söndag 19 juli 2015

Öl med vänner och sedan outlet i Metzingen

Vi lämnade släkten och Italien och tog sikte på Bad Urach i Tyskland. Lite strul blev det dock på morgonen innan avfärd när mannen upptäckte att ett av däcken såg plattare ut än de andra tre. Det blev en snabb runda ner i byn för att kolla luften i däcket och samtidigt köpa frukostbröd. Innan någon av de andra vaknat hade jag simmat i poolen, varit på macken i byn och handlat bröd.


En skruv i däcket
Vi åt en mysig frukost med björnbär plockade i trädgården och nyinköpt bröd. På brödet låg rallarkorv som mamma tagit med sig från Sverige. Mmmm.
Svågern letade däckfirmor på nätet och hittade några stycken som vi skulle passera på vägen ut mot motorvägen.

Snabbt och lätt fixat


 Första däckfirman på listan fixade däcket på 10 minuter och det höll hela vägen hem till Skåne.

Vi tog vägen över Comosjön, upp till Schweiz och en liten snutt inom Österrike och sedan in i Tyskland. Vi anlände Bad Urach tidig kväll och hann med öl och vin med vänner innan det var dags för byte av kläder och middag.

Öl med lock
  Skål för födelsedagsbarnet!

Inte franska köket direkt, Schnitzel med pommes
Hur mätt kan man bli? Det var väldigt gott, men helt omöjligt att äta upp. Tack för en god middag.
Vi bodde fantastiskt fint på hotell Graf Eberhardt.

Prisvärt hotell i vacker miljö. Rekommenderas

Fina stora rum med egen balkong i en vacker miljö. Här finns hur mycket aktiviteter som helst men vårt mål var outlet i Metzingen. Vi lade upp planen för besöket och målet var att vara där innan de öppnar.

Här hänger vi på låset på BOSS outletaffär
Boss var absolut den bästa affären på hela området och också den som startade hela outleten från början med fabriksförsäljning och kontantbetalning i fabriken.

Området var imponerande och värt ett besök även om priserna är väldigt mycket högre än de amerikanska outlets.

kryllade av folk på Ralph Laurent.


Japanerna handlade extremt mycket även på Michael Kors
Äntligen! leberkäse till lunch. Mums!
vi fick begränsa vår tid på outleten för att sedan köra vidare och hemåt. att passera Stuttgart var ett äventyr i sig och köer överallt. vi tråcklade oss förbi staden och satte fart mot Wurzburg. Jag äntrade ratten och tog sikte på Kassel. De backarna är som at köra radiobil på Tivoli. Hej vad det går i kurvorna uppför och nedför. Allt flöt bra ända tills vi såg hotellet vid Puttgarden. STOPP! Ojojo här blev vi kvar i 3 timmar.

Kö innan färjeläget. Hotellet syns i mitten av bilden.

Tröttsamt och irriterande. Ingen ordning och High Chaparal. Ett tips till Scandlines är att ha folk ute bland bilarna tidigt i kön och informera om hur och var alla ska köra när de kommer fram. Har ni bizz?, ska ni betala med kort? kontanter? hur lång är väntetiden? Absolut nada info.

Det blev en currywurst till middag på båten. Ingen önskemeny vid midnatt, men funkar för överlevnad. Hemma på gudan vid 4-tiden till kattens förtjusning. Lite kel, mat och sedan ut på äventyr.

jag är så glad att ni är hemma igen och myser med mig

Sov gott tills katten ville in igen och kela vidare.
Nu är jag laddad för morgondagen. Det blir cykel till tågstationen med min nya cykelväska från outlet. Dags att sova och ta en vit vecka.

grillkväll i Viken
Nu blir det kanske inte så mycket blogg på ett tag. Vi får se vad som händer med bygget om det finns något att rapportera, men annars ses vi igen när tillfälle ges.

torsdag 16 juli 2015

Vilken härlig dag

Vaknade tidigt av att grannens traktor körde förbi mitt sovrumsfönster. Husen ligger så tätt och vägen går längs med huset, ja väg och väg, En väldigt liten och smal väg.
Lika bra att ut och kolla "byn". Det fick bli promnad i flip flop eftersom mina gympaskor var inlåsta i bilen och mannen hade bilnyckeln i eget sovrum. Risken var för stor att jag skulle väcka fler i huset genom att leta bilnyckel därför satsade jag på att klara mig utan gympaskor.

Soluppgång över Italien
Ingen stor runda, men jag fick se mycket på de ca 10 minuter som rundan varade.

Byn
mitt i byn

Byn från andra hållet. Här skymtar huset där vi bor vid parasollerna.
Namnet på byn
Det har varit en härlig dag. Lugn och skön med lite promenad, en tur till den större orten Fivizzano, men mest har vi plaskat runt i poolen eller vilat i solen.

Avslappat vid poolen
Fivizzione
Nu väntar restaurang besök och pizza står på menyn. Solen står fortfarande högt och maten får vänta tills det blir lite svalare.
I morgon lämnar vi Italien och styr mot Tyskland för övernattning och vidare hemåt på lördag.

onsdag 15 juli 2015

Italien nästa

Stopover i Italien, Efter timmar av städ och packning for vi mot Italien för att träffa min syster med familj och min mamma med man. Vi körde och körde och hamnade mitt på vischan bland hästar och halm. vägen slutade på bergstoppen och där var var huset som de hyr. Fantastisk utsikt mot bergen,

fika
Byn heter Spicciano och består av 7 hus, en häst och katter. Vi är i områdt där Ernst häsrskar och snart dyker han upp med krans, ljus och mys.

härligt med pool
Det bjöds på grillade ribs
vi njöt av god middag med rosevin och mousse au chocolat till dessert. På tomten växer enorma björnbär i storlek maxi. Gott till choklad mousse.
Mys a la Ernst i kvällningen.

tisdag 14 juli 2015

Nationaldag i Frankrike

I dag är det vår sista dag och det har mest varit packning, städning och övertäckning.

packning och övertäckning
Nu är det bestämt och delvis betalt att trappan ska renoveras innan vi återkommer i november. Det är ju fantastiskt roligt att det äntligen blir av, men samtidigt vet man hur dammigt det kommer att vara när vi återkommer. Därför överdriver vi med att stoppa in det som går i de allra största soppåsar vi lyckats hitta. 100 L räcker till en fåtölj.

Vi tog paus för firande av " 14 juli ". Alla vi svenskar stod där pliktroget prick 11.00. Fransmännen anlände i maklig takt fram till kl. 12 och då tog Borgmästaren till orda och höll sitt årliga nationaltal. Även les Vikings nämdes i hans tal, men riktigt vad ha sade vet jag nog inte. Det är inte helt enkelt med språket vid sådana tillfällen.

Borgmästaren håller tal
drinkar och tilltugg

förväntansfulla 
Efter drink och tilltugg fortsatte arbetet med att plantera ut alla blommor i byn. Det är så tråkigt att slänga blommorna som vi njutit av i trädgården så istället försöker jag försköna byn. Det är lite fattigt med blommor här i byn och tyvärr kommer mina utplanterade gåvor dö ut av törst. Ingen kommer att förbarma sig över de stackarna och ge dem vatten. I dag är nog den varmaste dagen på hela semestern och absolut vindstilla. Fingrarna känns som prinskorvar.
NU återstår en sista middag i trädgården och jag har önskat biff stroganoff och det ska jag snart avnjuta. I morgon bär det av till Italien för att träffa systern och hennes familj. Det blir en bilfärd på ca 5 timmar och sedan förhoppningsvis ett dopp i deras pool. Jag har ingen aning om det finns internet så vi får väl se om det blir något bloggande från Italien. À bientôt

måndag 13 juli 2015

oväntat möte

Vi for i väg till Forcalqueire för att besöka deras marknad. Det är en trevlig marknad som jag gärna rekommenderar. Stor och med mycket roliga och annorlunda saker att välja på.

Vad är detta som amerikanskan funderar på att köpa?
Detta är ett städverktyg som når högst upp på bjälkarna. Dit upp man aldrig når där damm och spindelväv samlas. Jodå, hon slog till.

Det var väldigt varmt och svårt att hitta något ledigt fikabord i Forcalquerie. Det fick bli grannbyn och en café crème med en bit paj. Vi var väldigt törstiga, varma och hungriga. Efter fikat for vi hemåt och diskussionen i bilen bestod av ROT och RUT avdrag och hur de kommer att förändras efter nyår. Döm om vår förvåning när vi stiger in i Carrefour i Vinon du Verdon och tar rygg på Sveriges finansminister.

på språng med telefonen i högsta hugg..

Här löser vi några ekonomiproblem bland rouqfort ostarna.
Här diskuteras det Danmark, Storbrittanien och EU bland aprikoser, nektariner och salladshuvud.
Kanske skulle vi tagit upp frågan med de sänkta ROT avdragen efter nyår, men vi avstod. Man blir lite ofokuserad när finansminister dyker upp i mataffären ute på franska vischan. Hon har väl rätt till en någorlunda anonym semestervistelse med sin familj. Vi var garanterat de enda i affären som kände igen henne. Nu undrar vi givetvis var hon njuter av sitt rosévin.


söndag 12 juli 2015

Äntligen på sadeln

Då blev det äntligen möjlighet även för mig att få sitta på sadeln och susa nerför backen. Vi startade redan innan nio och temperaturen var någorlunda behaglig. Innan vi kom hem igen vid lunchtid var det 34 grader och det kändes i uppförsbackarna. Värmen tar på krafterna och vattnet räcker inte hela rundan, men fransmännen är väldigt tilmötesgånde att fylla på. Det är bara att traska in på närmsta bar med sin vattenflaska.

mycket vatten behövs
När jag anlände till Artigues var jag ordentligt trött. Det är en tuff uppförsbacke och lång. Jag var lite orolig efter förra årets fadäs när jag gick helt i väggen och fick bli hämtad med bil. Det var kramp både i låren och vaderna och frossa, men allt gick bra i dag och min rädsla för upprepning var obefogad.

Fikapaus i Rians med kaffe och croissant.
I kväll är det marknad i vår lilla by. De kallar det marché nocturne. Vi får väl se vad som bjuds ut till försäljning, kanske olivolja, vin och en och annan lavendelpåse. I fjol var det iskallt och blåsigt och jag minns att jag hade kofta på mig. I dag räcker det med linne.
Nu tänker jag återvända till trädgården för ytterligare några sidor i min bok. Marknaden ska börja 18, men känner jag fransmännen rätt blir det betydligt senare.

lördag 11 juli 2015

Paellakväll

Det blev en trevlig paellakväll på Bistron med god mat och underhållning med pianomusik.

Härlig kväll med god paella
Jag är väldigt förtjust i paella och Bistrons är värd ett besök. Kvällen avslutades med att ägaren bjöd oss alla på Limoncello när notan var betald. En trevlig gest som vi alla som var kvar uppskattade. Ägaren var på väldigt gott humör och det skålades och sjöngs svenska snapsvisor med fransmännen runt baren. Trevligt avslut på en trevlig kväll. Kul med lite franskt barhäng.

Skål, Santé och helan går.
Vi var en mindre grupp som promenerade i morse och efter det blev det bad uppe i Verdonsystemet. Mannen for före på premiärtur med nya cykeln. Han anlände till badet nöjd och glad över sitt nya fortskaffningsmedel. Kanske gick det något fortare än vanligt. Cykeln har en kvinnligare utformning som gör den mer bekväm. Jag visste väl att det var något som ni alla män önskar er från oss kvinnor. Det motsatta könet bjuder gärna på lite kvinnlig utformning för att ni män ska få ett mer bekvämt liv.

Viktig del på cykeln, men av neutral utformning

Det blåser en svag bris som gör vädret någorlunda behagligt trots en temperatur på 34 grader. Vattnet i floden var härligt i dag och vattentemperaturen låg på härliga 25. De som besökte Cassis på torsdagen fick nöja sig med knappa 16 grader. Där skiftar temperaturen från dag till dag beroende på vind och strömmar. Ena dagen 26 och nästa 16.
I morgon ska jag äntligen följa med på cykeltur. Har fortfarande haft lite känning av mina förkylda luftrör och att cykla i 35 gradig värme har inte lockat, men i morgon ska vi testa en kortare runda. Äntligen ska frun få lufta racern.

fredag 10 juli 2015

Lyckligaste mannen i byn

Hur gör man sin äkta hälft lycklig? Jo man låter honom förhandla sig till en ny cykel.

Lycka!
Nu står den äntligen här. Det har inte varit enkelt. Ett ringande fram och tillbaka och stor besvikelse när det visade sig att alla röda cyklar var slut, men med en stor rabatt fungerar svart väldigt bra. Jag tycker nog till och med att den svarta vara häftigare. Det är lite superman över en matt svart cykel. I morgon blir det premiärtur. Jag tar bilen till badet och mannen tar sin nya leksak.

Det blir inget långt inlägg i dag. Snart är det dags att gå till Bistron för paellakväll med musikunderhållning. I dag blir det pianokväll och dansfritt.
I dag har vi även lyckats fixa kakel till trappan och det 1 mil bort i Rians. Hade vi bara tänkt lite så hade vi sparat både tid och bensin.
Dags att gå hem och duscha och snygga till sig inför kvällens begivenheter.

torsdag 9 juli 2015

Lugna puckar

I dag blir det inte mycket aktivitet även om det under ett tag var ombytta roller. Jag i solstolen med näsan i boken medan mannen var på vinden och botaniserade. Hittade gamla kakelplatter, 6-kantiga tometter som behövs för att laga vårt golv i vardagsrummet. De måste ha legat där väldigt länge minst 30 - 40 år. Original från Salernes.

Plockat lavendel och bytt ut gammalt luktegott mot nytt. Lite småpyssel.

påfyllnad
Under mitt pysslande var jag påhejad av grannens lilla kattunge.

fullt ös på kattungen
En god fika fanns det också tid för på förmiddagen. Mannen tog bilen och körde till Rians för att inhandla några nybakade frasiga croissanter.

såååå gott, men ack så förrädiska för figuren.
I morgon är det dags att träffa byggmästaren och gå igenom kostnadsförslaget för trappan. En del frågetecken finns att räta ut och det största är när han tänker utföra arbetet. Vi vill inte plocka undan och täcka över allt i onödan. Det är tillräckligt jobbigt som det är med allt som ska flyttas och plastas in och man vill inte råka utför att komma tillbaka i oktober och inget jobb är utfört. Har även överfört pengar till vårt franska konto. 30% av den totala kostnaden ska betalas vid påskrift. Stort hål i besparingarna!
Vädret är jätteskönt i dag och natten har nästan varit sval.  Det blir solstol och bok under parasollen i trädgården under resten av dagen.

onsdag 8 juli 2015

Vinden viner runt husen i byn

I dag är det riktigt blåsigt. Det blåser mistral och vinden viner runt husen, luckor som inte är ordentligt fastsatta smäller och parasollen far i väg. Att det är mistral innebär att temperaturen åter är normal och nästan ett behov av kofta. Allt under 27 är kofta!


Vi åkte i väg tidigt i morse för att vara i Cassis innan alla andra. Det är marknad i Cassis på onsdagar och även om den är liten i jämförelse med St. Maximin så är den trevlig. Det är kul att kombinera marknad med sol och bad. Nere vid havet var vinden inte så påtaglig som här i byn utan det var väldigt behagligt på stranden.

grillning
Jag är försiktig med solen och hade smörjt in mig noga innan avfärd, men en liten bit på ryggen hade jag missat och det syns nu. Ett parti rödgrillat skinn mellan skulderbladen.

+ 26
Vattnet var som sammet och temperaturen +26. Det gillar en badkruka som jag. Vågade bara steka mig i 2 timmar sedan sammanstrålade jag med mannen för lunch. Solen brände i mellanåt så mycket så att jag fick känslan av att jag låg på ett stekbord.

I morse var jag på promenad redan i ottan och fick uppleva en fantastisk soluppgång.

morgonstund har guld i mun
I går kväll fick vi njuta av den vackra solnedgången. Det känns bra att kunna ha möjligheten att få ta del av dessa vackra soluppgångar och solnedgångar. Livskvalitet.

solnedgång
Medan solen gick ner njöt vi  av god mat som Madame bjöd oss på alluette sans tête, rakt översatt är det fåglar utan huvud. I verkligheten är det färsfyllda biffar. Hur gott som helst.

Tack för god mat
I kväll kommer vår mat att få intagas inomhus pga den starka vinden. Det går inte att sitta i trädgården när allt viner omkring. Det är första gången på semestern som vi får sitta inomhus. Dagarna bara försvinner och nu går det på sista versen.  Ingen aning om allt som vi tänkt och planerat att göra är utfört, men det blir som det blir. Allt tar tid i den sydfranska världen.

tisdag 7 juli 2015

Jakten på kakel

Fick kostnadsförslaget till renovering av trappan i morse och vi bestämde oss för att åka och fixa kakel som överenskommelsen är med byggmästaren. Vi ska inhandla kakel till trappan och trodde att det skulle vara enkelt, men inte i en ända affär fanns det sådant kakel som vi vill ha. De såg ut som stora frågetecken i byggaffärerna.
Det är inga konstiga plattor utan helt normala oglaserade terrakotta plattor. Eftersom vi trodde att detta uppdrag skulle bli lätt som en plätt frågade vi inte byggmästaren var vi skulle åka utan trodde vi visste, men icke en terrakotta platta så långt ögat nådde.

oglaserade terrakotta plattor? va nä det vet vi inte var man kan hitta!
Inte en helt enkel uppgift att leta kakel i 37 gradig värme. Efter 5 byggaffären gav vi upp och fikade inomhus istället. PÅ vägen tillbaka från Manosque stannade vi till på Lóccitane och inhandlade duschcreme och det var vad vi kom hem med efter en utfärd på flera timmar.

I går kväll gjorde jag amerikanskan uppmärksam på att det växer mossa på en bit av hennes hus och helt plötsligt var vi i gång med att tvätta och skura fasaden med au javel. Ja, det är sådant som händer här i byn. Ut och skura huset när temperaturen blivit behaglig på kvällen. Fransmännen rister nog fortfarande på huvudet och undrar vad de tokiga turisterna ägnar sig åt.

ordentliga turister som skurar huset, utanpå!
Jag hann en runda till tippen i morse efter promenad och lämnade av en del nostalgi.

När använde vi detta senast?
Tippengubben blir glad varje gång vi kommer. Han tjänar en extra hacka på loppis.
En del saker har vi haft med oss från Sverige, släpat genom hela europa och nu blir de en del av tippengubbens loppis och en extrainkomst för honom. Han jublar säkert varje gång de tosiga turisterna städar sina sommarhus.

Nästa vecka är det dags för oss att åka en runda förbi Italien och hälsa på systern med familj. Vi har läst väderleken för nästa vecka och jag tror mamma som också ska besöka Italien bör ta med sig någon slags isdräkt. Det kommer att bli fortsatt hett.

Ni som önskar får här en bild på de underhållande kineserna som fotograferade. Ni får stå ut med att jag är med på halva bilderna, men det var inte lätt att försöka fotografera. Det fick bli en slags selfie.

Kineser som springer i cirklar för att bli fotograferade