söndag 6 januari 2019

Gårdagens utfärd gick till Aix en Provence





Har jag det bra?


Kvällens mest nöjda katt, Mystique! Hur nöjd kan en katt bli? Vi ägnade kvällen innan vår utfärd till Aix med att se på dvd, Scott & Bailey. Bra engelsk deckarserie. Katten tog chansen att få lov att mysa med oss i soffan. Sprakande brasa och lugn och ro framför TV:n, en kattdröm. Det känns tradigt att åter lämna henne i grannens vård där allt mys saknas, men hon har det endå bra här bland sina egna jaktmarker och en dyna att sova på i källaren. Mannen är ju kvar efter att jag åkt hem för att arbeta, men den tiden kommer också att ta slut. Mystique håll ut till påsk!


Soluppg¨ång
Morgonromenaden innan utfärd startade tidigare än vanligt eftersom vi ville komma i väg i tid för att hinna gå strosa runt i Aix utan stress. En middagsbjudning väntade på kvällen. Det blev endå lite tight med tiden på slutet när jag och amerikanskan besökte den ena affären efter den andra och mannen manade på oss för att hinna hem och fixa mat till gästerna. - Ja, ni som känner mannen vet hur det är.
Det mesta var dock förberett och även om det hängde på håret att vi hann allt innan gästerna dök upp så avlöpte allt väl. Middagen blev som vanligt en kulinarisk upplevelse. Helstekt fläskfilé, klyftpotatis och god champinjonsås. Goda ostar (2 st) och till dessa hemgjord björnbärsmarmelad och till efterrätt blev det chokladmousse med passionsfrukt. - Ja, här hade jag fuskat och köpt färdig mousse, varför stöka till det när Bonne Maman gör alldeles utmärkta sådana. Fixa lite frukt till det klarar jag.
Nu tillbaka till vårt besök i Aix. Denna stad som alltid levererar vilken årstid du än gör ett besök. Vädret var hyggligt, sol och +9 grader, men lite väl kallt för att sitta ute och äta lunch.



Vackert i januarisolen
Vi hade väl ingen direkt plan med vårt besök i Aix mer än att vi skulle köpa nya handdukar till badrummet. De som vi har nu är från min tid som säljare ( en 3-årsperiod på slutet av -90 talet) och börjar bli ganska tråkiga. En del av handdukarna är också märkta med texten Lifesaver som är en uppmaning till alla att lämna blod. En del av mitt arbete på den tiden var att sälja reklamprodukter till Blodcentralerna, vilket gör att vi har dessa handdukar. De har varit av bästa kvalitet och fungerar enligt mannen fortfarande jättebra. Som ni kanske förstår kunde vi inte komma överens om hur handdukarna ska se ut och de jag föreslog var för dyra. Jag kan hålla med om att mina förslag var dyra, men ska vi ha samma handdukar i 10 år framöver då kanske det inte blir så dyrt. Efter mycket diskuterande lade vi ner handduksinköpet och jag gav mannen fri lek och en tid att träffas för lunch.

Antik/Loppis affär

Vi har för vana att besöka en antik och loppis affär i Aix, vilken inte är lätt att hitta om man inte som vi upptäckte den av en slump när vi gick fel vid ett tillfälle. Den ligger på stora gatan som går från Applestore ner mot busstorget. På samma gata ligger också hemtextilaffären Eurodif som har ett stort utbud av sänglinne, handdukar och tyger, men inte tillräckligt för att göra oss nöjda när det gäller handdukar till vårt badrum. Var det inte fel på färgen så var det vikten som var för klen.

En annorlunda och kul restaurang att besöka

För lunch hittade vi tillbaka till en restaurang där vi ätit för många år sedan när barnen var yngre och fortfarande reste med föräldrarna. Här åt vi lunch i en väldigt speciell miljö. Någon jättekulinarisk upplevelse var det inte, men mätt och glad blir man. Menyn var lite speciell och kul. Alla menyerna var gjorda från omslagen av  gamla böcker. Jag fick en väldigt speciell bok med tecknade ironiska bilder på avklädda män och kvinnor.



Min meny, förstora gärna bilden genom att trycka på den!


Vinkällaren bestod av ett plåtskåp där lådorna är märkta med vin från olika distrikt.
Efter lunchen var det dags för ett besök i affären GAP där det finns väldigt mycket roligt i klädesväg till barnbarnet. Här blev det lite inköp. Man blir som turist ganska lurad på deras REA erbjudande eftersom man inte förstår allt. Det blev ialla fall något litet avdrag på det billigaste plagget. En tröja med en brandbil på. Undrar om jag inte köpte en likadan förra besöket?

Choklad, choklad och choklad
På vägen till bilen passerade vi chokladaffären som säljer choklad från Puyricard. Puyricard är en ort som ligger utanför Aix och alla som följt Utbildningsradions franskalektioner på 90-talet känner till denna ort. Det var en väldigt trevlig språkkurs att följa. I chokladaffären blev det en del inköp som senare avnjöts efter allt annat vi stoppat i oss på kvällen. Chokladen smakade bra tillsammans med konjaken som vi fått som gåva av systern och svågern för ett antal år sedan.

I morse blev det ingen promenad utan vi ska snart ut och vandra till grannbyn, Esparron. En lagom tur en lugn söndag i Provence.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar