tisdag 12 juli 2016

Shoppat loss

I dag var det äntligen dags för att hämta hyrbil och kunna handla mer än vad som får plats i cykelväskan.
Vi fick skjuts till grannbyn Jouques och därifrån tog vi bussen till Aix en Provence och därifrån buss vidare till TGV stationen för att hämta bilen.

Busshållplats centralt i Jouques
Det är enkelt att ta bilen till Jouques för att hoppa på bussen till Aix. Smart sätt att slippa köer, trafikkaos och parkeringsproblem. Bussen kostar 1euro!!

I väntan på bussen
Bussen startar redan vid 6-tiden på morgonen och sista turen går hem så att man garanterat hinner shoppa. Det finns dessutom gott om gratis parkeringsplatser och extra bra är det här sättet att ta sig till Aix när man är utrustad med takbox för då går det inte att köra ner i parkeringsgaragen.
Att åka buss genom byar som vi aldrig har passerat under våra 20 år här i trakterna gav nya vyer. Det var som att vara på bussutfärd i nya okända trakter. Kul!

Populärt färdsätt. Bussen var näst intill full innan vi nådde Aix.

Vi hoppade av på en hållplats lite innan bussgaraget och tog en promenad genom centrala Aix. Mysigt att flanera bland marknadsstånden och vi hann även med en fika.

Marknad i Aix
Här står mannen och väntar på frun som kollar på alldeles för många saker.
Vi fick släpa med oss kylväskan på bussresan för annars kunde vi inte handla färskvaror på vägen hem. Därför bär mannen runt på denna i Aix.
Vi fortsatte med buss från Aix ut till tågstationen, vilket var betydligt dyrare än bussen till Aix. Resan kostade 4 euros, men det fungerade perfekt och tog 15 minuter då vi också fick se nya vyer.
Det fungerar alldeles utmärkt att hyra bil här och vi fick den bästa service och en fin bil. Amy från England som jobbade på hyrbilsfirman undrade varför vi inte hade något bagage och då fick vi dra hela historien med att vi cyklat. Hon var väldigt imponerad och hjälpte oss med allt hon kunde komma på. Hon t.o.m programerade gps:en så att vi enkelt skulle hitta till IKEA i Vitrolles.
Hyrbil
Vi for direkt till IKEA och shoppade loss.

Yngsta dotterns arbetskamrater på IKEA Vitrolles
Därefter blev det Castorama och nya solstolar. Till sist Carrefour och jag tyckte det var så mysigt att få flanera runt bland hyllorna och kolla och känna. Jag gick gång upp och gång ner ända tills jag stötte på en surmulen man som undrade - Vad skull vi egentligen handla här? Det var MIN man och inte ens vinhyllorna fick honom på bra humör. -Jag gillar inte den här affären! Nähä!

Ojojo, slut på flanerandet och fokus på frukt och grönt istället. Efter matinköp blev det direkt intag av kaffe och macka. Blodsockerhöjande!
Väl hemma igen är det dags för montering av vissa saker som inköptes på det svenska möbelvaruhuset och förhoppningsvis tid att njuta i de nya solstolarna.

En campari med juice i kvällssolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar