torsdag 14 augusti 2014

En iskall natt

Jag hånade inköparen från Stenströms som for till Oslo och möttes av 15 gradig värme. Det skulle jag inte gjort. När vi vaknade i morse stod termometern på 14 grader. Redan vid läggdags i gårkväll misstänkte jag en kommande kylig natt och som den förutseende kvinna som jag är tog jag fram mitt duntäcke och placerade det vid fötterna. Jag vaknade varm och go, men hann inte lämna sänghalmen förrän mannen kastar sig över mitt täcke. Han var genomfrusen och vaknade iskall. Ibland är det bra att ta efter kloka fruars beteende.
I dag stod cykling på programmet. Vi kom i väg lite senare än vanligt eftersom det var så kallt. Långärmad tröja i Provence i augusti!
Vinden var och är fortfarande minst styv kuling. Medvind hela vägen till Barjols därifrån fortsatte vi till Ponteves. Denna fantastiska lilla by. Vi tänkte oss en fika på torget, men den lilla baren öppnar först i morgon, men hyggliga människor som de är i Ponteves så plockar de ut bord och stolar och fixar kaffe till oss. Vi blev med andra ord deras premiärgäster.

Godaste kaffet hitills
Barägaren och hans syster intervjuade oss noga på engelska. Man blir alltid lika förvånad när någon är engelsktalande. Det visade sig att han även kunde en del svenska. Hans bror bor i Sorsele med svensk fru och de dyker upp till premiäröppningen i  morgon. Vi önskar dem lycka till. Besök gärna detta trevliga ställe och smaka på en god kopp kaffe.

Baren i Ponteves
Vi cyklade vidare på små smala vägar med vinfält bredvid oss på båda sidor. Vacker och behaglig tur med fortsatt medvind även om det stundtals gick uppför i flera kilometer.

Vackert mellan Ponteves och Fox 
På hemvägen blev motvinden stundtals tuff och jag trodde i mellanåt att jag var tillbaka hemma på kamelryggarna med nordvästan mitt i snoken, men utsikten var bättre och även temperaturen. Vägen mellan Laröd och Domsten är vacker, men kan inte jämföras med min favoritväg mellan Tavernes och Varages.
Sista backen upp till byn bjöd också på hårt motstånd och krampvarning, men jag klarade alla 5 milen galant. Det var nog tack vare gårdagens räkrisotto som gav mig energin de sista kilometrarna. Mannen påstår att det var hans coachande. Tveksamt eftersom han tyckte jag sölade för mycket redan när vi lämnade byn. Tryck i lite i tramporna! - hallå! vill du cykla ensam eller?
Väl hemma och efter en god lunch placerade jag mig i solstolen för att läsa. Det blåser så att jag trodde hela stolen med mig skulle lyfta. Mannen gav upp och gick in och intog horisontalläge i soffan. Hur ska de gå med kvällens grillning? Jag ska få grillade räkor och dessa har jag sett framemot i flera dagar.
I morgon är det dags för yngsta dottern med fästeman att komma på besök. Ska bli jättekul. Hoppas vinden lägger sig till i morgon annars blir det en bumpy landning.
Mot Nice i morgon bitti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar