söndag 23 december 2018

God Jul från ett pudrat Skåne

Varje år önskar alla skåningar sig det omöjliga, en vit jul.  När man minst anar det så faller ett stilla snöfall över delar av Skåne och vips är det julstämning. Äntligen, julen 2018 är vit. Visseligen bara puder på gräsmattor och buskar, men det räcker. Tyvärr är det nog inte alla skåningar som får ta del av den vita julen. Hämtade dottern vid tåget i Ängelholm. Där var det allt annat än puder på marken, absolut snöfritt.

Det behövs så lite för att skapa julstämning
Julen kommer att firas med familjen i Viken och sedan kör vi söderöver mot St. Martin de Pallieres. Det blir nästan en sedvanlig jul, men i år har vi försökt att förnya rätterna på julbordet. Vi försöker avveckla överflödet av mat och istället inrikta oss på en middag med Weber grillad julskinka, klyftpotatis och lite andra tillbehör. Till detta tänker vi servera ett gott franskt rödvin. Vår nya idé föll inte alla släktingar i smaken så det blir en mindre förrättstallrik med sill, ägg och lax. För att inte vår nya jultradition ska skapa för mycket abstinens för gästerna så blir det gröt till efterrätt.
Tomten kommer förhoppningsvis med några klappar innan gröten.

För liten att dansa runt, men gott om plats för klappar undertill.
I år har vi inte med oss yngsta familjemedlemmen, men vi satsar ändå på tomte. Barnbarnet har redan avverkat tomten i Viken, Mölletomten. Han var väldigt spännande på avstånd, men väldigt läskig när hen kom för nära.

Titta Tomten, vinka!
Tomten vinkar tillbaka
Vår jultomte hemma brukar inte vara av den traditionella sorten utan det har varit alla möjliga märkliga tomtekostymer genom åren. Det är glittermössor, kort kort röd kjol, två barn i samma tomtedräkt och ibland har det oväntat dykt upp en tomte som ingen vet vem det var. I år blir det nog kort kort om jag får välja dräkt, men kanske ställer yngsta dottern upp och då vet man aldrig vilken kostym som blir vald till årets tomte. Just nu är entusiasmen väldig låg från dotterns sida. Det är powernap framför TV:n och Harry Potter. Stackars lilla barn, helt slut hemma hos föräldrarna efter en hel dag.
 Jag önskar er alla en fröjdeful jul från oss i Skåne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar