tisdag 10 september 2024

Åter på svensk mark

 

Semesterns sista soluppgång över olivlunden

Då är vi tillbaka i Sverige efter mer än 5 veckors äventyr. 3 veckor på cykel genom Europa och resten i huset i Provence.

Cykelturen var en upplevelse på alla sätt och vis. Vi klarade av alla hinder på vägen och kom fram till Provence vid gott mod. Mannen väldigt mycket mindre än vid avfärden och frun med något mindre kärlekshandtag. Nästan allt är återhämtat.

Återhämtning

Tack alla som hjälpt oss att handla, kört till fikaställen, levererat croissanter, tagit med oss på båttur och inte minst kört oss till flyget i Marseille.

Skål och tack



måndag 9 september 2024

Sotning

 Om det regnade hela dagen i går så har det istället blåst så in i bomben hela denna dag och gör så fortfarande. Rafales kallas dessa vindar enligt meteon och är som mest uppe i 75 km/h. Detta motsvarar ca 20 sekundmeter/h.

Rejäla vindstötar och man är lite orolig för att något ska komma farande från något hus, takpannor hör inte till ovanligheterna.

Tvätten torkade på kort tid, men det var svårt att få den att sitta kvar där jag hängt den. Strumporna fick jag jaga i trädgården. 

Det största som hänt i dag är besöket av sotaren och efter det kom hantverkaren och kollade på vårt badrum som är gammalt och trist.

Sotning av kaminen i köket



Ingen liten pjäs att släpa runt på.

Det är inte lite grejor att släpa runt på för en sotare och inte helt enkelt i dessa trånga hus från 1600-talet. För att få dammsugaren upp och ner för trappan till spisen däruppe krävdes hjälp. Annars fungerade allt väldigt smidigt. Allt utfördes inifrån så att klättra på taken verkar man inte göra nu för tiden. 
När allt ändå var ute ur köket var det lika bra att vädra mattan, dammsuga och torka golvet. 

Städning pågår


Kanske bra att få sotat ibland för då tvingas man till extra noggrann städning.
Man ska sota 1 g/år för att försäkringen ska gälla, vilket jag faktiskt vet men har förträngt. Vi har inte sotat på flera år.

Smalt, trångt och krångligt

Helt oväntat kom hantverkaren förbi och ville prata badrum. Jag skickade ett mail till honom i lördags och nu dök han upp på måndag. Man blir ju jätteglad. Han ritar ett förslag utifrån mina idéer och önskemål, men det betyder inte att arbetet startar inom kort. Kanske vår tur till våren, men det visste jag redan. Börjar man dra i något så tar det från start till mål kanske 9 månader till 1 år. Man behöver vara mentalt förbered inför att torka damm den dagen man återvänder efter en renovering så det är bra med tid och framförhållning. Allt ska plockas bort och resten ska täckas över och plastas in.

Tog en promenad i blåsten och hittade denna skylt på ett träd vid vägen.

Rökning förbjuden

Skylten är placerad vid vägen upp till slottet. Här pågår renovering och arbetarna röker allihopa och hela tiden även när de putsar fasaden, blandar bruk eller klättrar på ställningen.

Inga fimpar här!

Nu är vi redo för hemfärd. Allt är i ordning både ute och inne. Lakan tvättade och sängen renbäddad.

Katten är nog deprimerad för henne har vi inte sett till sedan i morse, men hon gillar nog inte blåsten och ligger och trycker någonstans.

Ska ni lämna mig?








söndag 8 september 2024

Regn, regn och regn

 I dag händer det inte mycket. Det har regnat konstant sedan morgonen. Gick min promenad lite senare än vanligt. Regnet hann i fatt mig vid lekplatsen( halva rundan) och jag fick springa sista biten upp till huset. Svettig blev jag i alla fall.

Grått över byn

Regn, regn och regn

Vad gör vi? Stickar, läser, packar och dricker kaffe med tända ljus.

Besöket på byns Bistro i går kväll blev en trevlig tillställning med överraskande god mat. Det serverades Carbonara som var väldigt god. Kvällen var ljum och vi kunde sitta ute och njuta av solnedgång och en väderfront som var på väg in.

Skål

Efterrätten var också en överraskning, glass med timjansmak gjord på getmjölk, Farigoul likör på timjan och en espresso

Detta är min absoluta favoritglass men kombinationen serverad så här var en nyhet. Gott!

Väderfront på väg mot oss

Nu är det ett litet uppehåll i regnet och jag ska passa på att gå ner i caven och hämta upp en del saker. I morgon lovas åter sol och fint väder. Då blir det tvätt, städ och en stund i solstolen. Allt ska åter på sin plats innan hemresan. 

Att måla naglarna är också en bra aktivitet när det regnar.

Jag hann inte ut. Nu vräker det ner igen. Suck!

lördag 7 september 2024

Vad har hänt i dag?

 En blåsig morgon, men sköna ljumma vindar som gör att värmen är behaglig.

Man vill bara köpa allt, men med få dagar kvar av vår vistelse behöver man begränsa sig

Det blev en tur till marknaden i Aups och lite inköp. Inget märkvärdigt, tomater, nektariner och som vanligt bröd. Nu känns det bäst och mest prisvärt att köpa frukt och grönt på marknaden, vilket inte varit så tidigare. Nu spanar man in vilket grönsaksstånd som flest fransmän köar framför och kollar in priserna. Bäst är de som odlar själv och har något litet anspråkslöst grönsaksstånd. Där får man de godaste tomaterna och bästa löken.

Lugnt och skönt när semester perioden är över

Vi hittade en riktig Lantmännen affär i Aups och tittade in för att kolla utbudet. Förutom att det mesta i trädgårdsväg finns så var det gamla golvet fantastiskt vackert



Vinden hade placerat de vissna löven
från platanerna under bordet på caféet, vilket kändes lite höstlikt. Men över bordsnivån var det fortfarande sommar.

Efter lite lunch hemma fixade vi lite i trädgården. Nu har man tänket " vi ska snart åka hem" och lika bra att göra det och det och det. Jag plockade ner lite solcellslampor medan mannen klättrade på telehusets tak och rensade bort blåregnet som växer hej vilt. Även grannens vinrankor och lagerbladsträd håller på att ta över helt.


Bakom all växtlighet hittade mannen massor av druvor. Det blev lite som tack för hjälpen 

 
I kväll blir det mat på byns Bistro. Hoppas vinden lägger sig lite, men som svensk är man inte bortskämd med optimalt väder vid middag utomhus. Vi klarat det mesta utom regn. I morgon hotar meteon med regn under dagen. Då blir det inomhusaktiviteter så som förbereda packning ( varsin cykalväska a' 12 L) och stickning eller läsa bok. Amerikanskan tycker vi ska åka på pianokonsert och lyssna på en svensk pianist som uppträder i Entrecasteaux. Vi får väl se, det kanske vi gör. Den senaste veckan har jag inte behövt vattna. Det har moder jord fixat själv med återkommande regn, vilket är tacksamt. 
Just nu är det perfekt i solstolen. Sol med  lagom skugga från olivträdet. Jag ska väl försöka komma i håg detta när jag åter hemma hukar till bussen med regn och nordvästan i ansiktet. 

Perfekt



 

fredag 6 september 2024

Äntligen Medelhavet

 I dag blev det en sådan utfärd som tar hela dagen eller rättare sagt 11 h, men äntligen blev det ett dopp i Medelhavet.

Underbart

Dagens utfärd gick till ön Port Cros som ligger en bit utanför Hyeres. Det tog 45 minuter med båt till ön, men det tog minst 1,5h att köra till Hyeres med bil. En lång resa.


Hamnen och ungefär allt som finns på Port Cros
Det är ingen stor ö, men det finns restauranger och hotell, men ingen affär.
Att ta sig till stranden var en utmaning, 4,5km enkel väg och då menar jag stigar med skiffersten som inte lämpar sig för flip flop. Vi var utrustade med bra skor och klarade av alla svåra partier.

vacker utsikt från stigen


Inte den lättaste stig att gå på

Allt för att komma till denna lilla fina strand 

Nu är det off season, men jag tänker - hur ser det ut på högsäsong? Vi fick knappt plats på stranden i dag, hur är det då mitt I sommaren.
Efter härliga bad i ett underbart Medelhav vandrade vi tillbaka samma väg igen för att äta lite mat innan båten lämnar för Hyeres.
Kämpa på

Äntligen mat

Ett trött gäng lämnar ön

Det blev en sen hemkomst och vad det är härligt att komma hem till en liten liten by på landet i Provence. Det är härligt att vara vid kusten, bada och känna doften av hav men så lungt och skönt vi har det här på landet.







torsdag 5 september 2024

Mörkt över byn

 I går var det mörka moln över byn och det varnades för skyfall, hagel, åska och strömavbrott. Vi var alla beredda med ficklampor och stearinljus för vad som skulle komma.

Mörka moln över byn

Visst regnade det och visst blixtrade det, men inte värre än ett vanligt regnoväder. Vi är tacksamma över att vi inte blev värre drabbade.

Morgonen var därefter, molnig och dimmig.

Dimmigt på vägen 


Just nu är solen tillbaka och jag har tagit plats i solstolen för en stunds avkoppling efter dagens utfärd.

Sol och blå himmel igen

Förmiddagen var höstlik och ganska trist och vi bestämde tillsammans med amerikanskan att en fika i grannbyn nog behövdes. Sagt och gjort och vi for i väg. Temperaturen var sådan att det behövdes tröja eller jeansjacka och det var lite kyligt vid fikat i La Verdiere.

10 poängare i croissant testet. Bäst i test!

När kaffet var uppdrucket bestämde vi oss för att fortsätta utfärden till Manosque och 5 timmar senare var vi åter hemma.


Manosque visade sig från sin bästa sida.
Vi var i många olika affärer, letade efter en scanner och helt plötsligt var jag i en affär med kakel. Nu har jag hittat mitt nya kakel till badrummet!

Snyggt italienskt grönt kakel
Nu ska jag bara övertyga mannen om att vi behöver en liten uppfräschning i badrummet. Fortsättning följer...

I morgon blir det ön Port Cros och heldagsutfärd.

onsdag 4 september 2024

Dags igen

 Då var det dags igen för regn och åska. Det har hängt i luften hela förmiddagen, men vi hann sitta en liten stund i trädgården innan regnet började falla.

Så här tillbringar vi tiden när vi inte är på utfärd. Kaffe, croissant och stickning eller läsning i var sin solstol. 

 Skyndar mig att blogga innan internet försvinner med blixten.

Morgonpromenad i en sval morgon med en vacker soluppgång.

Tröttnar aldrig på dessa soluppgångar över olivlunden.

 Internet är redan halvt ur funktion. Står i vår franska balkong med telefonen oroande långt utsträckt för att ladda ner bilder. 

Plockade fikon på vägen hem från morgon rundan och bakade en hallonkaka där hallonen är utbytt mot färska fikon. Fick även ner 2 vita fikon från gårdagens utfärd. Pallade på vingård.

Vita fikon i mitten

Färdig för fika och grattis till Roger i dag. Kakan är till dig. Du hade gillat den, söt och god.

Nu blir det inte mer för i dag. Dags att starta kaffekokaren innan strömmen försvinner. Vi hörs i morgon och då planerar vi utfärd om regnet och åskan håller sig borta.

Gråväder i Provence


tisdag 3 september 2024

Utfärd

 I dag har vi varit med amerikanskan på utfärdernas utfärd. Lämnade byn 10 och kom hem 8 timmar senare, men vad vi har hunnit med mycket. Marknad i Cotignac där vi ägnade 20 minuter att stå i kö till bageriet och när vi äntligen kom fram var det mesta slut. Det fick bli en liten kaka att dela på till kaffet. Bröd fick vi i alla fall

Lång ringlande kö. När ett bageri i byn har tagit semester, ja då blir det så här.

Var är alla croissanter? SLUT!
Vi fikade, provade hattar och kollade på gin från Cotignac.

Gin

 rosa gin? eller är det bara flaskan som är rosa?

Vi köpte inget av det. Har en ginflaska stående sedan flera år, men vi glömmer att vi har gin. Kanske föredrar jag annat.

Snygg hatt, men storleken var för STORA huvud.

Inköp av tomater och oliver


När marknaden stängde drog vi vidare till Carces. Det skulle inhandlas vin på Le Hameau, men som vanligt i Frankrike stänger de för siesta. Det blev ett besök i byns antikaffär och en lunch på byns restaurang. Det tog väldigt lång tid att få bli serverad, men när det väl kom var det både gott och rikligt.

Carces

Byns antikaffär. De hade riktigt fina saker och inte överdrivet dyrt.

Lunch, sallad med chevre och skinka

På Hameau inköptes det rosévin av en sort som jag är väldigt förtjust i. Prisvärda viner. Utanför affären fanns vindruvsrester och pölar av vin att trampa runt i och om man tänker på doften så undrar man. - dricker vi det här?


Det luktar lite som melass

Sen drog vi vidare till vingården St. Croix där det inköptes ett rödvin som vi gillar. Vi promenerade lite runt deras restaurang och trädgård och hade turen att palla lite vita fikon. 


Vilken delikatess

Två pallare som mumsar i sig  

Vacker utsikt från restaurangen som tyvärr var stängd
Vårt sista mål i dag var St.Maximin de Saint Baume och Hyper U och affären som säljer barnkläder. Vi behövde bunkra mat och jag behövde byta några små trosor jag köpt till barnbarnet. När jag kollade på de jag köpt så tänkte jag, - jo, hon har en liten rumpa, men inte så pytteliten. Det blev till att byta. Tror jag gjorde en bra affär, bytte 4st trosor mot 7st + att jag tog en T-shirt till ett annat barnbarn och betalade 3 Euros. Kändes som en bra affär.
Sen blev det fulla kassar från mataffären och hem. Jag var klädd för regn och svetten lackade. Nu är jag duschad och ombytt till sommarklänning, men svarta moln och åska lurar runt hörnet. 
Nu blir det pizza.