lördag 31 augusti 2024

Medalj

 Under gårdagens middag blev vi uppvaktade med medaljer och champagne för vår bedrift att cykla från Sverige till Frankrike. Stort tack från oss.

Skål

Frun stod för champagne och tilltugg..




.. medan mannen stod för grillning

...och katten tittade mest på


Jädra vad mörkt det blir på kvällen. Vi hade nästan behövt pannlampa för att ta oss upp från trädgården. 

I dag lördag blev det bakning på förmiddagen. När jag gick förbi Madames fikonträd i morse fick jag bara för mig att det borde gå bra att göra om min hallonkaka som jag brukar baka hemma till en fikonkaka. Sagt och gjort, jag plockade fikon och satte i gång att baka.


Färdig fikonkaka

Den blev hur god som helst och det blev kaffekalas halva eftermiddagen med samma gäster som i går kväll.

Nu har den värsta värmen lättat och det börjar bli behagligt igen. Var lite väl varmt ett tag under kaffekalaset. Halkade runt i mina plast fake Birkenstock skor. Annars har dagen varit väldigt stillsam. Inte mycket på agendan.

fredag 30 augusti 2024

Dagens utfärd

 Det blev en cykeltur till Varages längs med den nya cykel/promenad vägen på det gamla järnvägsspåret. Funkade hur bra som helst.

Fin cykelväg

Det blev fika, lite inköp i bageriet och en sväng till keramikfabriken.

Varma croissanter direkt från ugnen på bageriet.

Mysigt på torget i Varages

Var även inom affären som säljer olivolja.

Här kan man provsmaka olika olivoljor.

Köpte några flaskor som får stå kvar i huset då vi inte har möjlighet att ta något med oss hem. Vägrar checka in bagage.

Efter vår cykeltur har vi mest tillbringat tid i trädgården, ätit lunch, läst och stickat lite. Det är lite för varmt för handarbete. Nu förbereder vi inför kvällens grillmiddag med gäster. Amerikanskan är på ingång. I kväll ska de få smaka min nykokta fikonmarmelad. Den blev enligt mannen väldigt god.


Dags att resa sig ur solstolen och duscha, men snart är man lika varm igen. Ständigt svettig.

torsdag 29 augusti 2024

Hemmavid

 I dag har hela dagen spenderats hemmavid. Ingen cykling eller utfärd. Det blev dock morgonpromenad och med den en del plock av skräp. På min promenad kanske jag spenderar 300 m på fransk bilväg av sorten D, liten väg. Man blir väldigt ledsen och upprörd av att se allt skräp som kastats ut från bilar som passerat och i dag började jag plocka.


Vilka är det som kastar ut stora plastflaskor från bilen?

Jag har irriterat mig på detta under vår cykling genom delar av Frankrike. Hur kommer det sig att man ska kryssa runt plastflaskor och sönderslagna glasflaskor på vägen när man cyklar i Frankrike. Du ser det inte i Tyskland och inte hemma. Skulla pant införas här skulle många få en bra inkomst.

Detta plockade jag på min korta bit längs med vägen i morse. Stor plastflaska, deodorant, del av en inhalator, inplastad ritning, matförpackning.

Förstör inte vår natur!

På vägen tillbaka hem hittade jag fikon utanför Madames gamla hus, plockade med mig hem och satte i gång att göra fikonmarmelad. Ska bli spännande att testa hur den smakar i kväll till osten.


Marmeladkok på gång

Annars har det varit stickning, läsning och ormjakt. En orm dök upp på terrassen och störde vår frid, i alla fall min. 

- Öh, försvinn! 

Mannen ryckte ut med sopkvast och skyffel. Vips hade ormen flyttat till andra jaktmarker.


Stickat och fikat

Det är ganska befriande i mellanåt att veta att det inte är några större aktiviteter som gäller, vattna, koka kaffe, läsa eller kanske klippa någon buske, vilket är det som blir dagens aktivitet. Sen att jag får några ryck mellan varven och dammsuger eller kokar marmelad är mindre aktiviteter för mig eller kliar intensivt på mina myggbett.
I morgon ska vi ta en kort cykeltur till grannbyn för fika. 2 dagar utan croissanter är för mycket och då cyklar man gärna 7 km för att få en gofika.
Det är varmt, men just nu sveper några vindpustar förbi trädgården, tack för det. Trodde någon spottade på mig, men det var några oväntade regndroppar. Sol, vind och ett mörkt moln som släpper lite vatten på oss. Skönt!
Snart dags att förbereda kvällens måltid. I dag hoppar vi över grillning och kör pasta.

I dag ersätter vi fikonen med marmelad

Campari juice, svalkande och gott

....eller ska det svarta molnet ta över och tvinga oss inomhus?



onsdag 28 augusti 2024

Morgonpromenad

I dag på morgonen kände jag mig återhämtad från all cykling och dags att börja med promenad på morgonen igen.

Sval och skön morgonen 

Var ute strax efter 7 och vid den tiden är det fortfarande svalt och skönt.

Vacker soluppgång

Det var helt tyst, inga bilar och inget som störde. Bara jag och räven som stilla åt någon godsak på fältet. 

Den rackaren råkade vända på huvudet precis när jag tog bilden, men svansen är fin.

I dag har det varit utfärd med Halmstadparet. Vi har varit på marknad, fikat, ätit lunch under platanerna och även gjort storinköp i mataffären. Lite som en fransk Ullaredsresa. Jädra vad vi handlade i mataffären. Nu har vi lyckats få allt på plats och klarar oss ett antal dagar. 

Nu sitter jag och svettas i trädgården och ska försöka läsa min bok. Att sticka är inte att tänka på. Det är för varmt, garnet kommer att gnissla för mycket.

Förhoppningsvis blir det snart svalare. Kvällarna är härliga, men det blir mörkt ganska tidigt redan vid halv nio börjat det skymma.

Vad vi åt i går?

Det här, grillspett, grillade smashade potatisar och en god sallad med egenodlade fikon. 

Vad blir det för mat i kväll? Kanske samma, nä det ska ju bli grillad fläskfilé, men resten blir nog samma.

 Det ska bli gott.

tisdag 27 augusti 2024

Stolleprov

 Jodå, jag stack i väg strax efter 9 med cykeln i högsta hugg för att köpa garn till en kofta. Mönstret har jag släpat med mig i packväskan hela vägen från Viken till St.Martin, likaså mina rundstickor. Galenskap, stolleprov eller knasboll, - ja orden är många som förmedlats i dag över min utfärd. Cykla 3 mil för att köpa garn!

Backigt, ensamt och varmt

Vacker utsikt längs med vägen

"Ladan" som så fint heter Le Sentier Provencal eller kanske La, jag vet inte så noga om det är maskulinum eller femininum, är en spännande affär med allt som kan tänkas behövas i manufaktur + plus lite udda saker. 

Allt är en enda röra, både inne och ute men så roligt att spendera tid i. Nu hade jag bara fokus på garn och ta mig tillbaka på ett sätt med så få backar som möjligt.

Mitt val
På vägen hem passerade jag bageriet i Seillons och inhandlade bröd, croissanter och pajer till lunch. Sen gav jag mig i väg uppför backarna mot hemmet. Älskar min el!

Cykel packad med garn och bröd

Först fikade vi på croissanter sen läste jag färdigt min bok.

Rolig bok, härlig kommunikation

 - Åh, vad jag gillar Emma Hamberg, därefter lunch och sedan tog jag tag i min stickning. Först provstickade jag för att se att masktätheten stämmer med mönstret och därefter startade jag på riktigt. Samtidigt blev det hett så in i bomben och åskan lurade bortom grannbyn, men inget har ännu hänt. Dock blev jag så svettig och garnet gnisslade mer och mer, dags för dagens andra dusch. Kanske var det inte den bästa kvaliteten på garnet utan lite mycket akryl, men för sent för ånger. Bara att sticka på.

Gnissel, gnissel
Hettan och åskmolnen har försvunnit och vi är åter i trädgården för att förbereda kvällens middag. Grillat I kväll igen. Gott!

Goda grillspett och fokus på såsen som dottern är helt såld på

Äntligen lite bubbel för att fira 



Kvällsljus från gårdagskvällen 

Solnedgång i går kväll

Nu vankas det nya grillspett och efter sömn kanske det är dags för morgon promenad. Mina ben är dock fortfarande sega.

Härligt kattliv


Va, bara för tjejer!




måndag 26 augusti 2024

Rians ToR

 Vi tog oss till Rians och tillbaka. Fikade så klart på baren och sen gick vi agurk i mataffären. 4 cykelväskor att fylla med godsaker. 

Tomma cykelväskor att fylla



Här hamstras det nödvändigheter



Här packas förnödenheter


Kändes väldigt tryggt när allt var på plats i kyl och skåp. En del varor glömde vi köpa även om vi hade en lista. En god grönmögelost hade suttit fint till fikonen, men det får bli på onsdag. Då ska vi få åka på utfärd med Halmstadparet till marknaden i Maximin de la St.Baum. Känns redan som man längtar. När åkte jag bil senast?

Ägnat en stund åt att tvätta cyklar och packväskor. Väskorna blev som nya igen.

Tältet på tork i solen. Det var rejält fuktigt efter sista campingnatten 
Dags att packa i hop tältet och hoppas det dröjer innan jag ska sova där igen. Det har dock gått bättre än väntat att sova i tält. Ett problem är att uppblåsbara liggunderlag är så smala och hala. Man kasar runt och av. Det minsta lilla marken sluttar så är man på väg med huvudet eller fötterna utanför underlaget. 
Nu sover jag gott i min IKEA säng.

Vackert eller hur?


Det blev en god lunch som frugan "slängde" ihop med tonfisk, sardeller och lite grönsaker. Annars är det mest siesta med bok som gäller. Även för katten.
Ibland undrar man om katten lever

I kväll ska jag få grillspett och vanliga normala potatisar. Tjoho!

 








söndag 25 augusti 2024

Vilodag på riktigt



Jodå, har man cyklat 168 mil i 20 dagar då får man vila benen på byns Bistro

Vi sov gott efter en god middag på byns Bistro och vaknade utvilade vid 07. Inget läge för morgon promenad, min kropp är seg och jag har haft kramp i benen i natt, vilket jag inte haft under hela cykelturen. Tror de där tyska " resorben" som jag började och slutade dagen med gjorde susen. 

Tysk dunderdrink

I dag har det mest varit lågt tempo, vi har tvättat alla cykelkläder och andra kläder. Hade ett par trosor kvar i packningen och då har jag fått tvätta för hand flera gånger. Mina arbetskamrater tycker man kan vända ut och in på trosorna, men där går gränsen. Kändes som man längtade efter att få kasta allt i tvättmaskinen, 60 grader, och bara tvätta. Allt känns sunkigt. Jag har så bra cykelväskor, men det blir nästan kondens i dem när det är så varmt ute. Kläderna känns fuktiga.

Det var dumt att inte ha 2 korta cykelbyxor med mig. När man tvättat för hand har det varit svårt att få dem torra i tid till nästa dag. Våta cykelbyxor är ingen hit. Det är därför jag fått använda torktumlare eller handdukstork. 

Nog om tvätt. Vi har ägnat oss en del åt trädgården i dag som fått djungelstuk. Det var ändå snabbt gjort, men blev kanske inte helt ok resultat. Vi får ta nya tag igen senare i veckan.

Djungelstuk

Katten är helnöjd, sitter i knät eller befinner sig i närheten hela tiden. 

Åh..nu trivs jag
Det längsta jag förflyttat mig i dag är upp till slottet för att plocka timjan till kvällens tomatsås. Ingen av oss har orkat cykla och handla så maten blir därefter. Lyckades handla lite i Bistron, ägg, skinka, mjölk så till lunch blev det omelett. Jättegott och till efterrätt åt vi vars ett fikon som vi plockade från trädet.

Timjan och fikon

Kvällens kulinariska middag blir pasta med tomatsås och sallad. Det blir toppen!
Lite hade vi förberett när vi var här förra gången, men allt går inte att handla i förväg. Pasta, kaffe, toapapper, tandkräm, marmelad, senap är sådant som är inköpt i förväg och passar bra nu, men i morgon får vi tagga på och cykla till Rians. 
Nu vill jag ha grillat!