fredag 11 november 2022

Helgdag i Frankrike

I dag den 11/11 är det helgdag i Frankrike. Fransmännen firar dagen för vapenstillestånd i första världskriget (Jour d’armistice) och vädret kunde inte vara bättre för en stilla helgdag. Vi planerade att promenera till grannbyn Esparron för att äta lunch på deras Bistro, men som vanligt var vi inte ute i tid för att boka bord utan vi fick packa picnic istället. Det är inga problem om man har något att göra picnic av, men det saknade vi. Vi fick börja med att åka och handla bröd för att göra mackor av och såklart croissanter. Vi tog det lugnt, tvättade en maskin och fick även tid till att olja in alla våra bänkskivor och vaxa vårt köksbord.


Stackars bänkskiva, behövde verkligen lite olja
Härligt väder för vandring och vi upptäckte redan 100 m från byn att vi var klädda alldeles för varmt. Det var bara att börja skala av och fylla ryggsäcken med plagg efter plagg. T-shirt och shorts hade varit rätt klädsel, men vi hade vandringsbyxor, ulltröja och mer därtill.



Vilket håll ska vi gå åt?
Vårt första måltidsstopp blev i solen på lekplatsen i Esparron där vi åt våra mackor och vårt andra stopp blev på åkern på tillbaka vägen. På vägen till Esparron vandrar vi genom skogen och sedan tar vi vägen mellan fälten tillbaka mot byn. Båda vägarna är trevliga på olika vis, men vackrast är den mellan fälten då utsikten mot vår by och slottet fyller ens synfält. Vi hittade ett litet stenhus att luta ryggen mot när vi intog vår andra fika med kaffe och croissant. Vi lyckades med både lunch och eftermiddagsfika.



Härlig november dag i solen
Nu ska jag gå och plocka in mina lakan som hänger på tork i trädgården och sen är det väl dags att tända brasan och förbereda middag. I morgon blir det besök på marknaden i Aups och lite sista inköp innan det snart är dags för mig att åka hem och göra skäl för min lön. Känns inte jättefrestande. Det är väldigt behagligt att befinna sig här i Provence och njuta av sol och mysiga utflykter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar