lördag 29 december 2018

Snart är all julmat slut...

Den mat som inte delades ut till kreti och pleti vid avfärd är snart uppäten. I denna familj kastas ingen mat utan maken packar ner allt i vår kylväska och maten transporteras med i bilen till France. Vi har sedan ankomst njutit av pasta med grillad julskinka, risotto med rökt lax och mackor med köttbullar och prinskorv. Dessutom har maken krängt en och annan sillbit till frukost ägget.
I dag var temperaturen långt under nollan vid morgonpromenaden och det var kallt även med underställ. Det är friskt och uppfriskande att börja dagen med en runda runt byn. I dag fick jag dessutom sällskap av amerikanskan.

Isskarapan kom till nytta.
Dagens utflykt gick till Aups som har en trevlig och lagom stor marknad på lördagar. Här var solen framme och värmde oss och det blev så varmt och skönt att det gick att njuta av en kopp kaffe och croissant på café med näsan mot solen. Lite inköp blev det, härligt goda oliver, sulor i äkta fårskinn och en tröja för halva priset. Tröjan var väl så där när jag provade den hemma, men vad får man för 12 euros. Den kan alltid vara kvar här så man smälter in bra bland de andra franska damerna i byn. Kanske ett par tights till tröjan och man har en helfransk byoutfit. - jodå, den var leopardmönstrad, men inte i vanliga färger utan marinblå.

Solen skiner igenom de välklippta platanerna i Aups


Marknadsvimmel

Stort utbud av citroner

Vitlök


Det är ett trevligt nöje att sitta på avstånd och ta del av när marknaden ska plockas ihop efter dagens försäljning. Det är trångt om utrymmet när alla bilar ska lastas med varor och packas för nästa marknadstillfälle någon annanstans. Allt gick förvånansvärt lugnt till och inte en enda gång hördes någon tuta eller höjd röst.

Här kör det ihop sig!
 Vi besökte också byns lilla charmiga manufakturaffär där man kan hitta allt från knappar till finpumps. En sådan mysig affär som är värt ett besök bara för att det knappast finns sådana affärer längre. Ett par strumpor blev inköpta där. Finaste och dyraste strumpor jag äger, - oja, de är i leopardmönster och i kashmir. Jag kommer nog aldrig att våga tvätta dem.

Besök gärna den här lilla pärlan till affär


Efter utfärden blev det fika hemma framför brasan och den sista köttbullen och prinskorven slank ner i magen. Sen promenerade jag och amerikanskan i väg för att leta efter oliver. Vi hamnade långt ut på landet och hittade en tveksam olivlund med konstiga oliver. Plockade lite för att visa Madame och de blev genast utdömda och kastades i soporna. Blev ingen inläggning av oliver denna gång. Hela olivlunden är nog ett avslutat kapitel, vilken kapitalförstöring att låta något sådant bara gå till spillo. Trist.

olivlund som behöver kärlek
Nu sitter jag här ute på bänken för att skicka i väg mitt senaste blogginlägg. Byns psykodeliska juldekoration är sjukt irriterande. Röda och gröna prickar som far runt framför ögonen hela tiden.

Spektaklet gör sig inte riktigt på bild, men fy så hemskt
Jag glömde skriva att det är inte helt nerlagt med terass. Kanske blir det något i alla fall.....

2 kommentarer: