söndag 19 juni 2011

Pizza fest


















Alla dessa byfester är som alltid annorlunda upplevelser. Vi stressade hem från Cassis och var i byn 18.15. Festen skulle starta 19.00 enligt programmet. Jag kastade mig in i duschen, fönade håret och klockan 19.00 stod vi redo på festplatsen för pizzafest. Det är då man förstår att man är från en annan kultur eller en helt annan planet. Vilka mer än vi svenskar stod där "on time"? Jo, det tyska sällskapet som hyr i ett av byhusen. Dessutom var de flesta av oss redan hungriga, vilket skulle visa sig bli värre. Att vi aldrig lär oss. Man ska äta ordentligt innan man går på fransk byfest! De enda fransmän som vi kunde se var festkommitén som höll på att fixa med förberedelser. Fixa detta nu, men festen har väl redan startat. Lugn.......lugn det är som alltid gott om tid om man är fransman. Vi svenskar skulle gärna vilja rycka in och "styra upp" det hela. Lita flödesschema och lean!






























































Det var bara att slå sig ner och duka upp sina medhavda tallrikar, bestick och vinglas och vänta, och vänta och vänta. Vid åtta var det färdigt för servering av aperetif, vilket halleluja moment! Nu kunde man åtminstone " bonna" med chips och oliver innan blodsockernivån var på gränsen till kraftig aggression dessutom var munnen torr av vätskebrist. Nu serverades det pastis, martini och whiskey i minst en timme innan den första pizza biten dök upp.







Äntligen dags för de mest ljuvliga pizzabitar man kan tänka sig. Även om vi väntat i två timmar på mat var det en trevlig kväll med blandat språk. Det varvades tyska, franska med svenska, men efter något glas vin är alla språkbarriärer försvunna och talet flyter på bra. Vädret var tyvärr inte det allra bästa. En kall vind svepte runt festplatsen och fick allt från servetter till pappers tallrikar att fara runt. Vi fick alla se till att glasen var välfyllda annars for de i backen, men välfyllda glas är inget problem på dessa fester. Både rosévin och rödvin flödar fritt. Vi har definitivt olika uppfattningar om vad vin avec modération betyder. Även där en kultur skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar