måndag 9 september 2024

Sotning

 Om det regnade hela dagen i går så har det istället blåst så in i bomben hela denna dag och gör så fortfarande. Rafales kallas dessa vindar enligt meteon och är som mest uppe i 75 km/h. Detta motsvarar ca 20 sekundmeter/h.

Rejäla vindstötar och man är lite orolig för att något ska komma farande från något hus, takpannor hör inte till ovanligheterna.

Tvätten torkade på kort tid, men det var svårt att få den att sitta kvar där jag hängt den. Strumporna fick jag jaga i trädgården. 

Det största som hänt i dag är besöket av sotaren och efter det kom hantverkaren och kollade på vårt badrum som är gammalt och trist.

Sotning av kaminen i köket



Ingen liten pjäs att släpa runt på.

Det är inte lite grejor att släpa runt på för en sotare och inte helt enkelt i dessa trånga hus från 1600-talet. För att få dammsugaren upp och ner för trappan till spisen däruppe krävdes hjälp. Annars fungerade allt väldigt smidigt. Allt utfördes inifrån så att klättra på taken verkar man inte göra nu för tiden. 
När allt ändå var ute ur köket var det lika bra att vädra mattan, dammsuga och torka golvet. 

Städning pågår


Kanske bra att få sotat ibland för då tvingas man till extra noggrann städning.
Man ska sota 1 g/år för att försäkringen ska gälla, vilket jag faktiskt vet men har förträngt. Vi har inte sotat på flera år.

Smalt, trångt och krångligt

Helt oväntat kom hantverkaren förbi och ville prata badrum. Jag skickade ett mail till honom i lördags och nu dök han upp på måndag. Man blir ju jätteglad. Han ritar ett förslag utifrån mina idéer och önskemål, men det betyder inte att arbetet startar inom kort. Kanske vår tur till våren, men det visste jag redan. Börjar man dra i något så tar det från start till mål kanske 9 månader till 1 år. Man behöver vara mentalt förbered inför att torka damm den dagen man återvänder efter en renovering så det är bra med tid och framförhållning. Allt ska plockas bort och resten ska täckas över och plastas in.

Tog en promenad i blåsten och hittade denna skylt på ett träd vid vägen.

Rökning förbjuden

Skylten är placerad vid vägen upp till slottet. Här pågår renovering och arbetarna röker allihopa och hela tiden även när de putsar fasaden, blandar bruk eller klättrar på ställningen.

Inga fimpar här!

Nu är vi redo för hemfärd. Allt är i ordning både ute och inne. Lakan tvättade och sängen renbäddad.

Katten är nog deprimerad för henne har vi inte sett till sedan i morse, men hon gillar nog inte blåsten och ligger och trycker någonstans.

Ska ni lämna mig?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar