat och vin.

lördag 27 december 2014

väntar

Vi har nu anlänt till Marseilles flygplats, mött amerikanskan på planet från Paris och hämtat ut väskan. Mannen for i väg i snabb hastighet mot hyrbilen medan jag fixade väskan. Ingen bil!

I väntan på en hyrbil. Ser nog lite irriterad ut, eller?
först trodde jag att jag missat något vid bokningen, men det visade sig att bilen vi hyrt ännu ej anlänt. Tråkigt, men inte mycket att göra. Bara att vänta och gilla läget. Flygplatsen i Marseille har spottat upp sig och bjuder nu på 20 minuter gratis surf. Alltid något. Annars är denna flygplats ett bottennapp när det gäller aktiviteter att roa sig med. Dock har den en fördel, den ligger i Provence.

uppäten pizza
Jag har avnjutit min sista bit av Prego pizzan från i gårkväll. Mmm gott! Jag är glad för mina små picnic paket som jag har med mig på resan. Det blev gott vetebröd med saffran till kaffet på flighten mellan Köpenhamn och Paris och på Charles de Gaulle blev det pizzaslice från Viken. Nu har jag bara mammas fikonbullar kvar att tugga på. De kan bli bra på vägen mot byn. Vädret är ganska tråkigt. Moln, lite regn och 5 grader.
Dottern som befinner sig någonstans i franska alperna har det värre. Snörn vräker ner och skidåkningen är inställd i dag. När vi fått en bil (om vi nu får någon) återstår inköp i Rians och sedan blir det lite nervöst. Hur kommer köket att se ut. Lika bra att vara inställd på arbete direkt. Dammsugning, skurning och diskning.

onsdag 24 december 2014

mandeln i gröten från St.Martin

Ett tack till vår franske granne som försett oss med mandlar från St.Martin. En av mandlarna hamnade i julgröten och förhoppningsvis får någon utav gästerna stå brud/brudgum 2015.

mandlar från byn

grötmandel
Vi vet dock inte vem den lycklige blir. Antingen är mandeln kvar i den ouppätna gröten eller så har någon lyckats svälja och tiga.

Julen firades hos systern som dukade upp med vackert porslin från Varages.

Julskinka på franskt porslin
Skånsk leverkorv från Per i Viken på fransk tallrik
Julen är firad och det är dags att börja packa inför avfärd mot France. Enligt rapport från Madame är även röret från kaminen till skorstenen nu monterat. Vilken himla tur. Hade blivit rejält rökigt annars. Sotaren har inte proveldat så det blir spännande när vi ska tutta på och se vad som händer. Det lär bli kallt om natten i Provence. Minusgrader! Det har vi varit förskonade från i Skåne och nu ska vi åka till södra Frankrike och behöva frysa. Vädret är verkligen upp och ner.

lördag 20 december 2014

Då var det klart

De sista bilderna från hantverkaren har anlänt i min inbox, men de går inte att publicera eftersom de är pdf:ade och vår stjärna till sekreterare inom Klinisk kemi har tagit julledigt och programmet för att omvandla från pdf till jpg är inte tillgängligt utan henne. Jag tror att nya bilder från min egen kamera kommer att finnas publicerade innan sekreteraren är tillbaka.
Det man kan se är till belåtenhet och Franck har gjort ett bra jobb. Han har jobbat på bra, verkar vara seriös och som grädde på moset har han försett oss med bilder med jämna mellanrum. Det tackar vi för och rekomenderar honom för ytterligare hantverksjobb i byn. Elen är också på plats och Jacky är en pärla som monterar dubbla eluttag till alla envisa och praktiskt lagda kvinnor i byn. Enkla eluttag borde vara förbjudet. Jag tycker nog det är dags för trippel.
Här hemma lackar det mot jul och jag provmålar köksluckor mitt i julstöket.

IKEAs Laxarby ska förvandlas 

Lådfront i côte du rhone kulör
Färg är inköpt i färgaffären i Höganäs. Där får man god service och mycket hjälp. Färgburkar, penslar och miniroller ska packas ner i väskan för vidare transport till huset i Frankrike. - ja, jag vet att de har färg i Frankrike, men det är hundra gånger enklare att ha det med sig från Sverige. Grundfärg och  vinkulör från Lady kommer kanske att uppfattas som bomber på flyget, men blandat med kaffe, gott & blandat och allt annat märkligt gods får vi hoppas det passerar förbi nitiska kontrollanter i security.

måndag 15 december 2014

Vasken på rätt plats

Vasken hamnade på rätt plats i köket precis som vi önskat.

Centrerad och på rätt plats.
Även kranen är monterad och förhoppningsvis inkopplad. Den blev till belåtenhet den beresta och dyra kranen.


Vad som hänt under helgen har vi fortfarande ingen aning om. Spänningen är olidlig.


lördag 13 december 2014

Åhhh...........så glad jag blev

På väg till jobbet med Pågatåget kunde jag inte hålla min glädje inombords utan utryckte min överraskning högt och ljudligt i hela tågvagnen.
Åhhh....vad fint det blev!
Jag hade missat att jag fått mail på kvällen  eftersom jag tillbringade den på indisk restaurang med mina medarbetare där vi bland annat diskuterade den ocentrerade vaskens placering. Alla undrar hur jag med mitt kontrollbehov redar ut detta. Ja det krävs styrka och övning, men det går tack vare hjälp.
På väg till jobbet nästa morgon sitter jag på tåget i lugn och ro och tittar igenom mina mail och upptäcker ett mail från Franck med nya bilder från köket. Jag blev så glad. Vasken är placerad där vi önskat och kaklet med hönorna är på plats. Jag kommer att publiceras bilder när jag lyckats ta bort pdf.
Det är en pärs att renovera på distans och utan Madames hjälp hade nog det mesta blivit, ja delvis ingenting, Vem skulle manat på dem med piskan? Tiden är ett problem och tidsoptimistiska fransoser göre sig icke besvär. Madame manar på dem och håller dem i örat. Denna helgen ska skåpen vara på plats och även kaminen ska monteras. På måndag ska elektrikern göra det sista. Jag kan knappt bärga mig tills fler bilder dyker upp.
Städningen kommer att hålla oss sysselsatta ett bra tag de första dagarna när vi anlänt även om vi får hjälp med det värsta. Jag vet sedan tidigare hur stendammet lyckas passera den bästa av alla övertäckningar. Usch! undrar hur sängen har klarat sig?

måndag 8 december 2014

Senaste nytt

Här kommer senaste nytt i bildväg från köksrenoveringen.


Ingen scen för sena uppträden utan en avsats att placera kaminen på.

Lite förundrad
Nu är vi mycket förundrade. Hur tänkte vi här?
När vi öppnade sista bilden sent på lördagskvällen efter god mat och vin blev jag lite osäker på mitt tillstånd. Är vasken ocentrerad eller är det dags att gå och sova. Det var bara att gå och sova för att nästa morgon plocka fram ritningen och studera vad som hänt. Mycket riktigt på ritningen har vasken av någon anledning hamnat till höger som på bilden. Byggjobbarna har gjort exakt rätt. Någonstans har ändå tanken slagit dem att det är något tokigt eftersom ett stort frågetecken placerats mitt i bilden. Tyvärr är hålet sågat. Det får bli en ny skiva. Jag är glad han skickade bilden innan kaklet var på plats. Det är spännande hela tiden!

söndag 7 december 2014

Bedrövlig läsning i dagens tidning

Man blir bedrövad när man läser dagens morgontidning angående jämlikhet mellan män och kvinnor i Frankrike.

Trist läsning i dagens HD
Jag hade väl detta på känn efter alla år i Frankrike där jag sett hur grannkvinnorna kastat sig hem från jobbet för att serva sin man. Maken har ofta redan varit hemma en längre tid innan frun och tillbringat fritiden på baren eller framför TV:n. Frun kommer hem stressad efter att arbetat, handlat och hämtat barn och då menar jag sent, halv åtta/åtta är inget ovanligt. Då är det tid för matlagning medan mannen vilar fötterna på soffbordet framför dumburken. I min egen värld låter det som jag hittar på, men tyvärr har jag upplevt detta flera gånger i min franska närhet. Vi har det bra i Sverige.

Vi har fått en fransk honnorärkonsul i Viken. Det känns fantastiskt bra att ha denna tillgång boende 500 m från vårt eget hus.

Vikens egen franska konsul

Grattis till Agneta Ekström som fått detta spännande och ärofyllda uppdrag. Vi önskar dig lycka till.
Gårdagens franska afton blev till belåtenhet med god mat och goda drycker. Mycket att diskutera från "agendan", men tyvärr löste vi inte de stora världsproblemen i går heller. Under kvällen ankom en del foto från köksbyggaren som också ledde till diskussion. Jag återkommer om detta. Det fanns en del att fundera över, vilket ledde till telefonsamtal till Madame direkt efter 10.00.


lördag 6 december 2014

Vattenverket dummar sig!

Det franska vatttenverket håller på och dummar sig. Vi ordentliga svenskar med Madame i spetsen kontaktade vattenverket för att vi kände oss tvugna att kanske flytta på vår vattenmätare i samband med ombyggnaden av köket. Det skulle vi INTE gjort, ojojoj. Vår mätare sitter inne i köket placerad under vår gamla köksvask, men det borde vi förstått att mätaren ska finnas utanför huset tillgänglig för avläsning av kontrollanterna. Hur kan den vara inne i huset?
Fler bra frågor?

Tittar ni riktigt noga så ser ni den lille rackaren till vattenmätare. Det är den runda saken  nere i bild halv sju. (mikroskopspråk)

Vattenmätaren ska vara ute i gatan och det ska NI betala! Ursäkta, men vi tänkte bara flytta den 1m till den plats där vår nya vask ska vara placerad, men icke sa nicke. Halva gatan ska grävas upp och mätaren ska ut. Nu fick Madame ett franskt raseriutbrott och kontaktade kommunen som verkade helt oförstående till mannens begäran. Ingen annan på vår gata har sin mätare utanför huset.
Nu blev det fart på gubben från vattenverket som lovar att återkomma med ett kostnadsförslag på flytten som innebär att gatan ska rivas upp och vår mätare ska ut.
Herregud vilka knasbollar det finns. Hört talas om flexibilitet och problemösning?
Vi får väl se vad som sker, men byggubbarna i köket har redan bestämt sig för att köra den franska varianten. Vi skiter i vattenverket och gör som vi vill sen kan han stå där med sitt kostnadsförslag. Lååång näsa,,,,,,,,,,,,eller hamnar vi bakom galler?

Ny check skickades akut för inköp av insatsrör till kaminen. Jag sprang till posten i torsdagskväll och hann precis få i väg checken. Madame ringde i dag lördag och meddelade att den anlänt. Sotaren ska göra sin del av arbetet med början på måndag. Man vill ju helst inte sinka någon eller något. Problem blir det ändå antingen man vill eller inte. Även om man tror man tänkt på det mesta så dyker det hela tiden upp problem som ska lösas på studs i telefonen. Hur ska plattan se ut som kaminen ska stå på? Öhh, va?, Hur ska skåpen få plats, de måste kapas. Vem ska göra det? Ja, inte vi! Ojdå glömde vi det eller förstod vi inte varandra? Jaf förmodar att det senare gäller. Språket är ett hinder. Vi väntar med iver på fler bilder. De ska komma i helgen enligt Madame.

Förberedelser

I kväll blir det fransk afton på Valborgs Guda med svenska frankofiler. Herr och Fru B från lilla dockhuset och brandmannen med fru som har lägenhet i Cannes ska tillsammans med oss äta och dricka franskt medan vi talar svenska. Till champagnen inköpt i St. Maximin blir det tunna skivor av franksa korvar, tapenade och oliver. Förrätten består av chevre chaud och till varmrätt blir de cour de filé. Lite ost och till sist crème brulé. Detta ska sköljas ner med en cote du Rhone ( jag vet att det saknas lite streck, prickar och tak över vissa bokstäver, men jag pallade inte).
À bientôt!

måndag 1 december 2014

Äntligen rapport med bilder

Efter dagens samtal med Madame dök de upp i min inkorg. Bilder från rivningen av köket.
Först en före bild.

Köket när vi lämnade i augusti

Brasan ett minne blott

Blir detta ett kök igen?
Det blir spännande att stiga in i huset den 27/12!