fredag 3 maj 2019

Mys i Toscana


Det är mycket mys och reflektionstid mellan utfärder och matkoma. Vi har jättekul och alla är vid gott mod, unga som gamla.


Egentid
Vi tar det lungt, äter frukost länge, promenerar på morgonen (dock bara jag), åker på utfärder, äter igen, flanerar i små städer och byar, fikar, handlar mer mat, inköp av öl och chips står ständigt på grabbarnas shoppinglista medan vi andra köper jordgubbar melon och Prosecco.

Apero i kvällssolen
Bordtennis, tävling på blodigt allvar
Och äntligen mat. 
I går kväll åt vi grillad Salsiccia, klyftpotatis och till detta drack vi en god Chianti Classico från år 2015. 2015 och 2016 var de vinår som är bäst när det gäller Chianti enligt vår guide från Terreno. Allt vi kan har vi lärt oss av honom och vi tror på allt han lärt oss.
Gårdagen tillbringade vi i Siena, vacker stad även om det kryllar av turister. Undrar hur där ser ut i värsta turistsäsong ? Inget att rekommendera. Toscana är nog som bäst på våren, i maj eller i september. Man ska nog ha rejält med tur om april är bättre än vad vi har haft. Vädret har växlat med ömsom sol, lite regn och kyliga kvällar. Maten har vi kunnat äta utomhus vid 2 tillfällen och när inte det har funkat har vi trängt in oss i vårt kök. Himla kul har det varit.

Piazza del Campo, vackert torg i Siena
Lunchen i Siena blev pizza tillagad i ett "hål i väggen" och absolut den godaste pizzan under Toscanabesöket. Även kanterna gled ner. Stackars glutenintoleranta dottern fick vara utan pizza och mamman fick fixa en tallrik med torkad italiensk skinka, peccorino ostar och jordgubbar som hon inte helt glatt åt upp. Inte lätt med specialkost på semestern.

Perfekt pizza
Efter lunch med pizza, skinka och jordgubbar och duvmatning drog killarna i väg för att köra gokart. Det finns en känd gokartbana utanför Siena som kan roa vissa under flera timmar. Vi andra ägnade oss åt att flanera runt, shoppa och njuta i solen medan männen for runt i cirklar och lekte formel 1.

Mycket bättre än gokart.
Ännu en härlig dag i Toscana är till ända och vi har sovit innan midnatt alla dagar och så även denna dag. Det tar hårt på krafterna att fara runt över allt. Inte många raksträckor så allt tar sådan tid. Lägg sedan till all mat och allt vin så är alla färdiga för bingen tidigt.
I morse blev det en tidig promenad här på landsbygden. Den blir inte särskilt lång, men i alla fall en promenad. Det är så fint.

Vacker utsikt under morgonpromenad

Vår närmsta by, putteliten
Ni som inte besökt Toscana har verkligen något att se framemot.

1 kommentar: