tisdag 27 mars 2018

Ännu en dag har Vars levererat

Enligt väderleks prognosen skulle vädret slå om och det skulle regnsnöa på eftermiddagen. Vi har inte sett tillstymelse till någon nederbörd utan solen har strålat på himlen hela dagen.

Dagens väder
I går kväll gick vi till pensionatet, Le Vallon som ligger granne med vårt lägenhetshotell för att äta middag. Om ni vill bo på ett riktigt franskt alppensionat med god mat så är detta ett bra alternativ. Matsalen bjuder på stärkta vita dukar och servetter, men inte ett stearinljus så långt ögat når. Istället är det fransk lysrörsarmatur och väggarna är dekorerade med inplastade foton från skidåkning och vandring. Charmigt på ett franskt vis. Jag gillar stället skarpt. Maten är fantastisk.

Kan rekommenderas
Vi avnjöt en 3- rättersmeny och ett côte du Rhône vin med pensionatets egen etikett. Inga överpriser. Menyn kostade 27 euros och en hel flaska vin 15. Vill man inte äta meny så fanns det dagens rätt för 13 pengar.

charkuteritallrik till förrätt
lasagne till varmrätt
När vi kom till efterrätten orkade jag knappt hålla i min mobil för att fotografera. Dessutom kändes det inte ok att hålla på att fibbla med sin mobil i matsalen. Det var ett ganska franskt klimat där man uppför sig. Jag var yngst i lokalen och en av två kvinnor. Männen över 70 var i majoritet. Födelsedagsbarnet var bland de yngre!
Vi orkade inte dricka upp vårt vin utan gav det till ett par äldre herrar vid bordet bredvid. - Ja, efter det hade vi nya kompisar. En herre från Kanada och en fransman. Både bodde i Vaucluse och åkte skidor tillsammans några dagar per år. Deras fruar var inte längre intresserade av utförsåkning. De kommunicerade på ett blandat språk av franska och engelska. Härligt par som upplyste oss om att liftkort är gratis för alla över 75 år i Frankrike. Nu har mannen något att sträva efter.

Vin att dela med sig av. Smakade väldigt gott
Dagens skidåkning har varit fantastisk. Det är bara att välja och vraka bland pisterna och ta sig ner utan trängsel. - Var är alla människor? Inte gör de oss något. Vi njuter av att kunna åka, bara vi två i pisterna.

Kan det bli bättre?
Vi satsade på lunch hemma i dag igen. Det blir bättre mat även om det är rester. Dessutom kan man byta skidstrumpor och torka sina pjäxor. - Ja, vi har pjäxvärmare med oss. Vi har faktiskt det mesta med oss: slipad kökskniv, sax, duk, stolsdynor, fön, allt till köket som kökshandduk, wettex, YES och andra bra saker som dvd-spelar och filmer. Ja, nu har ni väl tröttnat på vår utrustning, men en fransk lägenhet i alperna behöver extra tillbehör. De har en del att lära av utrustning som finns i svenska fjällstugor. Var gör de av alla sina skidkläder? Det finns knappast någonstans att hänga sina kläder därför har vi med oss hängare till alla dörrar att hänga ryggskydd, ryggsäckar och andra saker på. Ni kan tycka vi är tokiga, men vi är bara praktiska svenskar som är vana vid praktiska lösningar.

Min nya fika kompis
Detta är min nya fikakompis som gillar mina chokladkex. Denna lurviga typ gillade mig men framför allt mina kex. Svårt att motstå att dela med sig.
Mannen donar redan med middagen. I kväll ska det bli frugans val av mat. Fransk lantkorv och potatismos. Självklart har vi egen visp med oss för att få ett gott fluffigt mos. I kväll ska det nog bli film. Vi har släpat med oss dvd spelare och filmer men ännu inte orkat se någon. Mannen får bestämma annars väljer han chokladyoga istället. Det blir Beck även om jag föredragit All inclusive. Värre I-landsproblem än så kan jag leva med. Som fru lär man sig att vissa saker är inte så viktigt att lägga energi på. Vill han se Beck så blir det Beck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar