tisdag 5 oktober 2021

Så kom hon då äntligen

 Vårt efterlängtade tredje barnbarn kom till världen lite oväntat 3 veckor för tidigt. En flicka!

Liten Lily
Vi har nu 3 barnbarn och ingen har kommit till världen som planerat (vilka gör det?), kom de inte för sent så kom de för tidigt. En kom mitt under stormningen av Capitolium, vilket är ett bra datum och lätt att komma i håg. Varje gång våra döttrar väntat barn har vi planerat våra resor till Frankrike med gott mått för att vi ska vara hemma i Sverige vid förlossningen. Det har inte fungerat någon gång. Det kommer att bli lätt att minnas dagen vi fick veta att barnbarn nr.3 kommit till världen eftersom det var det värsta regn och åsk-väder som drabbat vår franska by på länge.

Röd varning för regn, översvämning och åska


Vad gör man en dag som denna med röd varning för regn och åska? -Jo, man åker till ett köpcentra och shoppar loss. Hela veckan har vi haft det bästa vädret med sol och värme, men sista dagen så brakar det loss med hällregn och blixtar och dunder. När vi kom hem från shoppingturen var elen försvunnen och den var borta i 5 timmar. Då är man glad att man är svensk och har drivor av stearinljus i alla formen, ljuskrona i taket och flertalet ljuslyktor.

El avbrott i 5 timmar

Vår franska granne stod ute på gatan och stirrade in i vårt hus och undrade säkert om vi hade el, men vi hade bara vanligt svenskt mys med stearinljus i varje vrå.  

Skål för liten Lily

Vi fick dock äta rumstempererad paella eftersom vi litade på elbolaget när vi satte in ny spis i köket och valde bort gas spis, vilket man kan ångra en dag med oväder och elavbrott. Champagnen var ok även om den inte var helt kall. Den smakade utmärkt när vi skålade för ett nytt barnbarn, en kusin och en nybliven moster. Vi skålade mest hela dagen, till frukost, till lunch och till den ovanliga middagen. Paella var inte jättegott att äta kall och lite oroliga var vi att vi alla skulle bli magsjuka till morgon dagen när dottern med barn skulle till flygplatsen i Nice. Jag vet nu att ingen blev sjuk och att de kom i väg som planerat. I denna stund är de på planet från Oslo till Trondheim.

Röd varning

Gårdagen var kanelbullens dag och detta skulle vi naturligtvis fira, vilken tur att vi bakade en dag i förväg annars hade baket blivit inställt pga. av avsaknad av el. Det är alltid spännande att baka med ingredienser man inte riktigt har koll på. Jag hade dock tagit med mig jäst hemifrån eftersom det känns bäst att slippa baka med torrjäst. Bullarna blev riktigt goda, fyllda med smör, kanel och någon konstig trefärgad mandelmassa som vi hittade i affären blev jag riktigt nöjd med resultatet. Problemet är alltid var man ska göra av alla bullar eftersom vi inte har någon frys, men de flesta har försvunnit. Madame fick en påse och äldsta barnbarnet som är lite kinkig med maten tycker att kanelbullar är väldigt bra till lunch. Hos mormor och morfar är det ok att göra lite knasiga saker som att äta kanelbullar till lunch, äta mackor med sylt och dricka juice till frukost.


Kanelbullens dag

På shoppingcentret kan alla få sina  önskningar uppfyllda. Barnbarnet drömmer om lego (och mormor handlar i smyg), en del shoppar loss bland vinhyllorna (vinmarknad med bra pris) och dottern handlar i barnavdelningen.

Vad önskar sig en sådan liten kille?

Vinmarknad i varje varuhus

När vi är trötta på att shoppa tar vi gamla vägen hem från Aubange och stannar på en bar i Auriol som vi besökt tidigare och vet har god mat och bra plats för små barn att springa runt på. Den bästa getosten serveras på detta otippade ställe, en spelbar. Dottern åt Carbonara som också smakade super. Barnbarnet åt faktiskt pasta med ketchup.

Bästa chèvre chaude

Tur vi fick en lunch i solsken utomhus innan vi kom hem och ovädret brakade loss. I dag känns det lite som dagen efter. Alla hämtar sig efter regn, översvämningar och åska. Vi kom i väg mot Nice i god tid efter frukost och hade tid att stanna ut med motorvägen för kaffe och medhavda kanelbullar (barnbarnet och dottern åt två var). Nice terminal 2 är som vanligt mest kaosartad och vi var glada att vi var i god tid. Både Köpenhamn och Stockholm skulle i väg innan Osloplanet, bagagebandet strejkade stundtals och det blev kort om tid för de som skulle till Cph. Det går inte att checka in i förväg och alla med eller utan bagage måste stå i samma kö. Helt hopplöst. Dottern och barnen kom i väg i med ett försenat plan mot Oslo och av någon konstig regel fick de inte checka in bagaget hela vägen till Trondheim utan fick göra om allt i Oslo. Man blir ju bara trött.

Mannen och jag lämnade lilla familjen vid Security och åkte hemåt men med en omväg om det nya shoppingcentret utanför Nice, Polygone. Väldigt flashigt och snyggt.

Shoppingcenter utanför Nice


tjusigt värre

Njöt av en go´macka i solen innan hemfärd

Vi shoppade inte speciellt mycket utan strosade mest runt och kollade. Man är ju inte ens van att kunna shoppa. Det blev en ny ryggsäck från North Face och en skjorta till äldsta barnbarnet.
När vi väl kom hem och plockade i ordning och fixade med barnsäng mm. fick vi leverans av ved. - Va, vi ska ju ha ved på fredag, vilken dag är det egentligen? -tisdag?
Man blir aldrig klok på hur saker och ting funkar i detta land. Tur vi hann hem.

Ved i dag?



I klädd kanelbulle dräkt dagen till ära. Egentligen en pyjamas, men funkar .

Mycket skålande denna dag, skål för min lilla kusin!

Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans med dottern och barnen. Vi har gjort så mycket och haft så mysigt. Tack för att ni kom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar