fredag 28 december 2018

Hur mycket kan man njuta av en fikastund i solen?


Att anlända från ett grått och fuktigt Skåne och hamna på en uteservering i Provence känns väldigt behagligt. Det är inte mycket som behövs för att tina upp en frusen skånsk kropp. Att få sitta med ansiktet mot solen med en god kopp kaffe och avnjuta en bageribakad fransk croissant är en del som ger livet guldkant i tillvaron. Kanske njuter man ännu mer när det inte sker till vardags. Dessutom hade nog croissanterna satt stora spår på figuren om det hände varje dag. Nu får man portionera ut godsakerna över tid istället.

Nybakad croissant med café créme
Morgonen startade inte lika varmt och soligt utan det var bistert i morse under morgon promenaden. Frosten lyste vackert i morgonsolen.



kallt nere i dalen



Vacker kylig morgon
Morgnarna är oftast riktigt kyliga och det behövs rejält med kläder för att promenera, vantar, mössa, underställ. - Ja, det är ungefär samma klädsel som krävs för en kvällspromenad hemma i Viken. Där blåser det dock oftast mer än här och regnar på tvären.

Vi nådde St. Martin samtidigt som mörkret föll över byn i går kväll. Det är ljusare betydligt längre på kvällarna här och när vi kom vid 18-tiden började skymningen sänka sig. Huset var inte iskallt, men lite kyligt +12 grader i köket. Vi packade snabbt in vårt bagage och jag behöll dunkappan på tills mannen fått i gång brasan i köket. Nu eldas det för fullt och har gjort så sen vi kom.

Nöjd på den nya fårskinnsdynan.

Katten njuter för fullt och vill helst vara placerad i närheten av brasan. Hon har det väldigt bra när vi är på plats. God mat, varmt och gott och någon som kliar henne bakom örat stup i kvarten. Vi hann inte ur bilen i går när vi anlände till byn förrän katten satt på gatan och väntade. Hur kan hon känna igen ljudet från bilen? Vem var först in när jag lyckats öppna dörren? - Jo, kattaskrället!
Det blev servering av Sheba innan det packades upp. Därefter lade hon sig nöjt tillrätta i soffan och stannade där tills jag lyfte ut henne innan sängdags.

Årets juldekoration i byn. Alltid lika spännande att se vad årets jultema är. En blå jul?
Fransmännen borde kanske satsa på en "gul" jul i år. En jul i demonstrationens tecken. I varje rondell har vi stött på demonstranter av olika karaktärer, men en sak har de gemensamt. Stökiga barikader med däck, pallar och svarta sopsäckar!!
Man blir inte riktigt klok på deras sätta att protestera. Känns dagisnivå.
De bara sitter där i rondellerna, stora gäng av blandade åldrar och gör vadå?


Macron har det tufft, men hur tror folk att ett land ska drivas utan att alla bidrar?

De vackra franska rondellerna är fulla av skräp och demonstranter. Ingen trevlig syn.
I eftermiddag ska vi träffa byggmästaren för att diskutera terass. Vi har inte fått något tillstånd denna andra gång vi ansökt heller och kanske blir det inte något alls. Hur knepigt kan det bli när man önskar sig en balkong och helt plötsligt står med ritning till en terass i handen. Vi är ganska nära att lägga ner hela projektet. Renovera rummet längst upp, isolera taket som skulle bli terass och kanske kanske önska en fin liten balkong. Då blir jag nöjd.
 Snart stundar nyår och vi firar med amerikanskan, Madame och några till.

Kanske nyårsdricka för yngsta syskonbarnet!
Nu kom byggmästaren och knackade på. - Bästa att gå till Madame för att snacka terass!

2 kommentarer:

  1. Solen är en härlig följeslagare ☀️.
    Måste säga att ni hade det ändå ganska ljummet i huset, i Östergötland var det 1,2 gr inne och 3 gr ute i onsdagseftermiddag när vi anlände .
    Ha en skön semester och Gott Nytt År.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni eldade ju runt hela huset så det måste ha blivit varmt och skönt.

      Radera