lördag 14 november 2015

Det är med sorg

Det är med sorg i hjärtat jag tar del av terrordådet i Paris och jag vet inte riktigt vad jag ska uttrycka.

En sorgens dag
Mina tankar går till de drabbade och det finns inte ord för vad jag vill uttrycka mot de personer som utfört detta dåd.

#prayforparis

söndag 8 november 2015

försenad hemfärd

Nu sitter vi här på Nice flygplats och väntar på ett försenat plan från Köpenhamn. Vi förmodar att det är stormen Freja som ställt till problem. Såg att bron var avstängd till halv sju i morse. Det är bara att hoppas att äldsta dottern B fixade att ta sig över.
Vi lämnade byn tidigt i gryningen och fick njuta av en härlig soluppgång genom dimman.

Solen går upp över Seillons
Morgondimma över dalen
Tidig morgonvy över A8:an
Trafiken var näst intill obefintlig och det gick enkelt att ta sig till Nice. De flesta är väl ute i skogen och ägnar sig åt att skjuta på allt som rör sig istället för att trafikera motorvägen. Hela skogen från St. Martin till Seillons var fylld med bilar och män iklädda jaktkläder. Det är så man önskar sig en färgglad väst till bilen när man passerar. Poff så har man ett kulhål genom hyrbilen!
Lördagkvällen blev lugn och vår extra gäst boade in sig och sov gott hos oss.

Sötnos


lördag 7 november 2015

Följ med på en tur till Aix

Ni som följer bloggen ska nu få ett smakprov på ett besök i Aix en Provence. Det blir marknad, musik och lunch, men först ett besök i olivlunden från i morse.

Oväntat besök av får
Nu mot Aix.........


Smaken är som baken och tur är det för hur skulle de annars tjäna ihop till brödfödan.

Mysplagg för yngsta dottern att önska? tveksamt!
Man blir alltid sugen på att köpa massor av blommor, men det funkar ju inte när hemresan är i morgon.

En god lunch i solen


Musik i varje gathörn. Det ena mer spektakulärt än de andra. Varför har de byxorna vid fotknölarna?

Mer nedtonad musikant

Lite stillhet mellan allt ståhej
Detta var ett litet smakprov av en solig lördag i  Aix en Provence, november 2015. Semestern går på sista versen och väskan är packad, huset städat och alla adjö är avklarade. Det har varit en fantastisk vecka med sol och värme alla dagar utom den dagen vi ägnade åt målning. Nu väntar fisksoppa framför brasan och sedan en sista film innan John Blund kallar. Det blir tidig morgon och avfärd i ottan eller vanlig arbetstid. Lika bra att vänja sig..............snart måndag.

fredag 6 november 2015

Vandring på dagens schema

Efter morgonrunda, frukost framför brasan och vanligt morgonbestyr åkte vi mot Cassis för att vandra. Vi parkerade bilen i rondellen precis efter betalstationen och gav oss ut på okänd stig. Vi har genom åren sett massor av bilar stå parkerade här och förmodat att de vandrar. Det var en utmärkt led som ska ta oss ner till Cassis, men märkningen var si och så. Finns förbättringsarbeten att ta tag i.

Vacker utsikt
Stigen tog oss högt upp och utsikten var stundtals fantastisk. Höjdrädd som jag är så står jag alltid på säkert avstånd och missar de bästa vyerna.

Efter 2 timmar nådde vi åter civiliserat område
Det blev en ny erfarenhet att vandra sista biten in till Cassis. Brant som den värsta svarta pist och 25 grader varmt, i november. Dunvästen och tröjan åkte av ganska tidigt och linnet som fanns underst var vad  som behövdes. Vilket väder!


I Cassis var det marknad med italienskt tema. Väldigt fina och trevliga saker. En cashmirponcho kallade på min uppmärksamhet och självklart fick den följa med i ryggsäcken.

Italienska delikatesser
Italienskt tema med svensk touch?


Vi avnjöt vår medhavda pizzarest från gårdagens restaurangbesök framför ett spegelblankt Medelhav.

Fin picnicutsikt
Vandringsvägen till Cassis var trevlig , men tillbaka till bilen valde vi den snabbare vägen och promenerade på bilvägen upp till rondellen. Fy sjutton vad läskigt. Det gör jag inte om. Det är inte ens högsäsong, men vilken fruktansvärd trafik. Tur jag hade en påse i yttersta handen att vifta med. Det känns obehagligt när bilarna svischar förbi i höfthöjd.

Vandring med livet som insats. Nästa gång väljer jag samma lugna vandringsväg tillbaka även om det tar 2 timmar extra.
Nu ska jag hem och göra äppelkaka. Vi ska bort på middag i kväll och jag har lovat att fixa efterrätten. Det blir äppelkaka med medhavd kardemumma och vaniljglass. Vi ska avnjuta piggvar hos Madame.

torsdag 5 november 2015

Vi är lyckligt lottade

Vi är lyckligt lottade som har möjligheten att tillbringa tid i Provence och njuta av soligt väder, god mat och varandras sällskap. I dag åkte vi till Aups, satt på torget och drack en god kopp kaffe och efter en promenad i denna lilla stad åkte vi vidare till Chateau de Berne och åt en fantastisk lunch.

Aups i förmiddagssolen
En god pizza till lunch
Jag vill gärna delge er morgonens vackra vy över olivlunden. 3 olika bilder tagna vid samma tidpunkt i morse.





Jag hann med lite fixande i går kväll fast jag lovat mig själv att ta ledigt, men det är ganska kul när man har tid och möjlighet. Bytte hyllpapper i mitt skåp.

Nöjd med mitt arbete
I morse när vi lämnade byn satt det en man i trädet. Det pågår årlig klippning av platanerna och då kommer ett gäng arborister och hänger i träden.
Sitter en man i trädet
Så här såg det ut när vi kom tillbaka
Vilken skillnad det blev och väldigt mycket ljusare.

Kvällen närmar sig och mörkret faller.



onsdag 4 november 2015

En arbetsfri dag

I dag har det varit en stilla dag utan arbete och tusen saker som ska fixas. Ett marknadsbesök på förmiddagen, vilket resulterade i lite inköp av oliver, korvar och sallad. Vi strosade mest runt i lugn och ro. Det är härligt på hösten när det inte är så mycket folk.


Lungt och stilla i solnedgången
Vila efter vedklyvning
Förberedelser inför kvällens middag
Katten har bestämt sig för att ockupera vårt hem när hans egen familj är borta. Hon trivs bra på nya äkta mattan i köket framför brasa.

tisdag 3 november 2015

Regnet hänger i luften

soluppgång
Kom ut på powerwalk tidigt i dag och solen var på väg upp över olivlunden, men snart kom regnet och jag hann precis hem torrskodd.

Solen fastnade bakom molnen
I dag stod det målning på schemat och mannens entusiasm höll i sig ganska lång tid, men snart började han svära och diskutera med rollern. Som vanligt följer både färg och bruk med när man rollar på dessa konstiga väggar. Det är bara att slå dövörat till och fortsätta med sitt eget petimeter jobb.

precisionsarbete med maskeringstejp och julpapper
2 timmar maskering, 2 timmar målning sedan tog färgen slut. Så är det nästan alltid när man ska leka hantverkare i vårt gamla hus. Alltid är det något som tar slut och så får man fara i väg till affären. Nu blev det 3 mil enkel väg för att inhandla ytterligare 2L färg, men det var lika bra att fixa allt i dag för nu är det slut med hantverkandet på denna semester. Nu vill jag göra annat.

Juligt och klart för målning.
städat och färdigt
Arbetet är klart och hela dagen har försvunnit och mörkret har åter sänkt sig över byn och det är dags att förbereda mat. Lunchen bestod av kaffe, croissant och pain chocolat. Inte helt okej!
Mannen hann med att montera nya spotlights från IKEA och svor över skruvarna. Sicket skit - ska klaga hos yngsta dottern som nu för tiden får alla klagomål eftersom hon jobbar på möbelvaruhuset i Kalmar.

I går kväll fick vi beök av Mystique. Hon hänger på ytterdörren och kikar in genom glasrutan. Vem kan motstå en sådan liten söt dam.

oväntat besök


måndag 2 november 2015

Mannen är annorlunda här

Nu ska vi måla väggar och tak i trappan ! Detta uttrycker mannen bara så här och jag är snabb med att svara -Javisst! Oooupps, tjo och tjim nu kör vi. Nu gäller det att smida medan järnet är varmt så vi far iväg för inköp av färg, maskeringstejp och penslar. Den meningen som mannen uttrycker utan begränsningar här i Frankrike har jag länge velat höra hemma i Sverige, men ack nej. Orden kommer aldrig ur hans mun. Väggarna hemma har behövt omsorg under lång tid, men är inte tillräckligt intressanta eller så är det att här finns det tid att fixa.
Färg och penslar var enkelt att hitta, men vi letade länge efter täckpapp, men lyckades inte hitta något. Om jag inte minns fel hade vi med det från Sverige vid förra målningsarbetet. Jag slog till på 10 m julpapper istället. Det får duga för att täcka trappstegen. Det blir i allafall en rolig bild till imorgon.

Även trädgårdsarbetet går smidigt för mannen som vanligtvis hemma i Svedala knappast vet hur räfsan ser ut.

Så här fint blev vårt stöd till Blåregnet. En fin pergola.
Efter inköp av färg i Brignoles for vi vidare mot IKEA för att leta matta till köket. Nu slår vi på stort och gör det vi aldrig orkar mitt i sommaren. Att köra runt och leta efter saker är ofta väldigt påfrestande när termometern visar runt 30 grader, men så här i den ljumma behagliga höstsolen funkar det mesta.

En god lunch i solen innan mattjakt

Allt tar så lång tid när det ska fixas grejor och shoppas. Vi åkte hemifrån halv elva och kom tillbaka halv sex. Då hade vi inte bara handlat färg, matta utan också hämtat medicin till Madame. Några flaskor chateau neuf du Pape hann vi också med att köpa och blev några hundralappar fattigare, men i det stor hela blev det en mindre summa att klaga över. Mattan tog en större del av budgeten. Vi hittade ingen matta på det svenska möbelvaruhuset utan det blev någon fransk mattaffär a la Bosses mattor.

Det svenska möbelvaruhuset ligger vackert placerat i Toulon
Juldekorationen UTOMHUS i solen. Hur skulle det funka I Kalmar?
Väl hemma igen kom mattan snabbt på plats och jag blev riktigt belåten. Mannen valde matta och han har ett gott öga för form och färg. Undrar varför han blev ingenjör? Det kanske är viktigt med kreativitet även där?

Bra val

Snyggt
Nu är det nästan beckmörkt och endast ljuset av gatlyktan ger mig lite ljus att se tangenterna. Fransmännen får sina sanningar bekräftade. Den där tokiga utlänningen sitter i mörkret och knappar på sin dator.

söndag 1 november 2015

Kylig morgon med dimma i dalen

Hade varit skönt med fingervantar under morgonens promenad. Det är kyligt och fuktigt när dimman fortfarande ligger kvar i dalen innan solen värmt upp.

tidig morgon
Powerwalkade runt byn med mobilen i ena handen och ett gravljus i andra. Hade lovat Madame att placera ett ljus på hennes mans grav. Speciellt att besöka kyrkogården ensam i gryningen.

Vackert och stämningsfullt
Efter frukost framför brasan unnade vi oss en tur till Rians. Hittade ett par jättefina skinnhandskar i mataffären. Det är nog bara i de franska mataffärerna  som man faktiskt kan ekipera sig från topp till tå och även på landsbygden. Här säljs allt från spetstrosor till kängor  mitt bland oliver, ostar och vin. En god kopp kaffe hann vi också med och givetvis en nybakad varm croissant.

smakar alltid fantastiskt gott
Efter trädgårdsarbete tog vi en promenad runt vinfälten och njöt i höstsolen, Det är varmt och skönt mitt på dagen och lagom för att elda på kvällen. Perfekt kombination av allt.

vinfält i höstskrud