onsdag 5 april 2017

10:de skiddagen

Vi kom i väg lite senare i morse på grund av att jag var tvungen att fixa lite jobbrelaterade saker. Det är den här lönerevisionen som stökar och mail behöver skickas hit och dit. Tack alla som hjälper mig.
Man blir förvånad på morgonen när man drar bort gardinen från fönstret och upptäcker att det är halvmulet och bara sol på vissa utvalda delar av bergen. Det är inget vi är vana vid.

Vilken sorts väder väntar?
När vi kom upp på toppen i morse och tittade mot Risoul var det svart på himlen över dalen. Mannen gissade på åska, men jag skrattade bara. Det var ju sol åt andra hållet.
Efter några uppvärmningsåk i "vår" egen backe fortsatte vi mot Les Claux. Här fikade vi och handlade baugette till lunch och frukost.

Croissant och kaffe är alltid välkommet.
Efter fika bestämde vi oss för att åka hemåt och luncha i lägenheten. Vilken tur att vi tog det beslutet. Det började att snöa lätt när vi lämnade Les Claux och tog Skuttliften hemåt. Vi hann precis in i lägenheten när snön började vräka ner samtidigt som det åskade. Det är första gången jag är med om åska i alperna samtidigt som det snöar. Mannen hade rätt om vädret. Han kallas för inte hobbymeterolog.

Spännande väder

När åskan dundrade in stängdes liften och folk kunde inte ta sig upp igen och vidare till Risoul. Liften var stängd i 1,5h timme och folk samlades på baren nedanför eller tog bussen till Les Claux för att därifrån försöka ta sig hem till Risoul. Hela systemet i Risoul stängdes och är fortfarande stängt, vilket vi inte förstår varför. Morgondagen lovar strålande solsken så då ska vi ta oss över till backarna i Risoul för att se om snön har dumpat värre på den sidan.
När liften stängt, snön vräker ner och åskan dundrar då stannar vi inomhus. Tänder ljus och äter god lunch.

Mysigt inomhus


Vi gav upp skidåkning efter lunchen och tog bussen till affärerna i Les Claux. Strosade runt och kollade utbudet i varenda sportaffär, men kom tillbaka utan inköp.
En blåbärspaj och en hallonpaj slank ner tillsammans med en kopp kaffe under besöket. Vi tog bussen dit med hättan uppe som skydd mot snöfallet och åkte hemåt i solsken. Vädret skiftar snabbt i högalpin terräng. Väl tillbaka på balkongen blev det 1 timmes sol innan den försvann bakom bergsknölen.

Mycket fika i dag
I går kväll bestod kvällsnöjet i att ta del av den stora politiska debatten på TV:n. Fattade nada, men det var ganska kul att se hur den började lugnt och sansat för att efter en stund spåra ur när alla ivrigt pratade i mun på varandra. Det är snart val i Frankrike och alla lovar hej vilt. God ekonomi, jobb till alla och att franska språket ska talas i hela världen.

Fransk TV debatt
Roligast i debatten var damen i bakgrunden med värsta googlebränna. Syns lite dåligt på min bild.
Vi har haft 10 bra skiddagar och förhoppningsvis väntar ännu en bra dag i morgon. Tur att vi ändrade vår bokning från 3 veckor till 2. Det hade nog blivit för mycket med 3 veckor i samma skidsystem. Att åka skidor i 3 veckor fungerar men jag tror att byta ort är att rekommendera. Vi har bott perfekt intill liften mitt i systemet och allt har fungerat bra. Efter våra 11 skiddagar väntar en vecka i Provence och därefter bär det av hemåt för att fira påsk.
Nu väntar mat på restaurang. Jag är hungrig! Mot maten!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker inte jag känner igen dina fikavanor, mycket " tilltugg" till kaffet när man är i Frankrike, eller ?
    Kul att ni har så fantastiskt väder, det gör halva resan.
    Åsa

    SvaraRadera
  2. Det gäller att passa på när "stegen" överstiger 10 000 och mer därtill varje dag. Härligt goda fruktpajer.

    SvaraRadera