tisdag 1 januari 2019

Nyårsvandring

Efter nyårsfirande med god mat och dryck har det i dag avverkats sedvanlig vandring.
Just nu när jag sitter här alldeles ensam på bänken i byn och surfar på kommunens bredband är byn stendöd. Det är så tyst att man tror att en neutron bomb detonerat. Inte en kotte i sikte mer än en liten sädesärla som hoppar runt på gatan framför.
Men så plötsligt hörs skott, 2 skott som avfyras nära by.  - Undra vad det kan vara? Kändes som det var jättenära. Kanske ett vildsvin som förirrat sig in i slottsträdgården och nu blev framtida stek istället. Jag lämnade bänken och gick inomhus. Man vet aldrig om någon tycker att 2019 verkar som ett jobbigt år och far runt i byn med bössan. Poff, poff, poff!
Nu hördes det igen......hoppas på vildsvinet.

Gårdagens nyårsfirande blev en lagom lugn tillställning med massor av mat. Ostbrickan var enorm. Tror knappast jag sett någon större.

En av två ostbrickor


Champagne på tolvslaget

Skål för ett nytt år, välkommen 2019
I dag hoppade vi över morgonpromenaden och satsade fullt ut på dagens vandring. Därför vet vi inte om det trillat ner fler bilar för slänten under natten. Efter en natt som denna finns verkligen underlag för några fler chaufförer att glömma sänka hastigheten eller förtränga att de intagit ädla drycker eller puffat på något otillåtet och susa rakt ut i pereferin efter ett nyårsparty.
Dagens vandring startade utanför Aups. Denna lilla stad verkar ha det mesta och även en trevlig vandringsled. Dagens tur blev 14 km lång och gick stundtals genom fantstisk terräng, men mest fantastisk var den där vi gick fel. Vilken tur!

Mannen studerar kartan innan start. Är vi överens om var vi är? Njae...

Hit eller dit?
Skogen var fylld av halva kryddstället. Det var rosmarin och timjan var helst man riktade blicken. Vilken doft och väldigt svårt att motstå att plocka.

Kryddor i skogen


Rosmarin och karta på ryggsäcken
Det kändes gott att få pausa för fika när man travat uppför under lång tid och vilken utsikt som väntade oss när vi äntligen nådde vårt mål. Hela dalen öppnade sig med gårdar och tillhörande olivlundar.
Ännu en gång studeras kartan.

En av dessa fantstiska olivlundar med ett åldersstiget träd.
Ännu en vacker olivlund


Det är härligt att kunna njuta av sol och temperatur runt 12 grader i början av januari. Hör från släkten hemma att det är blåst och duggregn i Skåne, vilket just nu känns väldigt främmande och långt borta. I morgon sänker vi dock temperaturen och beger oss till Vars för skidåkning. Vi lämnar byn tidigt på morgonen för att kunna åka skidor under dagen. Därefter tar vi in på ett litet pensionat över natten för att åter kunna åka skidor ännu en dag innan hemfärd till byn igen.
Vad har 2019 i siktet? Ingen aning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar